Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-03-2012, 12:36 AM   #1
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Menad?ment

Kao odgovor i nastavak na temu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=324275#post324275

I ovo je jaaako važna tema o kojoj se relativno malo priča, a svi su u fazonu : "ovaj faca , onaj faca, producent", a u stvari je veći uspeh "obuzdati", iskontrolisati, "muzičare" i odraditi dobar posao... ??

I to je ona priča, sta je važnije - dobar sound ili zadovoljna mušterija ili kompromis?!?

Mislim da ovo čak i zaslužuje posebnu "sobu" u "produkciji" na forumu! Ima tu već "zrelih", u tom smislu iskusnijih ljudi da se i o tome lagodnije priča i digne forum na "viši" nivo!

Dakle menadžment, ili-ti "ekonomija produkcije"...!!!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 01:26 AM   #2
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Menad?ment

za temu
kada budem imao vise vremena napisacu svoj sud, ali da si pogodio u centar sa temom jesi
Old 03-03-2012, 08:25 AM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Kod nas je sve to malo drugacije. Muzicari ne saradjuju mnogo sa eksternim licima (drugi muzicari /producenti / disko kuca / A&R osoba koja se brine o njihovom projektu / itd itd)
Te kulture NEMA kod nas.

U studiju je vrlo tanka linija izmedju toga sto je Bockie naveo....
U principu, svi treba da budu srecni. I onaj koji placa (klijent / bend) i onaj koji radi - jer ce njegovo ime da se provlaci posle ako bend nije srecan.

UVEK mozes da se vadis na bend !! hehehe (tako su hteli)
Ali bi trebalo da se cuje da je sve odradjeno korektno kod nekih osnovnih stvari.

Ovde JAKO puno uticaja ima disko kuca i management na sve (oni su ipak taj projekt digli na noge, placaju i podrzavaju ga)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 09:57 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Moj stav, javni i oficijalni, a nije nemoguće da grešim, je da se ne potpisujem kao producent nekog izdanja, upravo iz tih razloga, osim ako su ispunjeni neki uslovi :

1. Da ja VERUJEM u taj projekat
2. da BEND veruje u taj projekat
3. da bend veruje MENI
4. na osnovu stava 3, da MOJA zadnja i da se ne prihvataju ama baš nikakvi kompromisi u procesu rada, počevši od izbora instrumenata i žica, preko brisanja delova texta, do izbacivanja pesama sa albuma.
5to, a u stvari prvo, da mi se muzika i pesme dopadaju na ličnom nivou (da spadaju u nešto što mogu kod kuće slušati i uživati u tome nezavisno da li sam ja to producirao). Ovaj uslov povremeno pogazim ako su ljudi ispoštovali prvih 4.

Za sve ostalo što radim, potpisujem se kao snimatelj i mix inženjer, gde sam u potpunosti u funckiji benda i njihovog autoritata kao producenta, i pre svega klijenta koji plaća. Naravno da se i u tim okolnostima maximalno potrudim da iz datih uslova izvučem maximum, i da ispoštujem neki nivo kvaliteta zvuka i performansa, ali samo do one mere dokle procenim da je klijent spreman da ide, bez da me smatra drkadžijom i nekim ko samo oće da potroši što više sati u studiju.

Desi se povremeno i izuzetak, gde bend uglavnom odradi sve produkcijske elemente, ja odradim svoje tehničke, a rezultat ispadne odličan, i bend iz nekog svog poštovanja ko mom trudu me potpiše kao producenta ili koproducenta, sa čime nikad nemam problem

Tako da ćete u sekciji promocija radova od mene dobijati linkove samo ka mojim produkcijama, ili ovoj poslednjoj kategoriji
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:25 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Tako treba !

Bitno je ostati "politicki korektan" i onda ce svi da budu srecni !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:40 AM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

...da, samo imam utisak da je to ipak malo idealistički pogled na stvari.

Hipotetički:

Muzičari većinom veruju da "to može i kod drugara na kompu", i da smo mi tu generalno usputna prepreka i trošak!

Trt - Milojka!

Sad , možda ja "udaram" u drugu krajnost...

Old 03-03-2012, 02:30 PM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ti koji veruju da to kod može kod drugara na kompu, uglavnom ne zalaze kod mene. Jedino možda da snime bubanj, al to onda košta osetno više.

ta nisam džaba kupovo mixer od 32ch sa sve meterbridgeom i pun rack(u) gluposti koje svetle
Old 03-03-2012, 02:39 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ti koji veruju da to kod može kod drugara na kompu, uglavnom ne zalaze kod mene. Jedino možda da snime bubanj, al to onda košta osetno više.

ta nisam džaba kupovo mixer od 32ch sa sve meterbridgeom i pun rack(u) gluposti koje svetle
Jesi uspeo da posle toga digneš cene? Koliko ? (okvirno %) Ili bar održiš posao ili dovučeš nove klijente???

Old 03-03-2012, 03:47 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

cena je sa mixerom i ozbiljnom dopunom mikrofonske ponude otišla gore za 20%, što obzirom na to koliko smo jeftini zapravo i nije nikakva razlika po džepu za njih Posao se održao, a evo od ove zime se pojavila čak i neka nova šira ekipa ljudi koji su došli ničim izazvano, sad su u procesu rada, pa se nadam i daljoj saradnji sa istima. Naravno, uglavnom se i ranije mušterije vraćaju, pod uslovom da se nisu raspali ili odustali od bavljenja muzikom. Nije se puno puta desilo (mada se jeste više puta desilo) da je neko radio sa nama, pa onda posle toga odustao,i otišao kod drugog. I u tim slučajevima, takav razvoj događaja je uglavnom bio na obostrano zadovoljstvo
Old 03-03-2012, 04:00 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Muzičari većinom veruju da "to može i kod drugara na kompu", i da smo mi tu generalno usputna prepreka i trošak!
... a možda su i u pravu, sve zavisi od toga ko je taj drugar

Šalu na stranu, produkcija počinje od samog benda (autora), odnosno - bend/autor je uvek vrhovni producent. Sama odluka benda da li će angažovati nekog "sa strane" da ih vodi kroz rad u studiju, kao i odluka da li će izdavati samostalno ili za nekog već postojećeg izdavača je već producentski zahvat po sebi.

Produkcija i nije ništa drugo do gomila odluka koje se donose u cilju konačnog plasmana muzike. Izbor mikrofona, frekvencija i prostornih efekata je zapravo jako mali (i nikako presudan) deo tih odluka.

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
I to je ona priča, sta je važnije - dobar sound ili zadovoljna mušterija ili kompromis?!?
Šta ga znam, ja sam uvek bio na strani bendova (autora) i mislim da njihova reč treba da bude poslednja. U krajnjoj liniji - ONI će da izađu u javnost sa konačnim rezultatom i moraće da ga u intervjuima brane kako god znaju i umeju. Na kraju krajeva, biće im mnogo lakše da ga brane ako su sami stali iza njega, pa makar snimali "kod drugara".

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 03-03-2012 at 04:07 PM. Reason: padeži
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules