Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2011, 06:33 PM   #1
Dj tomassi
Junior Member

Default Sonar X1 ili Logic pro 9?

Naslov sve govori.Znaci koji je bolji od ova dva DAW-a, da bih znao da li da kupim MAC ili da ostanem na PC-u.

Last edited by Dj tomassi; 12-08-2011 at 09:14 PM.
Dj tomassi is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2011, 08:05 PM   #2
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Logic. Zaokruzeniji DAW. Skuplji hardver, jbg.

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.439620,18.686267
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2011, 08:59 PM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Sonar X1 ili Logic pro 9?

Ako izuzmemo Logic koji je samo za Apple, kada je DAW u pitanju stvari ne stoje baš kako smo navikli, konkretno Windows 7 radi osetno bolje, bar kada su Steinberg, Reaper i Pro Tools u pitanju. Logic se nema sa čime uporediti na PC, ali ako poredimo sve ove aplikacije između sebe Logic radi jako dobro na OS X, Steinberg kriminalno loše, ali je zato za PC jako dobro optimizovan, Pro Tools gotovo identično, malo bolje na Windows-u, dok je Reaper u nekoj manjoj meri optimizovaniji na PC.

E sad, to što je Windows katastrofalan za korisnika, čangrlja po diskovima i uvek smara, to je nešto drugo, OS X radi savršeno prvog i hiljadu i prvog dana.

E sad, pitanje je jasno, ali oba programa imaju "manu", ako mogu tako...
Ni jedan ni drugi nemaju podršku za ovaj drugi sistem, tako da je sa Logic-om sve zarobljeno na OS X, a sa Sonar-om na Windows-u, što možda nije osnovna stvar kada se traži DAW, ali meni je to bitno zbog Hackintosh-a koji imam oba sistema koje koristim naizmenično.

Iz tog razloga mi je veoma korisno što Pro Tools ne pita sa kog je sistema projekat, prosto sve radi najnormalnije, ista je stvar i sa Reaper-om, koga najtoplije preporučujem.
Ima ovde jedna tema o njemu, tu smo malo pisali, ja bih ipak išao na reaper 4, zbog cene na drugom mestu, ali na prvom metu zbog toga koliko je to dobar program i koliko će tek biti dobar, mogao bih reći najoptimizovaniji za korišćenje VI i efekata.

Raspisah se, ali valjda će ti koristiti...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2011, 09:05 PM   #4
Dj tomassi
Junior Member

Skinuo sam Cakewalk Sonar X1 demo i veoma sam zadovoljan Interfejs mu je najlepsi moguci i mislim da ne zaostaje mnogo za Logicom.
@MUzzyHvala na savetu ali ipak cu ustedeti novac tj. ostati na Sonar-u .
@kravadinka pre neki dan sam probao reaper i nisam bio nimalo zadovoljan.Pucao je kad god bi ukljucio neki drugi program li nesto slicno.

Napisite svoja misljenja o sonar-u.

Last edited by Dj tomassi; 12-08-2011 at 09:10 PM.
Old 13-08-2011, 02:43 AM   #5
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Ako ti je lepota interfejsa najbitnija onda ce ti izbor biti lak. Jos jedan glas za Reaper onda.

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.458121,18.519955
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2011, 06:44 AM   #6
Dj tomassi
Junior Member

Nisam rekao da mi je lepota interfejsa najbitnija vec da sonar izgleda lepo .Koristio bih Reaper nego mnogo puca.Barem kod mene,ali pravo je cudo kako su sve one silne funkcije stale u jedva 6mb.
Old 13-08-2011, 03:23 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dj tomassi View Post
Nisam rekao da mi je lepota interfejsa najbitnija vec da sonar izgleda lepo .Koristio bih Reaper nego mnogo puca.Barem kod mene,ali pravo je cudo kako su sve one silne funkcije stale u jedva 6mb.
A kako konkretno puca? Ja sam davno za probu instalirao alfa verziju 4-orke koja je prilično stabilna, mada malo bagovita.

Uostalom, možeš da instaliraš najnoviju 3.x verziju ( www.reaper.fm/download-old.php?ver=3x ) , koja je pak ultrastabilna (instalacija je 5MB!). Koliko sam primetio, 4-orka nije različita za rad (shortcuts, arhitektura), samo ima nove funkcije. Pa se lepo upoznaš sa programom, a na 4.x pređeš negde kod verzije 4.10.

Mislim, kradem ti temu, ali Reaper je stvarno čudesan koncept. Pride je praktično Shareware, i imaš pravo na legalne upgradeove čak i sa nelicenciranom verzijom. A upgradeovi se pojavljuju maltene svakih 10 dana.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 13-08-2011 at 03:41 PM. Reason: link za DL
awacs is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2011, 03:37 PM   #8
Dj tomassi
Junior Member

Provalio sam zbog cega puca.Zbog virtuelnog MIDI kontrolera.Posto sam pocetnik i nemam klavijaturu koristio sam virtual MIDI kontroler koji tastaturu pretvara u klavijaturu.Kada sam ga deinstalirao radio je savrseno.Veoma dobar daw.nije za dzabe na http://www.musicradar.com/tuition/te...today-238905/1 prvi.
Old 13-08-2011, 03:40 PM   #9
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Ne znam za?to imas te crash-eve, kod mene je takođe bila alpha verzija četvorke do skoro, sad je neki 4.0x i sve radi najnormalnije.
Hoće mo?da dok čita gomilu plugin-ova, ali on samo nastavi gde je stao kad ga opet pokrene?.

Izaberi sebi neku od tema i napravi ugodno okru?enje za rad i samo se opusti, to je odličan program.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2011, 04:08 PM   #10
Dj tomassi
Junior Member

Posle celog dana koriscenja sonar-a i Reaper-a(jer sam od logica odustao) ipak sam se odlucio za X1.Oba daw-a su odlicna.sve je stvar ukusa.Ove teme su takodje dobre ali sonar mi je laksi za koriscenje i funkcionalniji. Pa koga zanima evo screenshot-a iz X1 .

http://imageshack.us/photo/my-images/841/unledosuq.png/

Last edited by Dj tomassi; 13-08-2011 at 06:57 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules