Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-08-2012, 10:22 PM   #1
hofmann
Member

Default Pickup mikrofon

Hteo bih ugraditi pickup mikrofon u didjeridu.
To je duvacki instrument napravljen od drveta. Vibracije koje se javljaju u drvetu pri sviranju su slabe. U sustini to je vrlo tih instrument.
Za pocetak treba mi informacija gde mogu kupiti neki pickup mikrofon?
Drugo pitanje bi bilo koji bi bio najpogodniji?
hofmann is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2012, 09:06 AM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Pickup mikrofon

AKG C411 bi bio dobar izbor, a idealno ja bih dodao tu i C416 (516) blizu usta da pokupi dah i smeksa signal iz 411... Glavnina zvuka digerija se desava tu, a ne niz cev.
Obavezno verzije spomenutih koje idu direct u mix, preko MPA adaptera. Izbegno B29L pack, to je nagori komad bucne plastike koji je AKG ikad napravio!

Ima ih u player-u.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2012, 01:14 PM   #3
hofmann
Member

C411 imam i mogu ti reci da si skroz u pravu. Zvuci sasvim zadovoljavajuce kad se snimam u sobi i drzim slusalice na glavi. Ali mene ne zanima to.
Na svirkama cesto taj mikrofon nije upotrebljiv jer stvara neverovatnu mikrofoniju. Zato bih probao pickup mikrofon koji se ugradjuje u violine i akusticne gitare. To mene zanima da vi mene kazete
Old 20-08-2012, 01:16 PM   #4
hofmann
Member

E da hvala ti sto si me podsetio za mpa nikako da ga porucim.
Old 20-08-2012, 03:27 PM   #5
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Pickup majk kakav misli? je baziran na piezzo kristalu i dobar je za ?ičane instrumente jer postoji mjesto (konjić) gdje se odlično mo?e aplicirati.

Instrumenti koji nemaju takav "sweetspot" rade bolje sa klasičnim majkovima (bubicama).

Ali ako ti se da, ima? vremena, zajebancije.. nadji negdje piezzo element
kakve koriste samograditelji el.drum padova i igraj se sa plejsmentom na
svom instrumentu.

Good luck!
Old 20-08-2012, 03:39 PM   #6
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Evo, Reinhardt rece, onda nije kontaktni mic...
Cudno, radim dosta 'egzoticnih' instrumenata i imao sam razne probleme sa C411, ali ne i mikrofoniju. Tu se ponasa jako lepo, zato je i pravljen. Proveri malo gain.
McIntyre pickups su izuzetni, Scherter necu da spominjem zbog sulude cene, ostaju K&K i Seymour Duncan, vrlo jeftini, a medju najboljim ikad napravljenim. Naravno, za iole ozbiljnu upotrebu zahtevaju ozbiljno predpojacalo tipa L.R.Baggs, ili S.D. Equinox, Solstice, BBE...
Rade izuzetno na zicanim i udarackim instrumentima, ali zaista nije preporuka za duvace, osim ako nije u pitanju neko vrlo 'tripy' eksperimentisanje.
Eventualno McIntyre, popularan je medju klarinetistima na balkanu i bliskom istoku, kosta malo vise, ali ipak, nije to-to.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2012, 04:46 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Evo, Reinhardt rece, onda nije kontaktni mic...
Cudno, radim dosta 'egzoticnih' instrumenata i imao sam razne probleme sa C411, ali ne i mikrofoniju. Tu se ponasa jako lepo, zato je i pravljen. Proveri malo gain.
Ovo pišem napamet, takoreći samo na osnovu svakodnevne logike: didgeridoo je instrument čiji kraj obično leži na podu, pa samim tim "bubica" prima svakakve stvari pored osnovnog zvuka (refleksije od poda, rezonancu poda putem "vrata" mikrofona itd.).

U tom smislu možda bi pomoglo da čovek napravi nekakav stalak na koji bi se naslanjala "usta" instrumenta. Džaba mu je da proverava gain ako je instrument sam po sebi tih (tj. nužno je da se gain pojača).

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 20-08-2012 at 04:55 PM. Reason: gain
awacs is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2012, 06:04 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Jo? jedna stvar koju treba imati u vidu - pozicioniranje bubice!

Ako bubica "gleda" pravo u otvor, velika je verovatnoća da dođe do pičvajza. Isto va?i i ako je preblizu ili nedajbo?e ugurana u cev.

Didgeridoo je zapravo veliki cevasti rezonator koji podjednako prima i pojačava spoljnje zvuke koliko i one od usta izvođača. Zato je u?ivo zdravije ići mikrofonom ?to dalje od otvora i ?to vi?e ukoso. A ako si već probao sve to izvinjavam se ?to kenjam i filozofiram bez veze.

Pozdrav,

Vasa
Old 20-08-2012, 06:05 PM   #9
hofmann
Member

Bas tu lezi moj problem vaso. Ubo si iz prve.
Glavni problem je ne samo sto pokupi sve baseve i smece sa poda vec tekodje kada se ne svira didj pravi odjek tog smeca.
A gde da pogledam za te mikrofone koje si nabrojao khan?
Old 20-08-2012, 06:11 PM   #10
hofmann
Member

Bas tu lezi moj problem vaso. Ubo si iz prve.
Glavni problem je ne samo sto pokupi sve baseve i smece sa poda vec tekodje kada se ne svira didj pravi odjek tog smeca.
A gde da pogledam za te mikrofone koje si nabrojao khan?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules