Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2011, 06:56 AM   #1
Zeroo
Member

Default Adam A5X ikoji vufer?

Pitanje za iskusne kolege.

Nisam imao do sad prilike da koristim uz studijski monitor i vufer.Kupio sam Adam A5X koji odlicno radi ali mislim da mi fali basova u nizim frekvencijama i odlucio sam da kupim vufer.Da li da uzmem Sub7 koji preporucuje fabrika ili mogu i neki drugi(veci od 7")ili da ne cackam mecku i kupim Sub7.Prostorija mi je 6x4x2.8.

Last edited by Zeroo; 12-05-2011 at 06:58 AM.
Zeroo is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2011, 11:07 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Adam A5X ikoji vufer?

Quote:
Originally Posted by Zeroo View Post
Pitanje za iskusne kolege.

Nisam imao do sad prilike da koristim uz studijski monitor i vufer.Kupio sam Adam A5X koji odlicno radi ali mislim da mi fali basova u nizim frekvencijama i odlucio sam da kupim vufer.Da li da uzmem Sub7 koji preporucuje fabrika ili mogu i neki drugi(veci od 7")ili da ne cackam mecku i kupim Sub7.Prostorija mi je 6x4x2.8.
"Fali ti basova" jer ti prostorija nije akusticki tretirana.
A5x po specifikacijama svira od 50Hz pa navise... za svaku normalnu (muzicku) primenu to je dovoljno... jedino se nece cuti bez ozbiljnog bass tretmana.

Kupovinom subwoofera dobices samo jos veci haos u sobi sa basovima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2011, 07:48 PM   #3
Zeroo
Member

Znaci bukvalno sam u problemu,a nemam uslova da sredjujem prostoriju jer mi je to soba i za druge namene pa ne mogu da je nesto puno akusticki obradjujem.Boggy sta predlazete koje minimalne korekcije da odradim da kolko tolko poboljsam akustiku prostorije.Da li ce pomoci neki pokretni apsorberi ili slicno?Hvala unapred
Old 12-05-2011, 08:02 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Znaci bukvalno sam u problemu,a nemam uslova da sredjujem prostoriju jer mi je to soba i za druge namene pa ne mogu da je nesto puno akusticki obradjujem.Boggy sta predlazete koje minimalne korekcije da odradim da kolko tolko poboljsam akustiku prostorije.Da li ce pomoci neki pokretni apsorberi ili slicno?Hvala unapred
Nekoliko vrednih clanova foruma su prilicno snalazljivo resavali svoje radne prostore i delili svoja iskustva sa ostalima, te ima par aktivnih threadova u pod-forumu "Dizajn i konstrukcija studija", neki su i na sticky.

Recimo, ovaj mi izgleda vrlo prihvatljiv po pitanju tretmana i cene: "Control room problem s podom"

A ima ih jos:
Eomsy-jev herojski "DIY Vocal booth & Control room?!"
Rhino-ove "Mobilne solucije?"
itd...

Potrosi bar mesec dana na iscitavanje postova... vise ce ti vredeti nego da bacas pare na subwoofere za koje ti trgovci NECE reci da ti ne mogu pomoci.

Pored svega sto sam ti predlozio a i mimo toga... predlazem ti i da potrosis vreme, strpljenje i volju na POZICIONIRANJE monitora i mesta za slusanje. Pravilnim pozicioniranjem monitora i slusaoca mozemo pronaci svojevrstan "sweet spot" gde ima najmanje brljotina koje soba pravi.

Pozicioniranje se najlakse radi mikrofonom i softverom za merenje... ali ako si strpljiv i JAKO dobro cujes, moze se to i na usi... jedino umesto jedno popodne (par sati u sustini, bez provera na sluh), samo na usi moras potrositi vise meseci, moras praviti male pomeraje zvucnika i cekati da ti se utisci slazu po nekoliko dana...

potrazi na forumu pozicioniranje... pisali smo vec (u Eomsy-jevom threadu ima i o tome)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 12-05-2011, 09:53 PM   #5
Zeroo
Member

Boggy hvala puno.Znaci bilo najbolje da uzmem stalke za monitore i da krenem sa pozicioniranjem!Bez ikakvih apsorbera?
Old 12-05-2011, 09:55 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Boggy hvala puno.Znaci bilo najbolje da uzmem stalke za monitore i da krenem sa pozicioniranjem!Bez ikakvih apsorbera?
Ako nemas volje za apsorbere, onda da.

pozdrav

bogi

Old 12-05-2011, 09:59 PM   #7
Zeroo
Member

Ok.Hvala
Old 18-05-2011, 06:16 PM   #8
h.vox
Junior Member

sad ću se ja nadovezati i razj... sve što ste napisali
imao sam priliku u malo većoj sobi poslušati a5x i a7x i, unatoč specifikacijama, a5 jednostavno ne ide dovoljno duboko. kao da se izgubio u sobi, za razliku od a7 kod kojeg je taj efekt bio puno slabije izražen. naravno, zavisi i o glazbi koja se misli producirati, ali sudeći po veličini sobe, treba ti ili veći monitor ili sub. i opet, ne prevelik, ne treba ti reprodukcija do 25 Hz.
na kojoj si poziciji u sobi? prijatelj mi je u sobi od cca 16 m2 imao stol u sredini, i na njemu dynaudio bm6a monitore i basa nije bilo apsolutno nimalo, čim se približio zidu bas se pojavio. dakle - eksperimentiraj s pozicijom, tu će ti stalci puno pomoći.
no naravno, trebat će ti i akustički tretman, to definitivno.
h.vox is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2011, 06:28 PM   #9
Zeroo
Member

Stalci su mi stigli i eksperimentisem polako,ali imam osecaj da A5x nece bas da mi napuni sobu zvukom bar za sad.Srednja i visoka linija je extra samo jos malo zdravog basa i to je to.Soba je 24m kvadratnih i nije zvucno tretirana.Odlucio sam da kupim Adam sub7 a i probacu malo da cacnem oko akustike mada nemam mogucnosti da nesta puno radim na tome.Kad stignu sub7 javicu utiske,narucio sam u Artistu jer ga nemaju na lageru.
Old 19-05-2011, 09:32 PM   #10
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Quote:
Stalci su mi stigli i eksperimentisem polako,ali imam osecaj da A5x nece bas da mi napuni sobu zvukom bar za sad.Srednja i visoka linija je extra samo jos malo zdravog basa i to je to.Soba je 24m kvadratnih i nije zvucno tretirana.Odlucio sam da kupim Adam sub7 a i probacu malo da cacnem oko akustike mada nemam mogucnosti da nesta puno radim na tome.Kad stignu sub7 javicu utiske,narucio sam u Artistu jer ga nemaju na lageru.
Izvinite za blagi OT, ali koje si stalke uzeo za A5X??

Pozz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules