|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Pozdrav svima
imam nekoliko nedoumica sto se tice zamena lampi (tubes) pa se sve da kazem skupilo u ovaj post, nadam se da ce se naci neko da konkretno pomogne, posto ceprkanjem po netu i rumskom sam se jos vise useprtljao u mindfuck... ![]() Dakle, u jednom mikrofonu imam lampu ecc81 (12at7) koja je verovatno kineske proizvodnje, daje mozda po meni previse crisp zvuk, ali to nije ni bitno... hteo sam zameniti odgovarajucom lampom sa odg oznakom (sto je sigurna opcija) ali se tu nametnulo nekoliko solucija koje mi dodju malo nesigurne pa reko da pitam... pronaso sam stare (ali "nove" ne koriscene) lampe u ostavi oznake EI Nis ech81 (2kom) i EZ80 (1kom), na netu ne mogu da nadjem debatu da li su ecc81 i ech81 kompatibilne lampe ili je to mesanje zaba i baba... razlika u velicini je mala ali primetna. Da li mogu zameniti tom lampom bez bojazni da se nesto lose desi, i sta se time dobija po pitanju zvuka, ili signala? Sta se dobija ako se recimo 12at7 zameni sa 12ax7 ili 12au7? da li je za elektronsko kolo u mikrofonu stetno raditi takve zamene? da li se time dobija neka promena zvuka (gaina, karaktera) i da li utice na zagrevanje komponenata? i konacno, koja bi po vama bila najbolja zamena za ovu 12at7 lampu? Telefunken? phillips? mullard? ei nis? ili neke druge? meni nekako najvise sluh naginje ka telefunken (na oglasima 20-40 ojra) P.S. ako znate neki shop ili telefon gde se mogu naci ei lampe porucio bih posto vidim da kod nas naleti neka za dzabaka a itekako su na glasu hvala svima unapred na odgovorima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ech81.html http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ecc81.html te to jeste "mixing grandmas with frogs" (da citiram bivseg nam ministra inostranih poslova ![]() gorespomenuti "radiomuseum" iskoristi da nadjes barem deo odgovora na dodatna pitanja, ako se niko ne pojavi da ti ih razjasni
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
pa i ja kapiram da nije isto kad se pogledaju oznake, mislim, ne pise za dzabe drugacije ime, nego me interesuje da li je menjanje razlicitih lampi big no-no? da li se to emituje kao neki overdrive ili zujanje u zvuku, ili kad se ukljuci kolo, samo pregori sve i ode u propast?
i koje su da kazem najbolje solucije za 12at7 lampe, da li postoji neka top5 lista tipa Phillips,mullard,ei ? ... po meni planirao sam da narucim 1 tfk i 1 phillips (gledam koje mogu kod nas ne koriscene a testirane da se nadju) i eventualno ei cisto radi uporednog testa. koje bi vi preporucili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Lampe stvarno nisu izmisljene samo da rade u mikrofonima, pa da mogu bolje ili losije, ali da sve u sustini to mogu.... ima ih sa milion funkcija, koje najmanje veze imaju sa audio signalom... Nixie cev je napravljena da prikazuje brojeve... tek ta nema veze sa tvojim potrebama, ali je ipak elektronska cev (lampa, tube), i ima neku svoju oznaku. ![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 29-09-2012 at 11:24 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ima nekoliko vrhunskih proizvođača lampi , a sa obzirom da ih inače nije bilo puno generalno, onda to sužava izbor...
Telefunken je generalno smatran najboljim sa najujedančenijim kvalitetom. Ei-Niš je poznat po tome da ima "najgore i najbolje" lampe... Sa istim oznakama... (jel potrebno objašnjenje?) Btw, neke serije ovih lampi dostižu najveće cene danas... Ei je svojevremeno "licencno" proizvodio Telefunkena i Philipsa kasnije... Sa sve štampom na lampama...! Dan-danas "dobar" Ei košta i od 40 do 70$ komad po aukcijama, u zavisnosti od tipa... Priča o lampi se svodi na "uzmeš 10 kom, pa testiraš i izabereš najbolji komad"... Tako da, i ako uzmeš dva vrhunska komada najpoznatijih proizvođača - radiće različito... Da li čuješ tu razliku je već pitanje... ![]()
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
a kakve su recimo Phillips u odnosu na telefunken? ili mullard (ako jos mogu da se nadju kod nas) jj/tesla, i ove elektroharmonix... realno ove poslednje se kod nas dosta provlace po oglasima. koliko citam neki ljudi moduju mikrofone razlicitim lampama jer traze toplinu, karakter, itd, ja konkretno ciljam, kako da kazem, neki "cist" zvuk, znaci sto manji noise, veci headroom i generalnu ujednacenost u vokalu, bez praskavih S i Z i C (kakvih sad imam), i neka konzistentnost u zvuku, sto citam, jeste odlika telefunkenovih lampi...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Nema ti tu "odlike" Telefunkena ili bilo cega, sve je to staro 40 i vise godina...veoma varira od komada do komada. Drugim rijecima, ako neces da se sam igras i isprobavas, nadji nekog ko to zna bolje od tebe. Ima nekoliko ljudi u BG koji su i verzirani i imaju lager, ako ti treba kontakt, nije problem da ti dam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Imas PM
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() To ti je dobro za D/A konverziju, jer se umesto glupih jevtinih IC konvertora,konverzija vrsi u samim lampama ![]() ![]() ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 30-09-2012 at 12:58 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
MIC preamp -Zamena LAMPE pitanje?? | Nemania | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 51 | 12-07-2011 09:56 PM |
Lampe za pedalu | shigumicu | Razno | 7 | 20-02-2011 11:53 AM |
Lampe (El.Cevi) | korenjak | Gitarska Produkcija | 6 | 18-10-2010 10:59 PM |
UA SOLO610 - zamena lampe | gorjan | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 12-12-2008 09:22 PM |
Ei lampe | fipke | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 17-10-2006 12:02 PM |