Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2012, 05:22 PM   #1
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Default objasnite mi ovde na slici sabiranje cubase 5

kao sto naslov kaze,, kako? samo dva kanala koji su do 0db bacaju na glavnom mixeru cak do 6db pik. ? sta da sam jos dodao kanala islo bi daleko vise?? e to ne kontam kod digitalije , i to bas sebi kazem sad, stvarno ne kontam.
ja sam mislio ako ovamo na kanalima ne prelazi 0db ,, to je to ne treba limiter na masteru i nesto da pokvari snimak, da mu oduzme pola snage itd..

evo slika pa mi objasnite. i sta ustvari onda treba da radim???
na prvom kanalu je drum i bass i napucan do 0db a na drugom solo, gitara , pad isto normalizovan do 0db.
znaci ova dva kanala ne klipuju, klipuje jako do 6db kad ta dva kanala sabere na master? jebem ti digitaliju!!

http://postimage.org/image/r5hx6yvh1/

Last edited by branoy; 15-08-2012 at 05:25 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2012, 06:16 PM   #2
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: objasnite mi ovde na slici sabiranje cubase 5

Mozda je otisao malo vise na gore od ocekivanog (probaj, dodaj jos neki kanal, testiraj, smanji 1. pa 2. naizmenicno...). Ali nece (dobar) limiter narusiti dinamiku do +5 dB...bar kod elektronike mozes i vise da guras...imam osecaj da i nisam nesto pomogao, vise sam komentarisao .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2012, 06:49 PM   #3
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: objasnite mi ovde na slici sabiranje cubase 5

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
evo slika pa mi objasnite. i sta ustvari onda treba da radim???
na prvom kanalu je drum i bass i napucan do 0db a na drugom solo, gitara , pad isto normalizovan do 0db.
znaci ova dva kanala ne klipuju, klipuje jako do 6db kad ta dva kanala sabere na master? jebem ti digitaliju!!

http://postimage.org/image/r5hx6yvh1/
cekaj malo, cemu odma nervoza i psovanje

elem, to se desava kad nisi dobro naucio sta je 'gain staging'. Ne krivim te puno jer su izmisljanjem te dbFS skale samo pogorsali stanje i uneli konfuziju.
I da te pitam nesto - kakva normalizacija?? Zasto sve do 0db gruva? Final mixdown koji je spreman za reprodukciju, pustanje, CD, itd, itd ima nivo koji je na 0dbFS, a ne pojedinacne trake koje treba da se saberu kroz mixer u master fader. I onda se cudis otkud klipovanje...
Savet - idi na svaku pojedinacnu traku i smanji input gain na Cubase mixeru da mu peak bude izmedju -18 i -14db. Time ces dobiti dovoljno headroom-a da odradis mix i da ti master fader ne klipuje kad dignes dva kanala..To je osnovna stvar, osnovna

pozdrav
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2012, 06:55 PM   #4
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

everlast hvala na savetu, jbg vidis to nisam znao!! nema sta.. isprobam odmah to veceras, mislim da sam skontao to gde sta kako !! ma ja to onako kad se izenerviram odma jebemu sve sta zajebaje!! hehe
Old 15-08-2012, 07:06 PM   #5
fix3r
Member

Ovo sto ti je everlast rekao, u duzoj varijanti:

http://www.gearslutz.com/board/5062929-post1.html
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2012, 02:01 PM   #6
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

skontao sam everlast ono sa GAIN jbt pred ocima mi 10 god ja gein nisam ni primetio nego spustao federe level ee de sad mi recite nesto drugo,, smem li da ovi svi level faderi ostanu na 0db gde i jesu a da spustam samo gein po potrebi? prednosti mane?? msm lakse mi dva put s tim ,, odma nije nista u piku sto kazete,
Old 17-08-2012, 03:29 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Koliko je "pola" od 0db...?
Koliko je "duplo jače" od 0db...?

Može se reči da je "pola" -6db. za 2 puta 0db se može reći da je +6db.

Pročitaj u slovo sve!

...i ovo.

...a može i ovo...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2012, 03:33 PM   #8
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

big bockie ti mislis ja imam vremena za knjige ? heheh u zivotu nisam procitao ni jednu niti cu, sam praksa i uho,. ma ja volim par reci jednostavnih, konkretnih, ono radi, ne-radi, moze ne brini i tako .. a jos eng, pola reci nemos skontat . ne translatira mi se.
naravno hvala tebi na trazenju sta meni treba!
Old 17-08-2012, 04:40 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Svaka čast druže...

E sad,
zbog ostalih samo da kažem da nisu nikakve knjige, već obična wikipedija i još po koji sličan sajt, strana-dve teksta sa dosta slika itd...

Engleski (srednjoškolskog nivoa, neophodnog za korišćenje račuara i interneta i slično) je osnovna pretpostavka za bavljenje ovim poslom.

Ima nešto "stručnih" izraza, ali kako za njih nema prevoda, većina se tako i nazivaju u "našem" govoru...

Praksa i uvo su neophodni i dovoljni u Guči da sviraš npr,
ali ako nešto snimaš, igraš se studija itd, "mož' ga jebat'" al' bez OSNOVNIH znanja ne ide, što se vidi iz priloženog, kako je thread i počeo... ...pa tek onda praksa i uvo!
Niko u avion ne stavlja one silne prekidače jer voli da svetluca... ...neophodno je!
Ne može samo "gas-kvačilo-kočnica"...

Tako ignorantno odbacivati osnovne stvari... ...to zaista ne razumem, uz sav trud...

I eto, kad se toliko ne poštuje to što se radi, na šta će da liči kad se uradi..? Eto new-wave-a...

poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2012, 05:29 PM   #10
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

jebat ga, upravu si ti sto posto, al znas kako je kad nisi ucio engleski u skoli, pa msm ne znam ga citat pravilno, i kad dobijem ovako na eng sve a mislis da je svaka rec vazna ako neku promasis da je nisi skontao sve ostalo pada u vodu. msm znam ja po kompu programima, i skontati kad vise reci procitam odma sta znaci, al kad su preozbiljne stvari gde me sitnica moze zbuniti bolje da ne citam nego da mi neko kaze konkretno na nas jezik, a ako je tesko nas pricati jbg. jedno je hocel neko stvarno ti pomoci ,on ce ti rec na nas jezik fino kulturno sta gde kako ako vidi gde problem, ako nece, hvala i na ostalom. nema veze. da smo se svi rodili i imali para za skolovanje sveg ostalog i ucenje eng jezika bilo bi lepo al nismo. i ja se nikad nist ne ljutim , sam fino pricajmo da razumem.

Last edited by branoy; 17-08-2012 at 05:32 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules