|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Kao odgovor i nastavak na temu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=324275#post324275
I ovo je jaaako važna tema o kojoj se relativno malo priča, a svi su u fazonu : "ovaj faca , onaj faca, producent", a u stvari je veći uspeh "obuzdati", iskontrolisati, "muzičare" i odraditi dobar posao... ?? I to je ona priča, sta je važnije - dobar sound ili zadovoljna mušterija ili kompromis?!? Mislim da ovo čak i zaslužuje posebnu "sobu" u "produkciji" na forumu! Ima tu već "zrelih", u tom smislu iskusnijih ljudi da se i o tome lagodnije priča i digne forum na "viši" nivo! Dakle menadžment, ili-ti "ekonomija produkcije"...!!!
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]() ![]() kada budem imao vise vremena napisacu svoj sud, ali da si pogodio u centar sa temom jesi ![]()
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Kod nas je sve to malo drugacije. Muzicari ne saradjuju mnogo sa eksternim licima (drugi muzicari /producenti / disko kuca / A&R osoba koja se brine o njihovom projektu / itd itd)
Te kulture NEMA kod nas. U studiju je vrlo tanka linija izmedju toga sto je Bockie naveo.... U principu, svi treba da budu srecni. I onaj koji placa (klijent / bend) i onaj koji radi - jer ce njegovo ime da se provlaci posle ako bend nije srecan. UVEK mozes da se vadis na bend !! hehehe ![]() Ali bi trebalo da se cuje da je sve odradjeno korektno kod nekih osnovnih stvari. Ovde JAKO puno uticaja ima disko kuca i management na sve (oni su ipak taj projekt digli na noge, placaju i podrzavaju ga)
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
Moj stav, javni i oficijalni, a nije nemoguće da grešim, je da se ne potpisujem kao producent nekog izdanja, upravo iz tih razloga, osim ako su ispunjeni neki uslovi :
1. Da ja VERUJEM u taj projekat 2. da BEND veruje u taj projekat 3. da bend veruje MENI 4. na osnovu stava 3, da MOJA zadnja i da se ne prihvataju ama baš nikakvi kompromisi u procesu rada, počevši od izbora instrumenata i žica, preko brisanja delova texta, do izbacivanja pesama sa albuma. 5to, a u stvari prvo, da mi se muzika i pesme dopadaju na ličnom nivou (da spadaju u nešto što mogu kod kuće slušati i uživati u tome nezavisno da li sam ja to producirao). Ovaj uslov povremeno pogazim ako su ljudi ispoštovali prvih 4. Za sve ostalo što radim, potpisujem se kao snimatelj i mix inženjer, gde sam u potpunosti u funckiji benda i njihovog autoritata kao producenta, i pre svega klijenta koji plaća. Naravno da se i u tim okolnostima maximalno potrudim da iz datih uslova izvučem maximum, i da ispoštujem neki nivo kvaliteta zvuka i performansa, ali samo do one mere dokle procenim da je klijent spreman da ide, bez da me smatra drkadžijom i nekim ko samo oće da potroši što više sati u studiju. Desi se povremeno i izuzetak, gde bend uglavnom odradi sve produkcijske elemente, ja odradim svoje tehničke, a rezultat ispadne odličan, i bend iz nekog svog poštovanja ko mom trudu me potpiše kao producenta ili koproducenta, sa čime nikad nemam problem ![]() Tako da ćete u sekciji promocija radova od mene dobijati linkove samo ka mojim produkcijama, ili ovoj poslednjoj kategoriji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Tako treba !
Bitno je ostati "politicki korektan" i onda ce svi da budu srecni !!
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
...da, samo imam utisak da je to ipak malo idealistički pogled na stvari.
Hipotetički: Muzičari većinom veruju da "to može i kod drugara na kompu", i da smo mi tu generalno usputna prepreka i trošak! Trt - Milojka! Sad , možda ja "udaram" u drugu krajnost... ![]()
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
ti koji veruju da to kod može kod drugara na kompu, uglavnom ne zalaze kod mene. Jedino možda da snime bubanj, al to onda košta osetno više.
ta nisam džaba kupovo mixer od 32ch sa sve meterbridgeom i pun rack(u) gluposti koje svetle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Jesi uspeo da posle toga digneš cene? Koliko ? (okvirno %) Ili bar održiš posao ili dovučeš nove klijente???
![]() |
#9 |
MAO
|
![]()
cena je sa mixerom i ozbiljnom dopunom mikrofonske ponude otišla gore za 20%, što obzirom na to koliko smo jeftini zapravo i nije nikakva razlika po džepu za njih
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Šalu na stranu, produkcija počinje od samog benda (autora), odnosno - bend/autor je uvek vrhovni producent. Sama odluka benda da li će angažovati nekog "sa strane" da ih vodi kroz rad u studiju, kao i odluka da li će izdavati samostalno ili za nekog već postojećeg izdavača je već producentski zahvat po sebi. Produkcija i nije ništa drugo do gomila odluka koje se donose u cilju konačnog plasmana muzike. Izbor mikrofona, frekvencija i prostornih efekata je zapravo jako mali (i nikako presudan) deo tih odluka. Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 03-03-2012 at 04:07 PM. Reason: padeži |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|