Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-08-2014, 06:30 PM   #1
StevicaNish
Member

StevicaNish's Avatar

Default Sirina vokala

Pozdrav ljudi mucim muku vec neko vreme sa ovim, pokusacu da objasnim. Kako dati malo ali bas malo sirine vokalu tj. da nije sterilno u centru?
StevicaNish is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2014, 07:00 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Sirina vokala

Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.

Da, pratećim vokalima. (ne kao za npr Severinu ili Cecu) To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u današnje vreme i edituju istom tehnikom. Može npr šapat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati.

Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "širenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na šta prvo pomisliš, već daleko, daleko skuplje i bolje itd...

Takođe neki od stereo widener plagova može. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uopšte)...

Možeš takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa pošalji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd.

Kako god, budi maštovit ali vodi računa o fazama.
Drži "phase scope" na masteru i proveravaj da ne beži previše, jer će vokal tonuti u ukupnoj slici u protivnom, tj, gubiti prezentnost...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2014, 07:49 PM   #3
StevicaNish
Member

StevicaNish's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.

Da, pratećim vokalima. To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u dana?nje vreme i edituju istom tehnikom. Mo?e npr ?apat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati.

Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "?irenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na ?ta prvo pomisli?, već daleko, daleko skuple i bolje itd...

Takođe neki od stereo widener plagova mo?e. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uop?te)...

Mo?e? takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa po?alji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd.

Kako god, budi ma?tovit ali vodi računa o fazama.
Dr?i "phase scope" na masteru i proveravaj da ne be?i previ?e, jer će tonuti u ukupnoj slici, tj, gubiti prezentnost...

Poz'
Hvala Bockie, probacu da nadjem Roland dimension D plugin, bas me interesuje kako to radi.
Old 16-08-2014, 07:55 PM   #4
StevicaNish
Member

StevicaNish's Avatar

Quote:
Originally Posted by StevicaNish View Post
Hvala Bockie, probacu da nadjem Roland dimension D plugin, bas me interesuje kako to radi.
Bockie nasao sam ERS Dimension D v1.0 plugin koji je replika od Rolanda, ima 30 dana demo tako da cu da ga isprobam.
Old 17-08-2014, 12:19 AM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!

Old 17-08-2014, 01:01 AM   #6
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

ej ljudi bez zebancije i ja imam pitanje za ovu temu ali ne vezano za softver
koji hardver uredjaji koje ste koristili da su vam ostali u dobrom secanju za "sirenje" tog zvuka, pricam o ovim procesorima sto su sad aktuelni, eventualno neki compresori sa tim thicken/expand opcijama da su vam lepo zavrsavali poso? kako se ponasaju ovi tc electronic/ tc helicon jel ima nesto tu kvalitetno, cini mi se da sam na par ono klipova vido da sa harmonizerima i ono auto bekovima ima i tih opcija za sirinu pa lepo legne na vokal bez mnogo muke... jel probao neko nesto kvalitetno da preporuci?
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2014, 01:52 AM   #7
StevicaNish
Member

StevicaNish's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!

Bockie hoces da kazes da su ta 2-3 vokala tako panirani da se dobije taj efekat? Ja evo isprobao bx_stereomaker, ja prosirim malo ali ipak nije to to, nekako mi vokal postane mutniji kao da izgubim visoke tonove koji daju zraka vokalu, ali mi se svidja sto vokal nekako izadje ispred matrice, tako nekako...
i hteo sam da dodam da je vokal od ovog pevaca cista perverzija, nemam pojma ko je to producirao ali je pravi el producente.

Last edited by StevicaNish; 17-08-2014 at 01:54 AM.
Old 17-08-2014, 08:20 AM   #8
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Kljucna rec je Haasov efekat...prokopaj malo po netu, igraj se , istrazuj i saznaces kako se siri vokal. Nije fora da ti pecamo ribu vec da naucis kako se peca
Old 17-08-2014, 08:45 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by StevicaNish View Post
nekako mi vokal postane mutniji kao da izgubim visoke tonove koji daju zraka vokalu, ali mi se svidja sto vokal nekako izadje ispred matrice, tako nekako...

Aha, zato kažem - obrati pažnju na faze!

I sve što rekoh, nije samo da se jedna tehnika koristi, već sve kombinuju zajedno itd...

Za ovaj video...to je Nek, proslavio se na San remu pesmom - Laura non ce... A ovo je kompozicija Sei non ami iz hmmm....2010..11..12..?!? No nek ipak ostane u domenu kolokvijalne rasprave kako su dobili ovakav vokal, ipak nisam bio na snimanju...

Svakako zaboravite na jedan "magični alat" koji će sve da reši, zagrejte stolice i radite...

Old 17-08-2014, 09:23 AM   #10
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Ja za to ne koristim nikakav efekat, vec rucno namestam kasnjenje koje zelim Kao sto Moritz i Boki rekoshe, phase is the key I naravno, phase scope i nachuljene ushi

Last edited by silicon science; 17-08-2014 at 09:25 AM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules