|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Moje nedoumice su jasne.
Ljudi znaju oduvijek da staklena vuna nije "zdrava" i pri tom stavu nisu čak uključivali mogućnosti da ta kancerogena staklena vlakna budu prekrivena samo slojem tankog materijala! Znaci stetna je izmedju zidova i zagipsana... a sto tek "radi" na ovaj način? ![]() Ne mogu reći da me to ne zabrinjava. Gledali smo i proračunali varijantu konoplje i to je toliko puno skuplje od staklene vune da se tako teško odlučujem za to, radije bi si kupila neki komad opreme nego to nekako. A opet, brine me ta štetnost vune jer studio mi je u kući, u njemu sam cijeli dan, u njemu su moja djeca. Ne znam. Za prvu ruku smo se bacili na izgradnju bas trapa i kupili smo URSA staklenu vunu. Sve sto mogu reci da smo se nazalost morali voziti s njom u autu jer nije stala u prtljaznik i unatoc tome sto smo je pokrili najlonom, sve me pika i peče me u nosu, a nisam tip sklon alergijama. Ipak, prostor mi ne moze ostati ovako skomiran pa cemo krenuti sa time, ali cemo staklenu vunu staviti u najlonske vrece i zasilikonirati. ?ebe mi se hoce li se koja srednja ili visoka frekvencija odbiti od tog najlona, ako radi za duboke, stvar je ok, a zdravlje (valjda) sačuvano. I uštedih u odnosu na konoplju. Što vi mislite o svemu tome? Ja ustvari ne znam puno o tome zašto je ona kancerogena i štetna... zato sam vjerojatno u nedoumici. I ne zanimaju me dozvoljene granice sranja koje čovjek može "bez posljedica" prihvatiti. Jer čim za nešto postoji granica, to znači da nije dobro i gotovo. Predlazem da ovdje stavljamo linkove o istraživanjima ovih materijala, pa da vidimo što tko kaže, misli itd.... TAkoder, ako je netko smislio jos pametnih rjesenja da eliminiramo stetnost a i dalje proizvedemo "kvalitetan akustični proizvod"... super! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Potpuno si u pravu sto si zabrinuta, ali ako se podje od stanovista da je staklena vuna opasna po zdravlje, kako onda objasniti da ljudi masovno po kucama imaju termo peci u kojima se nalaze dobri komadi iste te staklene vune, koja se cesto od starosti i raspada, a onda leti svuda po sobi kad je pokrene ventilator na tim pecima?? Kad pomislim na to onda mi staklena vuna izmedju gipsanih zidova deluje kao decija igra...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ali bas trapovi su oblozeni samo materijalom npr. mikrofiberom! Sad imam trapove od gipsa, ali puno bolje "rade" ovi s mikrofibrom. Iako, jos uvijek me peče u nosu. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
I da si udisala prasinu ili piljevinu, ne bi ti bilo prijatno. Probaj je dirati rukama. Ako te posle nje ne budu svrbele, to je OK. Ja sam isto kupovao URSU i sve je bilo dobro.
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Ma kuzim Oggy to s piljevinom, ali vjeruj mi obozavam setati ducanima s drvom i ovo u nosu mi se nije dogodilo. Ovako me peklo kad sam lakirala brodski pod s nekim ultra jakim lakom za čamce.
Ok. Čekat ću da prodje ta reakcija. Filip ce u garazi napraviti te trapove i donijeti ih vec "zapakirane" pa cu onda znati da li opet "reagiram" ili ne... Ali jbg... sto s dugorocnim reakcijama? Ma ne moze nista preci kroz najlon, jel da? Jooj, kako se volim uvjeravati u ono sto mi pase. :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Za neke stvari u zivotu ne treba zaliti lovu. Pozz
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Mrkizoni... hm, znam.. muči me to staaaalno i ne znam ?to da radim. Svaki dan o tome razglabamo. Ali zar zamatanje u najlon ne spriječava da te čestice izlaze van?!
K vragu. Ima? pravo. ![]() Opet sam nigdje. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
(i jos jedno mozda glupo pitanje) Zasto ne uzmes Azmafon? Ili onu vunu o kojoj je bilo price... ako ti je vec frka da nesto promenis... Quote:
Pozz
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Ma ljudi... Ako pricate o ISOVER-u, on nije kancerogen. Ispunjava sve standarde i nema veze sa onim matorim vunama koje su se pravile pre 25 godina.
Nema brige za ISOVER, ja sam isto dizao frku pre 5 godina, ali nije kancerogen!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Mrkizoni.... evo na netu linkova.... mislim da će biti kako kazes.
![]() Cijeeeeeeeli site posvecen stetnosti staklene vune: http://www.sustainableenterprises.com/fin/ I ostali... http://consumerlawpage.com/article/fiber.shtml __________________ Citati: The International Agency for Research on Cancer (IARC), of the World Health Organization, listed fiber glass as a "probable [human] carcinogen" in 1987. In 1990, the members of the U.S. National Toxicology Program (NTP)-representatives of 10 federal health agencies-concluded unanimously that fiber glass "may reasonably be anticipated to be a carcinogen" in humans. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako utiče zdravstveno; kamena vuna vs. staklena vs. organska vlakna | NLP | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 10-11-2013 03:05 PM |
Staklena vuna | Techy Boy | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 15-02-2009 06:36 PM |
Kamena Vuna | lirikzg | Dizajn i konstrukcija studija | 5 | 13-02-2009 10:02 PM |
Mineralna vuna - uticaj na zdravlje | gruki | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 10-09-2007 11:29 PM |