|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav ljudi mucim muku vec neko vreme sa ovim, pokusacu da objasnim. Kako dati malo ali bas malo sirine vokalu tj. da nije sterilno u centru?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.
Da, pratećim vokalima. (ne kao za npr Severinu ili Cecu) To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u današnje vreme i edituju istom tehnikom. Može npr šapat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati. Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "širenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na šta prvo pomisliš, već daleko, daleko skuplje i bolje itd... Takođe neki od stereo widener plagova može. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uopšte)... Možeš takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa pošalji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd. Kako god, budi maštovit ali vodi računa o fazama. Drži "phase scope" na masteru i proveravaj da ne beži previše, jer će vokal tonuti u ukupnoj slici u protivnom, tj, gubiti prezentnost... Poz'
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
ej ljudi bez zebancije i ja imam pitanje za ovu temu ali ne vezano za softver
koji hardver uredjaji koje ste koristili da su vam ostali u dobrom secanju za "sirenje" tog zvuka, pricam o ovim procesorima sto su sad aktuelni, eventualno neki compresori sa tim thicken/expand opcijama da su vam lepo zavrsavali poso? kako se ponasaju ovi tc electronic/ tc helicon jel ima nesto tu kvalitetno, cini mi se da sam na par ono klipova vido da sa harmonizerima i ono auto bekovima ima i tih opcija za sirinu pa lepo legne na vokal bez mnogo muke... jel probao neko nesto kvalitetno da preporuci? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() i hteo sam da dodam da je vokal od ovog pevaca cista perverzija, nemam pojma ko je to producirao ali je pravi el producente. ![]() Last edited by StevicaNish; 17-08-2014 at 01:54 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Kljucna rec je Haasov efekat...prokopaj malo po netu, igraj se , istrazuj i saznaces kako se siri vokal. Nije fora da ti pecamo ribu vec da naucis kako se peca
![]()
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Aha, zato kažem - obrati pažnju na faze! I sve što rekoh, nije samo da se jedna tehnika koristi, već sve kombinuju zajedno itd... Za ovaj video...to je Nek, proslavio se na San remu pesmom - Laura non ce... A ovo je kompozicija Sei non ami iz hmmm....2010..11..12..?!? No nek ipak ostane u domenu kolokvijalne rasprave kako su dobili ovakav vokal, ipak nisam bio na snimanju... ![]() Svakako zaboravite na jedan "magični alat" koji će sve da reši, zagrejte stolice i radite...
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Ja za to ne koristim nikakav efekat, vec rucno namestam kasnjenje koje zelim
![]() ![]() Last edited by silicon science; 17-08-2014 at 09:25 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sirina zvuka u miksu? | nikolaivanic | Audio Software | 28 | 21-05-2013 07:44 PM |
sirina snimka, sto kazu vecina kako? | branoy | Audio Software | 30 | 25-03-2013 03:25 PM |
Stereo sirina | Ngino | Audio Produkcija - Osnove | 24 | 20-10-2011 07:46 PM |
Glazba sa ili bez vokala | Midi | Razno | 0 | 28-02-2010 12:12 AM |
Usnimavanje vokala | Harry | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 14-07-2008 12:44 PM |