Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-04-2013, 07:56 AM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Izasao Pro Tools 11 (vec?0

ko sto kaze naslov...
http://www.pro-tools-expert.com/home...vid-pro-t.html
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2013, 02:19 PM   #2
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Izasao Pro Tools 11 (vec?0

Ubacili Offline bounce, 64bit arhitektura, nije lose... Samo ne znam da li su svi ovi novi rtas i aax plugins 64bit, mislim da nisu... Ako postoji neki interni x86 na x64 bridge i ako je stabilan onda super, mogu da razmotrim varijantu prebacivanja na PT11, cisto zbog kompatibilnosti sa celim svetom...

Mada i u Steinbergu i Reaperu sam dobar
Jan is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2013, 02:24 PM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

http://www.youtube.com/watch?v=H6-rDi7t348

Game Changer!

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 08-04-2013 at 02:32 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2013, 06:43 PM   #4
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Nadao sam se da cu cuti nesto stvarno revolucionarno ali na kraju ispade samo glupo potrosenih 45 minuta.....
AVID me sve vise podseca na Apple bullshit marketing...prepakivanje i preimenovanje stvari koje odavno postoje kod ostalih DAW-ova u nesto revolucionarno do sad necuveno i nevidjeno a zapravo
Old 08-04-2013, 07:32 PM   #5
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Sve su bolji i bolji Jos malo pa ko Logic

Salu na stranu, svrbi me realno... mislim da ce 11 biti moj prvi PT.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2013, 11:59 PM   #6
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Nadao sam se da cu cuti nesto stvarno revolucionarno ali na kraju ispade samo glupo potrosenih 45 minuta.....
AVID me sve vise podseca na Apple bullshit marketing...prepakivanje i preimenovanje stvari koje odavno postoje kod ostalih DAW-ova u nesto revolucionarno do sad necuveno i nevidjeno a zapravo
Ne znam šta si očekivao, ali nisi u pravu.

Pro Tools 11 nije prepakivanje ni u najmanjoj meri, moglo se to reći u prethodnim verzijama sa starim kodom i borbom da se bude kompatibilan sa starim korisnicima, a opet i sa unošenjem novina, dok je ovo sada kvantni skok u odnosu na dosadašnji software.
Oni koji su upućeni u to šta je Pro Tools i zbog čega ga zapravo koriste su upravo ovo i očekivali, novi engine i svež kod, a preko toga već dobro poznati interface kome nema zamerke.

Istina je da kod ostalih DAW-ova neke stvari odavno postoje, ali to je sada rešeno i uz sve ostale prednosti Pro Tools-a sada korisnici imaju zbog čega da budu srećni.
Naravno, ovo govorim iz ugla onih koji ovaj program ozbiljno koriste i kojima on predstavlja jedini ispravan način rada, nemam nameru da nekoga u nešto ubeđujem.

Jasno je da ostali proizvođači nude više gadget-a i smicalica koje privlače pažnju velikog broja ljudi koji se bave ovim poslom, što nije nimalo loše i nekima može biti jako korisno, ali Pro Tools je sveden, u potpunosti sređen vizuelno, sa jasnom idejom i namenom, što je i naglašeno u ovom video snimku nekoliko puta.

Videćemo kako će da radi u realnom svetu, ali Input i Output Buffer Size je jedna od boljih stvari koje su predstavili, 150X brži bounce od real time, to je za sada prilično revolucionarno.
Ostaje da se vidi hoće li biti optimizovan kao Reaper, da li će mu "boot time" biti jedan sekund kao Reaper takođe, kao i još par stvari za koje je Cockos postavio standarde.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 09-04-2013 at 12:02 AM.
Old 09-04-2013, 08:40 AM   #7
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

@Kravadinka
ja verujem da je tebi kao PT korisniku ovo zaista ogromna promena ( nov engine/kod, 64 bit, off line rendering) ali u poredjenju sa nama ostalima koji ne koristimo PT kao glavni soft to zaista ne znaci nikakvu revoluciju.

Ono sto mogu da im priznam do neke mere jeste da su uspeli da nabudze ono sto drugi imaju na malo visi nivo ( off line rendering je cinjenica brzi)

Zapravo nam deluje smesno jer su to stvari koje se smatraju zdravo za gotovo vec duze vreme u DAW svetu. Nemam nameru da nipodastavam PT kao platformu ( svako ima svoj alat) ali marketing je krajnje sramotan...cak bih rekao da vredja intelekt ne PT korisnika ( cist APPLE bullshit)
Old 09-04-2013, 09:16 AM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Nisam bio siguran da li koristiš Pro Tools ili nešto drugo, mada sam pretpostavio po tvom razmišljanju da verovatno posmatraš iz ugla Cubase, a sada vidim i tvoj potpis pa mi je malo jasnije sa kim pričam.

Revolucija različitim ljudima znači različitu stvar.
Pokušaću malo slikovito da pojasnim stvari...

Korisnik PT je morao da se bori sa starim i problematičnim engine-om koji je često pucao kada su korišćeni VI, niske latencije prosto nisu radile dobro, kompatibilnost sa operativnim sistemom i hardware-om je morala da se dobije kroz razne borbe sa optimizacijama i korišćenjem podržanih komponenti, jer ostale uglavnom nisu radile kako treba, sve to zbog starog koda.
Uz to, nedostajalo je par ozbiljnih opcija koje kod drugih DAW-ova postoje već neko vreme.

U isto vreme, tom istom korisniku PT nije padalo na pamet da koristi neki drugi software, recino Cubase koji iz ovog ugla izgleda grozno, nesređeno, haotično, sa besmislenim kontrastima, ikonama, workflow koji kao da nije pravljen za čoveka, besomučno kliktanje u nedogled, sa katastrofalnom ergonomijom i tako redom.
Dakle, nije bilo bitno što se ponekad pate sa tehničkim stvarima, ne bi prelazili na grozni Cubase ni zbog tih naprednih opcija koje ima.
Nadam se da razumeš da je ovo subjektivni stav i da je opis malo preuveličan zbog dramatike...

Po ovome možeš da zaključiš na koji način korisnici gledaju na PT, a sada kada su otklonjeni tehnički nedostaci jasno je kolika je to revolucija, imaju software za koji smatraju da je mnogo bolji od drugih, a koji će napokon i kad je u pitanju performance raditi kako se očekuje.

Naravno, ti voliš čokoladu, ja volim vanilu, nije poenta u nametanju mišljenja onom drugom, ali ipak ti sa strane ne možeš ispravno razumeti ovu poziciju.
Verujem da se isto može reći i u suprotnom smeru, ali opet kažem, u pitanju je ugao iz koga se posmatra, pa tako ti sa osmehom gledaš na PT i ovaj update:@Hehe, ovo što je njima revolucija ja imam već godinama, baš su zaostali!", dok se sa druge strane to vidi kao:"Hehehe, eno ih oni Cubase-aši, i dalje guraju onaj grozomorni DAW i misle da su bolji od drugih!"

I na kraju zaključak, ako govoriš o revoluciji potrebnoj da ti kao Cubase korisnik pređeš odmah na PT, nema je, odmah da ti to kažem.
A ako govorimo o revoluciji koja vrlo dobar softvare čini još boljim, onda je tu i to na velika vrata.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 09-04-2013 at 10:08 AM.
Old 09-04-2013, 10:34 AM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
I na kraju zaključak, ako govori? o revoluciji potrebnoj da ti kao Cubase korisnik pređe? odmah na PT, nema je, odmah da ti to ka?em.
A ako govorimo o revoluciji koja vrlo dobar softvare čini jo? boljim, onda je tu i to na velika vrata.
Ovo citirano bi bilo sasvim dovoljno kao odgovor i bez onog suvisnogo (po ko zna koji put) pokazivanja koliko mrzis sve sto je Cubase/Nuendo .

Iako ja volim cokoladu a ti vanilu, ipak smatras da je cokolada smece i za debile amatere .....elem, ja za razliku od tebe postujem PT i ne trolujem kako je ovo ili ono jer nisam korisnik istog ali sa iskrenom zeljom da pocnem i njega da koristim, stoga ne trolujem o verziji PT-a staroj 7 godina nego pricam o aktuelnoj verziji sto ne bih mogao reci sa tvoje postove o cubendu jer svi zvuce kao da si poslednji put seo za isti pre 10 godina...al da n smaram vise.
Srecan sam zbog PT korisnika jer sada po prvi put mogu da kazu da imaju vrhunsku platformu koja radi ...(bar bi trebalo)
Old 09-04-2013, 10:36 AM   #10
alen
VIP Member

alen's Avatar

umetnicki objasnjeno.....

0:30

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules