|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pocetnik sam i kupujem prve monitore pa jednostavno nemogu procijenit koliko jaki mi trebaju. Situacija je sljedeca:
Nov sam u ovom ali krecem ozbiljno. Bavim se (ispravnije bi bilo bavit cu se) snimanjem i produkcijom prvenstveno tamburaske glazbe i eventualno nekog pop-rocka. Prostor kojeg imama je dimenzija 3.8 x 2.3 x 2.6 (DxSxV) i akusticki je djelomicno tretiran. Vise o prostoru je bilo rasprave na ovoj temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36789 Monitori koje su mi u planu su Adam a7x. Buduci da mi je prostor dosta mali razmisljam jesu li mi takvi monitori uopce potrebni ili bi mi bilo bolje da uzmem a5x ili mozda koristene a7. Krecem od nule i treba mi jos puno opreme pa nemam para za nepotrebne investicije. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Mislim da je za te dimeznije sobe A7x jednostavno prejak ...manja serija A5x je svakako bolji izbor u ovom slucaju (ako se dvoumis izmedju ta dva modela za tu sobu)...
Pozz ![]()
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
u akusticki tretiranoj sobi (mnogo apsorpcije na niskim frekvencijama) dimenzija 3.5x3.5x2.6 smo napravili par ovakvih malisana (12" je woofer):
![]() .... sa aktivnom eksternom skretnicom i tri stereo pojacala i ukupnom snagom od oko 800W po kanalu. i niko se nije zalio da su prejaki ![]() ![]() prema tome... biraj monitore koji tebi i u tvojoj sobi zvuce prihvatljivo, ima odmah situacija gde ce ti cak i u tvojoj sobi standardni 6.5" dvosistemac biti preslab. Recimo, nekompresovani snimci sa normalnom/velikom dinamikom su jedan od primera gde vrlo brzo dobijes klipovanje zvucnika a da ti i dalje nije "preglasno". Slusanje producirane muzike koja je vec "sprzena" je daleko laksi zadatak.. i za to ne treba neka preterana dinamika u zvucnicima Takodje ... od ovog mog primera za sobu od 30m3 zapremine i dizajn zvucnika sa kompresionim wooferom, za isti maksimalni pritisak, se da izvuci ne preterano striktno "pravilo" da bi za duplo vecu zapreminu trebalo duplo veca povrsina woofera (znaci dva), ako je maksimalni hod membrane isti, jer time obezbedjujemo da se dobije duplo veca zapremina vazduha koga je(su) u stanju da "potera(ju)" bass drajver(i). za tri ili cetiri puta vecu zapreminu (to vec postaju standardne sobe, nisu vise male, 100-150m3), bi po mojoj "racunici" trebalo barem cetiri bass drajvera i verovatno dodatni mid drajver i mozda drugi visokotonac. Pritisak je maksimalno nesto preko 115 dBSPL na mestu slusanja za standardni muzicki materijal a ne samo test signal od 1kHz. Pricam o dizajnerskim kriterijumima u nadi da ti to moze pomoci da shvatis da se preterano brines oko monitora i da si daleko od toga da ces ista "prejako" da kupis.. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 27-04-2011 at 01:07 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ovo za 800W po kanalu i da sve radi ok je za svaku pohvalu, nikad nisam zamisljao (sa dosadasnjim znanjem) da tako nesto moze da prodje u sobici tih dimenzija, ali...svaki dan naucis nesto novo ![]() Pozz ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Merenja u samoj sobi (ne anechoic) posle dodatnih finih podesavanja su prikazana na slici u attachmentu Pouka je ... ne plasite se (pre)velikih zvucnika... plasite se nesredjenih soba.... tu nikakvi zvucnici ne pomazu, ni mali ni veliki, ni skupi ni jeftini... pod uslovom da zelite da cujete tacno ono sto se desava... u suprotnom.... sasvim je svejedno... diskusija je besmislena. pozdrav bogi p.s. E da... da ne bude greske... prikazan je odziv od 4 (cetiri) Hz... cujni opseg je od 20Hz ![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 27-04-2011 at 02:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
I koliko takovi mali?ani dođu? Mislim u kompletu sa skretnicom i pojačalima, te pripadajućim kablovima ... Ako nije za ovaj forum (mislim radi reklamiranja), mo?e? poslati na PM, jer na tvojoj stranici ne vidim cijenik?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ovaj konkretan slucaj koji sam ilustrovao je (skuplji) primer gde monitori rade zajedno sa sobom (prostorijom) u kojoj su, uzajamno prilagodjeni... samo tako je moguce ostvariti ovakav odziv u MALOJ sobi. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Hvala na obja?njenju i PM-u ..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Hvala svima. Ma i moje mi?ljenje je bilo na tragu da nema ba? prejakih al vrijedi se konzultirati s iskusnijima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Cak je i Yamaha NS10, suprotno svim pricama, osetljiva na akusticke probleme, tako da mali zvucnici, pogotovo bass reflex konstrukcija, imaju sve probleme kao i veliki. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?! | oliver10 | Audio Produkcija - Tehnike | 101 | 22-10-2012 08:02 PM |
Standanrdne dimenzije dirki na klavirima | Ghost Dog | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 5 | 12-01-2011 09:14 PM |
Zvučna izolacija prostora - boggy HELP! | DEMONIO | Dizajn i konstrukcija studija | 60 | 05-08-2009 09:35 AM |
Izolacija prostora ? | stefan123 | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 20-03-2008 11:58 AM |
TV i efekat 'prostora' | Nocni | Razno | 6 | 21-09-2004 09:04 PM |