|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Sinoc mi je na 20-30cm od lijevog uha pukla petarda!
![]() Dakle.... Par sati nakon toga mi je zvonila glava.... Ali danas primjecujem da na tom uhu cujem frekvencije od recimo 5khz pa navise mnoooogo slabije, za nekih 6-8db odprilike???? Jel moguce da je to trajno ostecenje??? Ili mi uho prozivljava traumu i dalje? Ima li neko ko se razumije u te stvari? P.S. Proslo je oko 20h od tad. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
zna to da drži i do nedelju dana, ali ipak idi kod lekara, nemoj da te mrzi..
..i mene izluđuju te petarde, juče sam nažalost morao da prođem jedan deo kroz bulevar, ali sam nosio čepove, baš iz tih razloga.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
A ja sam trebao samo da prodjem kroz haustor od zgrade do auta....
I na samuom ulazu mi to puklo u vazduhu u visini glave. 100% neki klinci sa prozora/balkona. Grrrrrrr ![]()
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
dobrodošao u klub jedno-uhih audio pirata
![]() dobro došao kolega! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Oces da kazes da si gluv?
Daj, ne budi na kraj srca.... Vratice se meni moj sluh ![]() Bar se nadam.....
![]() |
#6 |
Banned
|
![]()
nije baš da sam skroz gluh ali imam neki low pass i limiter na desnom
![]() zezam se ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Ja također mislim da će se uho oporaviti. Petarda je glasna, ali zvuk ne traje dugo! Naravno da je sve to individualno i da će netko oštetiti sluh u uvjetima koji drugome ne bi ni zasmetali, ali u principu postoji razina dB u korelaciji sa trajanjem zvuka te glasnoće i tako se nekako mjeri vjerojatnost oštećenja. Naravno, što više dB to je kraće trajanje potrebno za oštećenje.
Ja imam tinitus godinama, no sluh mi nije oštećen. Ali kad radim predugo, cijeli dan i cijelu noć definitivno više ne čujem visoke kao inače. Tada naravno imam rezultat mix koji šišti na veliko... No, poanta je u tome da se uslijed odmora sve ipak vrati na svoje. Ne brini. ![]() Svakako nam javi za neko vrijeme da li je sve u redu! Anita |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Ja sam od prije dvije godine čini mi se osjetio tinitus, vjerojatno od prokletih slušalica, onih malih koje sam slušao to ljeto kroz 2-3 mjeseca. Slušao sam možda 1 sat dnevno, na trenutke preglasno.
Nisam bio svjestan da imam toliko osjetljive uši, zapravo se pitam koliko ću ja biti sposoban baviti se audio produkcijom ako imam osjetljive uši. Kad kažem osjetljive onda mislim na to da ne podnosim buku, ne samo da izaziva nelagodu nego imam osjećaj da mi u ušima "clipa" kada sam u prebučnom okruženju. Unatoč tome mislim da nemam oštećenje sluha, tj. čujem dobro. Pri normalnim uvjetima slušanja u studiju, sve je okej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
samo se nadam da ti ta "eksplozija" nije bila prejaka, jer preko odredjenog nivoa dolazi do trajnog ostecenja sluha, tipa 140 dB... ako te je zabolelo u trenutku kada je petarda pukla to bi moglo da znaci da ce ti to uvo biti trajno osteceno tj da neces cuti visoke onako kako si ih ranije cuo...
max izlaganje buci a da ne dodje do trajnog ostecenja... 90 dB - 8 sati 93 dB - 4 sata 96 dB - 2 sata 99 dB - 1 sat 102 dB - 30 min 105 dB - 15 min 108 dB - 7,5 min 111 dB - 3,75 min 114 dB - 1,87 min 117 dB - minut zbog racunice 120 dB - 30 sekundi 123 dB - 15 sekundi 126 dB - 7 sekundi 129 dB - 3,5 sekundi 132 dB - 1,75 sekundi ... jbg... nadam se da nije bila neka jaka... mada kod takvih stvari mozak moze dosta da kompenzuje i da se ti lepo naviknes da radis sa tim kao da nista nije bilo ![]() nadam se najboljem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Kad nesto puca, drzite usta sirom otvorena, kao kad zevate, da vam se izjednaci pritisak vazduha sa obe strane bubne opne ... Znam da retko kad mozete znati kad ce sta puci pored vase glave, al' eto, nek se nadje
![]() Ako znas koje su petarde bile, uzmi dB metar i rokni nekoliko petardi, izvuci srednju vrednost, pa vidi koliko je jako, cisto da znas sta da radis dalje ... ![]()
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 01-01-2008 at 10:48 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pravna pitanja na na?em forumu | ANITA | Obavestenja | 7 | 12-12-2007 09:01 PM |
Za iskusne na forumu (Max,oggy itd.) | Steka | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 22-04-2005 11:22 PM |