Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Milunović - Boban

Slobodan Milunović - Boban

Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13).
Svirao sa: Rapid Force, Bloodbath, Evenfall, Plasticube, URBS
Producirao/mixao/snimao: Belphegor, Harmful, Graveworm, Evenfall, Ritam Nereda, Eyeburn?
Masterovao: Tic Tac Toe, Jose Carreras, Wiener Filharmoniker, Peter Kruder, URBS, She says, Hans Thesink, Van Gogh, Sergej Ćetković, Hollenton, Deathspell Omega, Harmful, Urlaub in Polen, Swosh, ?

Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2009, 02:42 PM   #1
Bo_13
Member

Default Kreativan deo masteringa (kako pristupiti pojedinom mixu)

slobodno pitajte....
Old 07-05-2009, 07:07 PM   #2
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Kreativan deo masteringa (kako pristupiti pojedinom mixu)

Quote:
Poz Bobane! Nice to have you here

Mene interesuje kako "izlazis na kraj" sa potpuno digitalno uradjenim mixevima tj kako ih "podebljavas" i kako sredjujes ostrinu srednjeg i visokog dela spektra?

Takodje me interesuje kakve savete imas za kompresiju u mixu(po kanalima, grupama i na master buss-u) i da li je za mastering bolje ostaviti mixeve da budu vise "dark", jer je poznato da ME najbolje rade high-shelf

Jos jednom pozdrav i hvala na vremenu
hej,
1. dobar mix je dobar mix...nama veze da li je digitalno ili analogno uradjen. ako su prilikom mixanja koristeni dobri plug in-ovi, nije s preterivalo sa "over-ima" onda takav mix ne mora da ima ostar midrange i harsh visoke. ako je ipak slucaj da je mix ostar, najcesce taj spektar za koji utvrdim da je problematican eliminisem eq-em. to je malo tricky posto je taj spektar jako bitan za transparentnost snimka i vokala posebno. sve je stvar ukusa...potamniti snimak a da ostane dovoljno svetao. ne postoji neki trik ili formula...nadjes eq koji ti najbolje lezi za taj mix i probas da ga iskoristis na najbolji nacin. nekad moras da vrtis, a nekada je dovoljno samo to da si odredjenu spravu ubacio u lanac. ne mora da radi nista, bypas i samo pustis signal kroz.

2. molim te, reci mi da li te intersuje tretiranje grupa i stereo sume kompresorom na mixu koji se radi na analognoj konsoli ili prilikom digitalnog mixa? to mi je potrebno da znam da bi mogao da ti odgovorim na pitanje.

3. moj savet ti je uradis mix tako da si sretan i zadovoljan kada cujes. ne razmisljaj o tome kako da uradis mix da bi nakon masteringa zvucalo tako ili onako. to ne drzi vodu. ne vodi nicemu i gubljenje je vremena. uvrti toliko visokih koliko ti se dopada i mislis da ti je mixu potrebno.
jedina stvar na koju bi trebalo da se pazi jeste da ne sprzis mix nekim limiterom ili compresorom pokusavajuci da simulises mastering. time vezes ruke mastering tehnicaru i nece moci da uradi puno za tvoj mix, a najcesce nece moci da uradi nista.
NIKAD ne mixaj kroz summ kompresor ili limiter ako i nemas nameru da i to printas kao deo mixa. moj limiter ili kompresor je drugaciji od tvog i nikada ne mogu da uradim tacno to sto se deslio kod tebe prilikom mixanja.

pozzz

Last edited by Bo_13; 08-05-2009 at 09:52 AM.
Everbeatz is offline  
Old 08-05-2009, 11:06 AM   #3
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Hvala ti Bobane na odgovorima
Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
2. molim te, reci mi da li te intersuje tretiranje grupa i stereo sume kompresorom na mixu koji se radi na analognoj konsoli ili prilikom digitalnog mixa? to mi je potrebno da znam da bi mogao da ti odgovorim na pitanje.
Prilikom digitalnog mixa

Quote:
1. dobar mix je dobar mix...nama veze da li je digitalno ili analogno uradjen. ako su prilikom mixanja koristeni dobri plug in-ovi, nije s preterivalo sa "over-ima" onda takav mix ne mora da ima ostar midrange i harsh visoke. ako je ipak slucaj da je mix ostar, najcesce taj spektar za koji utvrdim da je problematican eliminisem eq-em. to je malo tricky posto je taj spektar jako bitan za transparentnost snimka i vokala posebno.
Razumem ovo, mada me interesuje kada primetis da fali size, debljine, itd i kad ti mix deluje previse tanko sta u tom slucaju radis?

Sad se setih jos jednog pitanja - da li koristis clipping?

Pozdrav

Last edited by Everbeatz; 08-05-2009 at 11:17 AM.
Everbeatz is offline  
Old 08-05-2009, 04:26 PM   #4
Bo_13
Member

Quote:
Prilikom digitalnog mixa
hm...tesko...nikada u zivotu nisam izmixao album u DAW. do 2000 sam koristio 02R yamahu, a posle toga sam sve sto sam mixao radio na analognim stolovima.
nisam sretan s DAW mixevima, tako da to ne radim. razloga je vise, a glavni je taj da MRZIM da gledam u monitor. suvise je sve vizualno i tesko se koncentrisem.
da li te interesuje isto to, samo u analogiji?

Quote:
Razumem ovo, mada me interesuje kada primetis da fali size, debljine, itd i kad ti mix deluje previse tanko sta u tom slucaju radis?

Sad se setih jos jednog pitanja - da li koristis clipping?

Pozdrav
...e vidis, sad smo se dotakli necega sto je verovatno najveca tajna koncepcije jednog mastering studija. kada pustim mix i on prodje sa tacke A do tacke B, bez da ista taknem on je vec veci, deblji, dobije dubinu...
to ima veze sa koncepcijom studija. jako je bitno da studio shvatas kao JEDNU spravu. sve ovisi o svemu i sve utice na sve. naravno, nece mi biti moguce da ti sve tajne nasega studija odkrijem (neznam ni dali bas i zelim )...ali cu probati da ti odgovorim na pitanje na drugi nacin:
uvek pocinjem s nekim midrange-om (500hz do 4000khz) . ako midrange stima, sve ostalo stima. pocinjem tako da sa eq-om za koji smatram da najbolje lezi eliminisem suvisne stvari. kada to postignes slika ce veruj mi sigurno da bude puno veca i priblizit ce ti se. posle toga ako je potrebno dodam top i bottom. bolje, deblje i vece baseve najcesce dobijes tako sto saseces frekvencije u basu koje smetaju, a sredjen bass spektar ce da rezultuje lepim high spektrom, tako da najcesce i nemoras da nesto dodajes u visokima. u principu, treba da se resis suvisnog i ako to dobro uradis jako malo ti jos treba da budes tamo gde treba. ODUZIMAJ, NE DODAJI!!! tek kada si sve probao i idalje ti nesto fali, dodaj to sto ti fali.
koristim m/s...i tako rasirim stereo sliku. koliko? onoliko koliko mi mix dozvoli a da ga ne pokvarim. oprezno, posto je m/s najveci neprijatelj groovu i punchu.
to je to...odprilike.

pozdrav

Last edited by Bo_13; 08-05-2009 at 04:33 PM.
Bo_13 is offline  
Old 08-05-2009, 05:08 PM   #5
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bo_13 View Post
da li te interesuje isto to, samo u analogiji?
Zasto da ne

Quote:
sve ovisi o svemu i sve utice na sve. naravno, nece mi biti moguce da ti sve tajne nasega studija odkrijem (neznam ni dali bas i zelim )
Potpuno razumem..iskreno, takav odgovor sam i ocekivao, ali reko da probam To cemo kad dodjem u goste u Sloveniju

Quote:
...e vidis, sad smo se dotakli necega sto je verovatno najveca tajna koncepcije jednog mastering studija. kada pustim mix i on prodje sa tacke A do tacke B, bez da ista taknem on je vec veci, deblji, dobije dubinu...
To me, iskreno, najvise i zanima u mastering koncepciji..U sustini, inzinjerski pristup, ali i krajnje kreativan i ne sasvim lak. Mnogi dodju cak i do 90% ovladavanja profesijom, ali put do 100% je tezak..bar to meni tako izgleda. Da li je mentoring tu bitan? Tj. koliko mozemo sami, a koliko ne? U smislu ucenja same profesije

Quote:
uvek pocinjem s nekim midrange-om (500hz do 4000khz) . ako midrange stima, sve ostalo stima. pocinjem tako da sa eq-om za koji smatram da najbolje lezi eliminisem suvisne stvari. kada to postignes slika ce veruj mi sigurno da bude puno veca i priblizit ce ti se. posle toga ako je potrebno dodam top i bottom. bolje, deblje i vece baseve najcesce dobijes tako sto saseces frekvencije u basu koje smetaju, a sredjen bass spektar ce da rezultuje lepim high spektrom, tako da najcesce i nemoras da nesto dodajes u visokima. u principu, treba da se resis suvisnog i ako to dobro uradis jako malo ti jos treba da budes tamo gde treba. ODUZIMAJ, NE DODAJI!!! tek kada si sve probao i idalje ti nesto fali, dodaj to sto ti fali.
koristim m/s...i tako rasirim stereo sliku. koliko? onoliko koliko mi mix dozvoli a da ga ne pokvarim. oprezno, posto je m/s najveci neprijatelj groovu i punchu.
to je to...odprilike.
Hvala na savetima

Poz
Everbeatz is offline  
Old 08-05-2009, 06:02 PM   #6
Bo_13
Member

[QUOTE]
Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Zasto da ne
ovo je vise za mix/produkciju...ali ok...tu smo.

osnova svega je da JE SVE DOZVOLJENO! uradi sve sto je potrebno da ti mix zvuci sto bolje. sledeca bitna stvar je DA JE MUZIKA BITNIJA OD TONA! nikad ne zrtvuj muzikalnost na racun dobrog sounda. ljudi konzumiraju muziku, a pacijenti kao mi slusaju + - 0,5 db 9khz na flauti na levom kanalu u strofi....

a sada da se vratim na pitanje. ja puno radim sa grupama i koristim dosta kompresije na pojedinim grupama. na samim kanalima koristim kompresor samo ako je neophodan i onoliko koliko je neophodan. dugo mi je trebalo da se odviknem koristenja sprava samo zato sto su tu na dohvat ruke, skupe su i MORAJU da ucine da sve zvuci bolje. NE DRZI VODU NI MALO!!!
na sumi volim da koristim avalon 2044. mixam kroz njega i isto tako printam mix zajedno s njim.
najzahvalniji mix medijum za mene je pola inca analogna traka. ako ne mogu na tome da printam, volim da printam na yamaha D24 ili genexu, a ako ni to nemam onda u bilo sta sa sto boljim AD konvertorom.
mix podelim na tri frekventna spektra i takve grupe i napravim. npr. bass grupa sa bass gitarom, kick drumom, bas sinth...mid grupa sa gitarama, snerom, perkusije...i high grupa sa cinelama, hi hatom, sintevima... svaku grupu komprimiram koliko mi je potrebno da dobije jednu kompaktnu celinu i obradim eq-em tako da dobijem lepu separaciju. tako da ako mi u mixu fali bottoma pojacam celu bass grupu (radije nego da podebljavam bas gitaru ili sta vec)...ako mi midrange maskira vokal stisam mid grupu ili je potamnim...itd. ovu tehniku sam pokupio od michael h.brauer-a i moram da priznam da mi je otvorio oci. probaj!
posto se radi o paralelnoj kompresiji jako lako i lepo mozes da sacuvas tranziente koji su esencijalni za "move".
kod metal/rock mixa volim da posaljem bubanj (ceo) u stereo grupu zajedno sa bassom i da ih jako zguzvam kopresorom (langevine mi radi super za to) i proteram kroz neki dist. to onda doziram u mix. najcesce to tako lepo radi da se najezim. isto to radim i sa vokalom.
dobijes neki "space" oko svega koji jako lepo zaokruzi mix.
jako je bitno da bubanj tretiras kao jedan instrument, a ne kao pet instrumenata: snare, tomovi, kick...
ok...ako to sve uradis kako treba i ne preteras sa overal kompresijom, mastering tehnicar ce da bude sretan sto ne mora da koristi kompresor prilikom masterovanja.

Quote:
To me, iskreno, najvise i zanima u mastering koncepciji..U sustini, inzinjerski pristup, ali i krajnje kreativan i ne sasvim lak. Mnogi dodju cak i do 90% ovladavanja profesijom, ali put do 100% je tezak..bar to meni tako izgleda. Da li je mentoring tu bitan? Tj. koliko mozemo sami, a koliko ne? U smislu ucenja same profesije
mislim da je 100% nemoguce. svaki projekat je unikatan i mala je skola. nakon jako puno projekata verovatno lakse nadjes put do konacnog resenja, ali nikada ne mozes da kazes da vladas 100%.
mentoring je jako bitan. ne kazem da se ne moze i sam, ali ako imas nekog da ti pokaze puno lakse ces da dodjes do rezultata i puno ranije ces da shvatis sta pogresno radis. ne prestaj da istrazujes i ucis...i ne zali para ako zelis da se bavis ovim poslom. stavi 3 pesme u dzep, na avion i bukiraj session kod pravih znalaca. veruj mi, vratit ce ti se stostruko.

pozdrav

Last edited by Bo_13; 08-05-2009 at 06:05 PM.
Bo_13 is offline  
Old 08-05-2009, 09:04 PM   #7
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Bobane, hvala na ovako iscrpnim odgovorima i vremenu!!

Znam za tu M.Brauer ABCD buss tehniku, stavise probavao sam to, ali je malo problem kad je ITB posto on to prevashodno koristi ne toliko zbog kompresije koliko zbog "boje" i karaktera koju doticne sprave, koje se nalaze na grupama, daju - Neve 33609, Pultec P1A3S, Pendulum ES8 tube limiter, itd...pluginovi su cool, ali im je karakterna strana slabiji deo, kao sto si i sam pomenuo...uglavnom problemi sa digitus-om

Generalno sam misljenja da je kompresija nesto sto se uci godinama. Kao sto overcompressed sound nije dobar isto tako i undercompressed nije ok - znaci zlatna sredina koju vremenom treba nauciti

Da li kad ti dodju prekompresovani, ubijeni mixevi imas tehniku da ih vracas u zivot ili ih vracas na remix? Koliko headrooma za manevarski prostor ti je standard ?

Pozdrav
Everbeatz is offline  
Old 09-05-2009, 08:02 AM   #8
Bo_13
Member

Quote:
Generalno sam misljenja da je kompresija nesto sto se uci godinama. Kao sto overcompressed sound nije dobar isto tako i undercompressed nije ok - znaci zlatna sredina koju vremenom treba nauciti
ja sam misljenja da over ili undercompressed sounds mogu isto tako dobro da zvuce. primera za dobre overcompressed albume imas na stotine: metallica black, coldplay- a rush of...xy...lista bi stvarno bila dugacka, a za sve se moze reci da je taj overkomprimovan sound sastavni deo zvuka benda na tom albumu.
primera za undercomp sound ima isto toliko.
ja sam misljenja da je najvaznije da ti "radi" mix, da pesma prenese na slusaoca tu poruku koju nosi bez obzira na to koliko i kakvu kompresiju koristis.

Quote:
Da li kad ti dodju prekompresovani, ubijeni mixevi imas tehniku da ih vracas u zivot ili ih vracas na remix? Koliko headrooma za manevarski prostor ti je standard ?
sve sto moze da se sredi u mixu pokusavam da sredim na taj nacin. ako iz bilo kojeg razloga vise nije moguce da se mix ponovi imam par trikova koji za mene rade. naravno sve ovisi o tome koliko je mix ubijen i o kojoj se vrsti muzike radi.
grubo receno... "pogresno" podesena kompresija moze da ti pomogne da povratis zivot u mix tako sto ces da prouzrocis "pumpanje" koje ces posle sa drugim compom ili limiterom da ispeglas. to pumpanje podrzis sa eq-em tako sto ces npr. ako u mixu fali beat da sa odredjenom frekvencijom pojacas spektar kick-a. isto vazi za bilo sta: vokal, snare...
drugi trik koji super radi na nekoj alternativnoj noise svirci je da uteras mix kroz line driver (npr siemens radi meni super), malo ga iskrivis i onda taj signal dalje obradjujes. to u vecini slucajeva napravi cudo.
sto se finijih svirki tice, tu se redje desava da dobijes toliko smoren mix da moras da pribegavas trikovima, posteo se prilikom samoga mixa lakse cuje da li si ga ubio ili ne.

postoje super trikovi kako izvuc potopljen vokal ili potopiti preglasan vokal a da ne zajebes ostatak svirke...ali to je drugi topic, pa ako zelite...
Old 09-05-2009, 08:36 AM   #9
Bo_13
Member

Quote:
Koliko headrooma za manevarski prostor ti je standard ?
jako sam sretan ako dobijem mixeve sa pikovima izmedju -3 do -5db.
to meni dobro radi, a verujem da i vecini mastering tehnicara.
pozdrav
Old 09-05-2009, 04:36 PM   #10
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Jos jednom zahvaljujem na odgovorima
Everbeatz is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules