Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-09-2012, 07:52 PM   #1
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default home-studios-are-killing-music

http://www.prostudioreviews.com/home...ing-music.html

Interesuje me neko misljenje clanova foruma o ovom clanku
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 08:23 PM   #2
quake2
Banned

Default Re: home-studios-are-killing-music

Kao da sam ga ja pisao.....vec sam milion puta "opominjao" mladje kolege da ce ako se late kompa i muzickih kartica bataliti SVIRANJE i umesto da vezbaju i postanu odlicni instrumentalisti,boriti se nocima sa driverima,plug inovima i semplovima....a vreme leti....najtuznije je kad na kraju nit si ovo,nit si ono.....treba se opredeliti u startu i furati JEDNO....pun je grad vecitih textopisaca,pevaca,gitarista,snimatelja,producenat a,aranzera i kompozitora a sve u isto vreme i u liku i delu jednog coveka....ne moze to....jednostavno....ne moze.Ustvari moze....prodas max. deset pesama i dovidjenja.Pozzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 08:40 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Tačno!

Sećam se onih pitanja za "profesionalnu" kartu - do 100?...

Ili su svi hejteri samo u NS...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 09:53 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

pa da...to smo mi zvali "chmaranje" !!

Stalno u potrazi za "magicnim" elementom u lancu (zvucna karta / ADDA konvertori / mikrofoni / zvucnici itd itd,,,)
A muzika u drugi ili treci plan... nista bez saradnje sa drugim ljudima !!

tehnika zna da uspori neverovatno..a pogotovo manje iskusne.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 10:01 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
nista bez saradnje sa drugim ljudima !!
Šest ušiju u istoj sobi više vredi nego šest zvučnika.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 07-09-2012 at 02:57 AM. Reason: slovo "i"
awacs is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 10:26 PM   #6
quake2
Banned

Ups....da se svih petorica slozimo na istoj temi oko iste stvari....ovo ce bre sneg da padne....i to kojih petorica...da ste svi tu pa da se zalije...ovako moze samo virtualno...ajd ziveli i da ste zivi i zdravi.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 10:39 PM   #7
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ups....da se svih petorica slozimo na istoj temi oko iste stvari....ovo ce bre sneg da padne....i to kojih petorica...da ste svi tu pa da se zalije...ovako moze samo virtualno...ajd ziveli i da ste zivi i zdravi.

Istina, potpuno se slazem sa svim prethodnim komentarima.
Cenim da bi taj text mogao da se pojavi svakom novom clanu na DM da prvo procita i razmisli pa da tek onda zaroni u pitanja i pod pitanja.
Old 07-09-2012, 02:33 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

evo kvejče, ja da ti ispunim očekivanja, mogao bih reći da se ipak samo delimično slažem sa ovim textom. U smislu da je veoma tačan i ima odličnu logiku, i prilično statistički precizno predviđanje, ali i i da je cela ideja jednostavno vremenski ograničena. Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak. Iz mog iskustva, a neprekidno analiziram i gledam šta se oko mene dešava, facts of life, year 2012 :

- nikad nije bilo brže i jednostavnije doći do šireg auditorijuma sa svojim proizvodom, pesmom, nazovi to kako god oćeš
- obzirom na gornju stavku, lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko više nema želje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrdže u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje više realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko šta želi, naravno. Ko želi dobar snimak, i ko poštuje produkciju kao nešto od esencijalne važnosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da što pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lakše da to završe sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).

E sad, čini mi se da sve ostalo samo po sebi stoji u ovom članku, o gubitku interesovanja za vežbu, o magičnom magnetizmu ideje da "mogu i sam sebi postati valjan producent, eto Trent Reznor je mogao", i gomili propratnih elemenata, koje ste i vi spomenuli (zlatna je misao o 6 para ušiju u odnosu na monitore). Samo bih osporio tu njegovu ideju da ovi koji krenu putem home recordinga, odma usporavaju, ne stižu do rezultata i sl. Svakodnevno viđam ljude koji brzo i lako dolaze do snimaka, i prisutnosti na muzičkom nebu.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2012, 02:36 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post

Istina, potpuno se slazem sa svim prethodnim komentarima.
Cenim da bi taj text mogao da se pojavi svakom novom clanu na DM da prvo procita i razmisli pa da tek onda zaroni u pitanja i pod pitanja.

vi?, ironično, meni je u interesu da ljudi ?to ozbiljnije shvate ovaj članak, jer to navodi vodu na moju vodenicu, a istina je da se ni sam, ko ?to gore pi?e, ne sla?em do kraja
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2012, 07:25 AM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

jeste - sve moze brzo da se odradi (do nekle)..da se ideja "isproba" ALI ne odmah na Youtube-tu ili Fejsu...
Problem je sto 99% mladih "producenata" jedva ceka da baci nesto na Youtube a to nesto nije propisno sastavljeno, izkomponovano itd..
To sto nekima zazvuci priblizno nekom pro snimku..odmah ih zavara da misle da su naboli ono pravo.

ja sad nesto mrsim, uradio radnu matricu, linije za pevanje,,poslao liku da uradi tekst (po mojoj tacno odpevanoj, auto-tuned melodiji)..on uradio, odpevao i sad slusamo i menjamo ( neshvatljivo za nase podneblje ) tekst i melodije gdenije 1000% dobro...ako treba promenicu i pola matrice..
Kod nas se vec vise puta pokazalo da kad ljudi odrade neku matricu i snime vokal, "nemaju vremena" ni zelje da nesto menjaju i popravljaju u aranzmanu i pesmi...i zato je 99% nedokuvano i nepecheno !!
Neko drugi moze da primeti nesto sto je bedroom producentu toliko uslo u usi i nema problem sa tim...zato je saradnja preko potrebna.

A da ne pricam sto ima vrlo vrlo malo ljudi koji rade i muziku i tekst i melodije i aranzmane i produkciju i snimanje i miksanje i SVE TO ZNAJU !!!
U stvari ja i ne poznajem nikoga ko sve ovo ume da odradi sam!! Cak ni od poznatih likova...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules