Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-08-2010, 03:40 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default The Grimm REAPER

Da li je neko probao da radi nesto ozbiljnije u programu REAPER ? Sadasnja verzija (3.66) je prilicno dobra i stabilna, lepo radi u windowsu 7 64bit, ima sve sto treba da ima, ali ja sam nekako navikao na glupavi Cubendo... Zanima me da li ste probali ovaj soft i kako vam se cini ?
Old 18-08-2010, 05:08 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: The Grimm REAPER

dosta su ga nahvalili...na Gearslutz u zadnjoj anketi skoro 50% ljudi sa foruma ga koristi.
Puno njih u sprezi sa Pro Tools LE - preko ReWire zbog dodatnih traka, VST-a itd..a rdi savrseno sa PT LE. Vrlo je logican i za routing je mega...i stabilan je.
Cak, mnogi ga startuju sa USB siticka, jer je lako prenosiv i zauzima jako malo prostora na hardu..

inace, neka vrsta freeware-a ...skines fully working demo, kad prodje mesec dana - nista se ne promeni, samo te ZAMOLE da platis $60 !!!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2010, 05:39 PM   #3
kinezkinez
Junior Member

Mali ,jednostavan ,jeftin ,ucinkovit
sve moze sto i ovi "veliki"

ucinkovita ekipa na maticnim forumu od reapera
svakom pomazu tko god ima neki problem i treba neki savjet

sto vise osluskuju prituzbe i bilo korisnika
u svakoj novoj verziji uvrstavaju i njihove molbe za izmjenama
moja preporuka probaj ga

Last edited by kinezkinez; 18-08-2010 at 05:46 PM.
kinezkinez is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2010, 05:51 PM   #4
Goran B
Member

Goran B's Avatar

Odoh da probam.
Goran B is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2010, 02:48 PM   #5
blags
Member

Ja ga koristim za mixanje zadnjih mislim 3 mjeseca i odusevljen sam sa ovim programom.Manje Cpu-a koristi nego Cubendo,interface je mu je zestoko prilagodljiv,dobar routing,odlican pregled mixera upravo ono sto mi je nedostajalo u Cubendu(mozda to mogu i u njemu samo nikad nisam probao heheehe)jednom kad si u mikser viewu nemas potrebe za vracanje na view sa kanalima sve je tu i automatizacija(jos je nisam istrazio dovoljno da budem iskren),efekti,sendovi,bez mnogo skrolovanja,mislim da u full screenu imate 29 kanala u dva reda.Mada koristim skin koji podsjeca na cubase.
Ono sto mi licno nedostaje to je potenciometar za regulaciju ulazne osjetljivosti po kanalu,master mute i solo dugmici kao u cubendu, ali kontam da ce i to u neka doba da rijese.
Zasad sam ga koristio samo za miksanje dok za snimanje i dalje koristim Cubase navika sta li je?
blags is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2010, 03:52 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ja znam od ranije za njega, ali tek nedavno je, da tako kazem - sazreo. Ubacuju polako sve sto bi trebalo da ima, jedino mi za sada problem predstavlja ubacivanje nekog multikanalnog VSTa. Napravi gomilu traka za svaki izlazni par zasebno, mada i to nije neka muka (mogu se sakriti, u cubendu su sakriveni po defaultu) Odusevilo me to sto bi on trebalo da radi u windowsu 7 sa UADovim dsp proizvodima Ono sto me interesovalo je da li ga i ovde neko koristi za neke ozbiljnije stvari...
Old 19-08-2010, 04:51 PM   #7
blags
Member

Sa VSTi nisam imao iskustva,ko sto rekoh koristim ga za miksanje onako amaterski.Al` koliko vidim po svakojakim forumima Reaper osvaja sve vise i vise vlasnike malih i srednjih studija po zapadu.Koliko sam skuzio ako su registrovali svoj studio kod"organa"sav softver u studiju mora da je po p.s-u,a Reaper je po cijeni prihvatljiv a radi posao.
Old 19-08-2010, 08:39 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by blags View Post
Ono sto mi licno nedostaje to je potenciometar za regulaciju ulazne osjetljivosti po kanalu,master mute i solo dugmici kao u cubendu, ali kontam da ce i to u neka doba da rijese.
Istina za Master M i S, nema posebnih dugmića, to se radi preko Grouping Matrixa.

?to se tiče ulazne osetljivosti - u ENV opciji na svakom kanalu postoji Volume (Pre-FX) koji mo?e i ne mora da se automatizuje, a oba?ka svaki klip (item) mo?e da se pojedinačno sti?a ako navede? kursor na gornju ivicu "itema" i kad se strelica pretvori u "up/down arrow" vuče? nani?e. Taj Item Volume je takođe sme?ten pre insertne tačke, tako da zapravo postoje DVA input gaina Kao i automatizacija post-FX volumena koja ne utiče na regler od kanala Dakle, DVE pre-insert i DVE post-insert kontole jačine

Uz sve ono ?to si ti napisao kao pozitivne strane - program ima 64-bitni audio engine! Ima i Solo-in-Front sa mogućno?ću pode?avanja

Jedina lo?a strana je ?to ipak zahteva često posećivanje Manuala Program deluje jako intuitivno, user-friendly i sve tako to... dok se ne zapetlja?. MORA da se odvoji neko vreme za čitanje i pravljenje ličnog radnog okru?enja. Ali to je prihvatljiva cena toliko prilagodljive arhitekture.

He, kad mi neko pomene REAPER prva asocijacija mi bude: mnogo pameti u malo megabajta.

Pozdrav,

Vasa
Old 19-08-2010, 10:36 PM   #9
blags
Member

Pravo kazes mnogo pameti u malo MB.Reci da li je moguce taj item gain koji je kako vidim jedini od ovih prije reglera ikako smjestiti u mixer view tj u svaki kanal posebno tako da postoji kao posebna kontrola?
Old 19-08-2010, 11:55 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by blags View Post
Pravo kazes mnogo pameti u malo MB.Reci da li je moguce taj item gain koji je kako vidim jedini od ovih prije reglera ikako smjestiti u mixer view tj u svaki kanal posebno tako da postoji kao posebna kontrola?
Nije jedini - imaš i onaj Volume (Pre-FX) koji sam pominjao, on je u ENVELOPE sekciji (ENV dugme). I nažalost ni jedan ni drugi ne postoje u Mixer View-u. Mogli bi i to da ubace (ima dovoljno mesta sa desne strane reglera). Ja sam nekako navikao da čuvam jedan deo monitora za Track View - ostala mi je ta navika od Vegasa Ali ubaciće i to Gain dugme kad-tad, ako im dovoljan broj ljudi skrene pažnju

Pozdrav,

Vasa

P.S. Dakle, postoje TRI Volume kontrole pre reglera: Item Volume, Volume (pre-FX) i Volume. Prve dve koje sam naveo su pride i pre insertne tačke (praktično "input gain").

Last edited by awacs; 20-08-2010 at 01:21 AM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules