|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Ovako,
Radim u jednoj firmi kao tehnicar,izmedju ostalog i zvuka i tu sam u stalnom radnom odnosu.Pojavila mi se varijanta za jos jednu firmu koja se bavi slicnim poslovima,malo drugacije orjentacije,nisu konkurentne jedna drugoj pa sam razmisljao raditi za obe(mora se,takvo je vreme doslo).Morao bih izaci iz stalnog radnog odnosa u prvoj i pokusati raditi samostalno,usluzno za obe.E sad,kako bih to mogao najlakse izvesti,u kom obliku se registrovati da nemam zajebavanja da otvaram firmu.Postoji li neka varijanta registrovanog umetnika ili tako nesto,sa ziroracunom preko kog bi mogao da primam uplate u vidu nekih honorara ili slicno,bitno mi je da to bude regularno jer obe firme funkcionisu tako.Znam da bi mogao otvoriti klasicnu firmu,sa uplatom mesecnih obaveza i slicno ali dali postoji neka alternativa sa manjim obavezama prema drzavi? Hvala EDIT: tek sada sam primetio topik "Registracija studija" u odeljenju Razno,valjalo bi ga prebaciti u Pravna pitanja. Najbolje mi zvuci ta varijanta registrovati se kao Estradni umetnik.Ako sam dobro razumeo mesecne obaveze su oko 3000din?Dali mi kao takvom neki DOO moze uplatiti honorar za obavljanje nekog posla(konkretno tonskog tehnicara)?
"Without deviation from the norm, 'progress' is not possible." Last edited by alen; 27-07-2009 at 08:50 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Vidi ovako, malo je nejasno sta zelis ustvari, odnosno da li ce se obe firme saglasiti da si freelancer, ako su one saglasne a to znaci da nije u pitanju radno vreme (ono 8 sati svakog radnog dana), onda ti ja najvise preporucujem da otvoris svoju firmu tipa agencije (radnje najobicnije za usluge recimo), ja kao advokat mesecno imam obaveze od oko 10.000 dinara prema drzavi, sto stvarno nije puno. E sad pod uslovom da te pausalno oporezuju to ti se najvise isplati, a onda ti njima mozes da fakturises iznos kao sto si imao bruto platu kod te firme, a onda to isto i drugoj firmi, i onda ce ti neto biti puno veci (u svojoj firmi) nego sto si inace primao od te firme. Ovo sve vazi ukoliko ti ta firma nije isplacivala minimalac a ostatak na ruke-onda oj predlog nije dobar, jer to radi vecina firmi u Srbiji. Onda naravno ostaje ti mogucnost, posto si sam svoj gazda, da nadjes jos neke firme za manje poslove, to vec sam moras da procenis, ali ja licno volim da sam svoj gazda, klijenti su zakon i za njih radis. Sve ostale kombinacije po meni nisu dobre jer zavisis od drugih recimo udruzenja muzicara, ovako ti imas punu kontrolu nad penzionim osiguranjem jer ga ti uplacujes. Razmisli pa se odluci
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Upravo tako nesto,jer u prilici sam da mogu pokusati praviti kombinacije na nekoliko strana a u sadasnjoj firmi kao zaposlen moram provesti 8 sati,imao ili nemao posla.Ovako bih, kad bih se registrovao kao neki samostalni oblik ,sadasnju firmu oslobodio obaveze da moram biti zaposlen(solidna plata je u pitanju,prijava na pun iznos,sve je regularno sto i njih mnogo kosta) a ostao bih im dostupan onda kada im trebam,ne daju mi platu nego mi placaju za svaki posao pojedinacno.Sa druge strane ja sam oslobodjen obaveze 8casovnog blejanja svaki dan i mogu da se okrenem i na druge strane.Hteo bih to uraditi na neki ozbiljniji i profesionalniji nacin.
Braco,znaci mislite da bi neki oblik agencije bio najbolje resenje za to?Sta znaci to pausalno bih placao pdv i u kakvoj bi vezi bila ta agencija sa mojim sadasnjim bruto i neto primanjem u ovoj firmi gde sam sada,to nisam bas shvatio?Kako bih kao agencija naplacivao usluge posle svake odradjene ,fiskalni racun,faktura?Pa se to kasnije oporezuje,mozete li mi malo objasniti?Znaci konkretan primer,otvorio sam agenciju i zove me firma da odradim posao.To bih ja naplatio recimo 100 Evra.Na koji nacin ja to naplacujem i kad i kako mi se to oporezuje? Hvala unapred
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Evo mog slučaja:
Član sam Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike i preko tog udruženja sam prijavljen u republički PIO fond kao samostalni umetnik. Tromesečna davanja su nešto manja od 18.000 dinara, a odbijanja od bruto (autorskih) honorara su 12,9%. Nema PDV-a i sličnih zajebancija, jedino plaćaš porez na prihod ako ti godišnja primanja pređu nekih 1.300.000 dinara (tako je valjda bilo za prošlu godinu). Pozdrav, Vasa
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Izdvajanja za PIO su skoro slicna vec za 2.000 dnara nego kod Awacsa, sa PDV i nema zajebancija jer se PDV ne placa ako nisi u sistemu PDV tj. ako ti godisnji prihod ne prelazi 3.000.000. I nema odbijanja 12.5 od bruto, prema tome meni je ipak racionalnije ovo sto sam ja predlozio, ali to je samo moje misljenje!
Alene POmesao si PDV, nema PDV ako nsi u sistemu PDV, znaci fakturises svoje usluge bez PDV sa napomenom da nisi u sistemu PDV. Pausolno oporezivanje tu mislim na PIO, zdravstveno, osiguranje za slucaj nezaposlenosti i porez na dohodak, objasnio sam ranije da je to u mom slucaju advokata sve skupa oko 10.000 dinara mesecno. I nama su uveli fiskalne kase od marta sledece godine, ali mi nije jasno zbog cega to rade, ali to nije ni bitno. I ako budes imao fiskalnu kasu izdavaces racune bez PDV jer neces biti u sistemu PDV. Daj boze da budes u sistemu PDV jer po meni je to jako dobro, mogo bi da kupujes opremu bez PDV, odnosno da platis PDV pa da ga posle povratis. Sve u svemu nista komplikovano, ionko smo drzava sa minimalcima pa i ne mogu da oporezuju kolko oni zele. A sa druge strane imas i povoljnosti kad otvaras agenciju da eventualno dobijes neka sredstva, zasto da ne, sve sto se moze uzeti od drzave uzimaj. Samo je po meni najvaznija tvoja procena da li ces imati mesecno prihode minimum 500 do 1000 eura, jer to je neka donja granica isplativosti postojanja agencije, ali zato imas slobodu koja nema cenu. Pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Hvala vam mnogo na informacijama,videcu sta mi valja dalje ciniti.
Veliki pozdrav Alen
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|