Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-05-2010, 05:09 AM   #1
cokanovic
Junior Member

Default Mikrofonski preamp za live nastupe-preporuka!!!

Pozdrav! Naime, pevam u bendu koji obično nastupa u klubovima do 200 mesta. Nekad na floor-u a nekad na manjoj bini. Koristimo Dynacord Powermate 2, i "čupave" EV trosistemke od 600 i kusur wati. Ja pevam na AKG D5 (dinamicki), gitarista ozvucava svog Fender DeVille-a Shurkom, basista svira aktivnu gitaru Ibanez "Matilda" i koristi bas pojačalo iz kojeg ulazi u mixer kroz line-out, takodje i peva prateće na Shure 58. Bubnar najčešće ozvučava bubnjeve nekim drum setom marke CAD.
Pisem ovo sve kako bi stekli uvid sta me okruzuje na bini i koliko sam mixer "trpi". Repertoar nam je pretezno rock orijentacije, ali poneki blok zna biti i prilicno "hard". Kravitz, RHCP, Whitesnake, Hendrix, Vaughn, ZZ Top... U baladama i pesmama gde nema puno distorzije i gde basista ne mora da "čupa" i slapuje žice, vokal izlazi odlicno. AKG pokazuje svoje prednosti na stage...veoma sirok spektar, topao bas, veoma dobro sece mix, ali u pesmama poput Are you gonna go my way, Fool for your loving, Voodoo child... jednostavno me sav taj "groove" proguta. Iako imam prilično jak vokal, često moram da pojacam gain mixeru, ali tad se borim sa mikrofonijom i vokali zvuce neujednaceno. A i nisam uvek pored mixera, pa to nije resenje. Vec duze vreme mi je zelja da imam stabilan zvuk, pomalo kompresovan (ovladao sam mikrofonom dovoljno), da "secem" mix i da u tako "jakim" pesmama budem jednako u zvucnicima kao i u drugim pesmama. Iz nekog iskustva, kontam da je to do Dynacordovog predpojacanja, koje nije bog zna kakvo, pa sam se odlucio na kupovinu mik predpojacala. Kakava su Vasa iskustva sa preampovima u live aplikaciji? Ipak se veci broj proizvodi za studio i home recording. Mene zanima koje bi bilo idealno za live nastupe i koliko bi mi uopste tu pomogao neki preamp? Hvala

Neki su mi predlozili:1. TC Helicon Voicetone CORRECT,
2. PreSonus TubePre,
3. Joemeek ThreeQ Pro Channel Strip,
4. ART MP Studio V3

Last edited by cokanovic; 16-05-2010 at 06:26 AM.
cokanovic is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2010, 02:00 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Mikrofonski preamp za live nastupe-preporuka!!!

Sve i da ne koristis ono za sta sprava sluzi, sam preamp je broooootalan! Ima i verzija sa midijem, ovaj je gitarski:

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2010, 12:26 AM   #3
cokanovic
Junior Member

Ok, ali mene vise zanima sama svrha preampa na live svirci, koliko bi mi pomogla, a kasnije i neka preporuka za izbor. Ovo sto si linkovao je procesor za efekte (delay i doubler). Da, on u sebi sadrzi predpojacanje, ali nije mi cilj da za nesto dam 300 eur-a, ako ce mi i preamp od 100 zavrsiti posao.
Old 18-05-2010, 09:45 AM   #4
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Jedini vrijedan pomena na toj listi je Joemeek jer jedini i ima iole upotrebljive i razumne kontrole (prvenstveno ?to se kompresije tiče).
Međutim, ono ?to je realno mnogo veći problem u navedenoj situaciji je sam mikser, koji je, po meni, apsolutno neupotrebljiv za iole ozbiljniju svirku. Iako skup i cijenjen (naročito u narodnjačkim krugovima - mada meni nije jasno da neko iske?ira zamalo 2k EURa zbog glupog efekta) taj mikser ima veoma lo? preamp, poprilično neupotrebljiv EQ i OČAJNO sabiranje signala! Dakle... nema ?anse da gurne? deset kanala "na nulu" i da na masteru dođe? do te iste nule. Zapravo tad si već u ozbiljnom problemu i distorziji... i upravo je to situacija koju opisuje?... dok bend iole razumno "napada" mikser - sve mo?e i da prođe, ali ako ga malo nagazite nastaje sveop?ti krkljanac i borba za mjesto u miksu.
Činjenica je da bi ti bolje predpojačalo sa kompresorom (minimum klase Focusrite Trak Master - sa njim imam OK iskustva u live situacijama) pomoglo, ali... za sveop?tu korist benda... ozbiljno razmislite o zamjeni miksera.

Pozdrav!

p.s. Jo? jedna stvar... da li rock band mo?e da "izađe" na čupave trosistemke... ? Čisto sumnjam... tu bass gitare i noge ne mo?e da bude a da opasno ne pomrse račune ostatku benda.

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2010, 11:41 AM   #5
cokanovic
Junior Member

Haha...evo nas opet...na dva polja "tučemo".

Gle, taj srednji u zvucnicima vadi vokale i mozda sve zvuci u srednjacima (ako isecemo bas gitaru i kick drum), ali bar sve izadje i bude razumljivo pored takvog miksera. Za te pare ne moze i jare i pare. Ili moze??? U pravu si potpuno bio...ako bas gitara zvuci onako kako treba...sto bi se reklo sa mu**** , ja cu provristati, jer me nece biti u miksu. Osecaj je kao da zauzme mesto u zvucniku i ne da nikome da pridje. Jos ako se na to nalepi kick drum, a ja volim da ga ima u mixu, jer sve zvuci "masivnije", onda zaista imamo problem. Ako se pak sve to utisa, onda biva mutavo. Probali smo i sa aktivnim kutijama Mackie, ali to je radilo grozno zbog limitera u kutiji. Imali smo i varijantu da uzmemo dva bas bina i dve EV SX300 12'', potpuno nove. Bese tu i Topcon skretnica, ali ton je bio zaista cudan, jer su ti binovi izgleda bili vrlo lose izradjeni, pa su nam pravili smetnju ako su bili blizu bine (a to je cesto slucaj zbog nedostatka prostora u klubu). Ako se utisaju, onda od tona nema nista. Tako da od svega ponudjenog, ovo jedino "sljaka". Ove EV "cupavke" (zaboravio sam oznaku) imaju snagu i izdrzljive su. E sad, znam na sta mislis kad kazes da nisu za rock bend. Ali, sta da se radi. Nek bude bar korektno. Najvise me brine to da ako dam 350 eur za preamp, a ne postignem nista. mogao bih za pocetak probati neku budget varijantu, cisto da vidim kako ce se sve ponasati. (neki Behringer MIC 100 ili 200) Kako da povezem a da izbegnem preamp na mikseti? Jel ukljucivanjem u line in, a ne xlr???

Last edited by cokanovic; 18-05-2010 at 11:47 AM.
Old 18-05-2010, 02:53 PM   #6
serbianzoro
Member

serbianzoro's Avatar

Preampom mozes da dobijes malo nekog karaktera ,ali je ogromno pitanje da li ces to cuti uopste na svirci,jer se razlike u preampima slusaju u strogo kontrolisanim uslovima,naravno sad ti prilicno grubo objasnjavam,ali ti sigurno nece biti lakse za pevanje.
Old 18-05-2010, 09:46 PM   #7
cokanovic
Junior Member

Razumem. Dakle osnova svega recenog lezi u kvalitetu mixera, njegovog signala i eqilajzera? Zar ne?
Old 19-05-2010, 03:13 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Yep!

Ali i mikrofona, kablova za iste, naravno od toga ko "radi" zvuk i u krajnjem ko svira...

poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2010, 05:43 PM   #9
cokanovic
Junior Member

Shvatam!

Jos jednom se zahvaljujem.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules