Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-03-2010, 03:31 PM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Defragmentacija diskova

Koristim te alatke jos od DOS-a i Norton Speed Disk-a.... skoro nadjoh jedan koji radi bolje nego bilo sta sto sam do sada koristio (na WinXP)... a jos je i freeware:

Piriform Defragler

ko ima problema sa fragmentacijom velikih fajlova na disku... ovo je izuzetno dobro resenje gde ponekad posle sredjivanja diskova, prenos tih fajlova bude brzi desetak puta.... moze biti zgodno u audio produkciji.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 04:48 PM   #2
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Default Re: Defragmentacija diskova

ako je tako dobar, onda download

fala
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 04:56 PM   #3
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Vec neko vrijeme koristim PerfectDisk2008, sasvim zadovoljan..
Jednostavan i brzo odradjuje posao!
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2010, 09:30 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

neko je ovde na forumu kukao da mu je dosta stvari otišlo u majčinu posle defragmentacije. Ima li neko potvrdu ovakvih posledica? I drugo pitanje, meni je Win defragmenter kad sam poslednji put radio analyze, rekao da ne moram da radim defragment. Jel on u pravu il je ipak pametnije da prođem hard sa ovim alatom koji se hvali ovde?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2010, 11:37 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
neko je ovde na forumu kukao da mu je dosta stvari otišlo u majčinu posle defragmentacije. Ima li neko potvrdu ovakvih posledica? I drugo pitanje, meni je Win defragmenter kad sam poslednji put radio analyze, rekao da ne moram da radim defragment. Jel on u pravu il je ipak pametnije da prođem hard sa ovim alatom koji se hvali ovde?
Ja konkretno nikada nisam imao problem sa tim alatima, a cesto sam se "igrao" sa njima. Bilo je bitno da se ne resetuje ili prekida u pola posla nekada... ali koliko vidim ovaj sto sada koristim (i hvalim) je doziveo dva ili tri nezeljena restarta u toku noci zbog windows update (proces defragmentacije je prekinut od strane operativnog sistema, koji bi, eto, u restart po svaku cenu, jerbo se updateovao, zatekao sam login prompt ujutru)... pa je, koliko vidim, sve ostalo u redu.

NEMA drugog nacina (ili ja ne znam) da se poredjaju komadici fajlova da ne budu razbacani po disku osim na ovaj nacin... pogotovo za VELIKE fajlove. Pokusao sam mnogo puta da kopiram veliki fajl na sredjen disk... nema sanse... opet se iskopira razbacano po praznom prostoru, bez obzira sto ima prostora da se slozi "sam od sebe" kako treba.

Kada je uvodjen ntfs u pricu, cuo sam glasine, da se ntfs ne fragmentira(!?).. odnosno da se defragmentira sam od sebe.. sto je kasnije bila izmisljotina.

Windefragmenter nisam kosristio (Diskeeper jesam) i ako je to ona ugradjena alatka u WinXP, imam osecaj da je tu samo reda radi... i ne ocekujem da je bas svaka aplikacija koju su napravili da se bavi ovim poslom uspesna u tome... pogotovo je problem sa velikim diskovima i malo slobodnog prostora... to ne treba ni pokusavati, moze da vrti nedelju dana i da ne sredi nista.

Ja sam testirao ucitavanje velikih fajlova, pre i posle defragmentacije... disk je bio pristojno prazan... fajl tek iskopiran na prazan prostor... razlika je bila deset puta (sporije je bez).

Ako nisi to koristio do sada, i nemas problema... odnosno sve ti je ok sto se tice ove problematike... onda ga nemoj koristiti...

Meni licno smeta kada se zapali HD ledara i masina "skace po stolu"... dok pokusava da sastavi veliki fajl i prebaci ga u memoriju.... pa se sa tim borim na ovaj nacin.

Onima kojima to ne smeta, ova prica nije ni namenjena. Problema sa gubitkom fajlova nisam imao (ni sa ovim niti sa Diskeeper i SpeeDisk), da ponovim.

Na kraju... dobar bekap je uvek zastita... cak moze da bude i fragmentiran... ovo o cemu pricam je priprema fajlova za rad s njima na disku koji ce biti koriscen za to... ako su neki fajlovi jako bitni... cuvajte ih na jos jednom (drugom) disku... ima raznih procesa koji mogu izazvati korupciju fajlova na njemu... ne samo defragmentacija.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 04-03-2010 at 12:27 PM.
Old 04-03-2010, 02:18 PM   #6
Klarinetista
Senior Member

Klarinetista's Avatar

Ja koristim diskeeper na svim racunarima, narocito zbog podrske za ssd diskove

"And he whom you cannot teach to fly, teach to fall faster." ~ Friedrich Nietzsche
Klarinetista is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2010, 02:45 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Trenutno mi je optimalno da redovno (jednom sedmicno, uglavnom nocu) defragmentiram sistemski disk (ubrzava ucitavanje programa) i radni disk (ubrzava se ucitavanje fajlova)... diskovi sa arhivama i bekapovima su fragmentirani "najstrasnije"... prebacivanje sa njih traje vecnost... ali ih NE defragmentiram... i to nije problem... to se prebacuje ponekad... ovo sto sam prvo naveo se radi cesto... da ne kazem stalno... i to je (za mene) agonija, koja se NE DA resiti niti brzinom procesora/ploce niti brzinom diskova.... to je vise pitanje organizovanosti fajlova na disku i njihove "urednosti".

pozdrav

bogi

Old 19-03-2010, 10:38 AM   #8
Klekih-petra
Junior Member

Meni se desilo da mi je sistem potpuno puko posle defr. sa PerefectDisc-om, stvarno neznam vise sta da radim sa tim programima za odrzavanje sistema.
Uzgred, koje vi programe koristite za odrzavanje, defregmentaciju,ciscenje junk-a registra,defr.registra, uninstall, drivers,...
Klekih-petra is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2010, 11:02 AM   #9
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Koristimo bekap.

Instaliras sve sto ti treba, podesis i bekapujes, ako treba jos nesto da dodas koristis incremental backup ... Kad sistem pocne da koci, smara, gusi itd, vratis bekap i kao da si instalirao novi win, za 5 minuta ... naravno sve bitne fajlove drzis na drugoj particiji ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2010, 11:14 AM   #10
anap25
Member

JK Defrag (ili nanovo mydefrag)- freeware

http://kessels.biz/JkDefrag/

Moze biti protable, nema instalacije, izuzetno brz i efikasan, ima optimizaciju. Tata mata od defragmentacije
anap25 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules