Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-07-2009, 11:07 AM   #1
bubu
Member

Default laptop za produkciju?

planiram si kupiti laptop koji bih uglavnom koristio za faks i ovako u slobodno vrijeme za produkciju glazbe. Na sto mroam paziti posto planiram koristiti puno pluginova(vst)? da li gutaju puno memorije? procesora? planirao sam uzeti lenova ili hpa. da li je dovljno 4gb memorije na 1066 mhz ili pak bolje vise memorije na manjoj frekvenciji? na sto bih trbeao paziti ako planiram se malo baviti i glazbom na laptopu?

http://www.notebookshop.com.hr/product.asp?id=2818
http://www.notebookshop.com.hr/product.asp?id=3175
bubu is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2009, 02:21 PM   #2
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default Re: laptop za produkciju?

U tvom slucaju, bilo koji notebook da uzmes, radice ti posao. Brzina rada memorije nije presudna, zapravo se u prakticnom radu i ne primjeti razlika. Veci je problem u tome sto ces i pored 4GB rama, kako u notebook, tako i u dekstop racunaru, moci da iskoristis svega 2.5GB maksimalno u 32bitnim sistemima (WinXP, Vista 32bit), tako da, ukoliko vec odmah ne zelis da se hvatas u kostac sa 64bitnim sistemima (i njihovom slabom podrskom u vidu narodnog audio softvera) sasvim ti je svejedno da li uzeo notebook sa 2, 3 ili pak 4GB rama.

U svakom slucaju treba, koji god notebook budes gledao za kupovinu, gledaj da bude sa intel chipsetom, i ukoliko vec ne zelis igrati igre na istom, sa intel integrisanom grafickom kartom (jer ces imati minimalno zagrijavanje istog, samim tim minimalnu buku, samim tim ce ti baterija duze trajati).

diviner is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2009, 09:52 AM   #3
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Ili mac book

U svakom slucaju pridruzujem se predlogu da uzmes Intel platformu sa integrisanom grafickom posto se u svakom slucaju naigrati na laptopu neces (osim ako nije gt260mx a to je ... skoro ko jos jedan laptop).
Za oko mi je pao HP pro book. Konacno se neko setio da malo minimalizira dizajn laptopa. Prosto mi nije jasno kako je nekom lepo da mu laptop izgleda kao novogodisnja jelka...
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 06:44 PM   #4
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Evo da nastavim, da ne otvaram novu temu. Moze preporuka za neki laptop slicna situacija kao gore postavljeno pitanje ili koji vi koristite (sto bi jos bolje bilo) kako radi i tako to. Pomozite da ne pogrijesim trebam da narucim za par dana. Eto unaprijed hvala
zeleni is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 08:16 PM   #5
Midi
Member

Midi's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Ili mac book

U svakom slucaju pridruzujem se predlogu da uzmes Intel platformu sa integrisanom grafickom posto se u svakom slucaju naigrati na laptopu neces (osim ako nije gt260mx a to je ... skoro ko jos jedan laptop).
Za oko mi je pao HP pro book. Konacno se neko setio da malo minimalizira dizajn laptopa. Prosto mi nije jasno kako je nekom lepo da mu laptop izgleda kao novogodisnja jelka...
Sony Vaio je i lijepa i jaka ma?ina, dosta ljudi kupuju upravo njega za produkciju, i skupi su, ako ne i skuplji od Appleovih...

Kupnja ti najvi?e ovisi o buđetu. Gledaj da ima? dobar porcesor i da ima cache memorije, preporučio bi veči ekran da ne izgubi? oči, ?to veči hdd i bar 2gb rama.
Nemoj zaboraviti napraviti 2 posebna windowsa, jedan za produkciju i na njega nemoj instalirati ni?ta (niti wireless driver, ni?ta) osim audio interfacea, i programa za produkciju. Mo?e? i jo? urzat windows (pi?e kako i porforumu za software). A drugi windows nek ti bude za internet, igre, fox i ostalo...
Midi is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 11:26 PM   #6
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

ja imam ovaj i sve prosto leti...

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01887277&tmp_task=prodinfoCategory&lc=en&dlc=en&cc=us〈=en&product=4041789

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2009, 06:27 PM   #7
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Hvala Midi i Danny Lou, jos neko??
Old 01-12-2009, 08:32 PM   #8
Midi
Member

Midi's Avatar

Quote:
Originally Posted by zeleni View Post
Hvala Midi i Danny Lou, jos neko??
Koliki ti je buđet?
Midi is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2009, 08:48 PM   #9
zeleni
Member

zeleni's Avatar

400 - 500? vidio sam da su oni sony mnogo skupi, a meni ne treba bas toliko dobar laptop mislim treba al' budzet pozdrav
Old 01-12-2009, 09:43 PM   #10
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by zeleni View Post
400 - 500? vidio sam da su oni sony mnogo skupi, a meni ne treba bas toliko dobar laptop mislim treba al' budzet pozdrav
E pa sad 200 E. Malo je to novacaaa za desktop replajsment, maaalooo
Ne mora da znaci da ces imat realnih problema, al kad krene da kochi sve zivo sto moze da ukochi onda otvaraj teme na forumu pa se cheshi kad dodje onaj silikonski nauchnik (inache bolid al ajd sad) da ti ponovi ovu prichu...
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules