Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2009, 07:48 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Malo pojasnjenje.....

Prvo, evo linka

http://www.mh-audio.nl/SpeakerPlacing.asp

Nesto mi nije jasno........ ako se ispostuje ovaj polozaj (kao pocetni, okvirni, naravno - pa onda fine tuning), mesto snimatelja nikako ne moze biti na zlatnih 38% duzine prostorije (moze samo ako je se pravi soba iznova)

Ovde se polazi od tacke da rastojanje medjusobno zvucnika, treba da bude kao i rastojanje jednog (samim tim i drugog) zvucnika od zadnjeg zida. Takodje se izracuna odstojanje od bocnog zida. Onda, kada imamo 2 temena trougla (zvucnici) i ravan, nema druge nego da 3 teme (glava snimatelja) bude na tacno odredjenom mestu, a ono se kosi sa zlatnim pravilom koje se pominje na pocetku teksta.

Mozda sam ja negde pogresio, ali nije mi ovo jasno
Old 17-04-2009, 08:49 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Malo pojasnjenje.....

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Prvo, evo linka

http://www.mh-audio.nl/SpeakerPlacing.asp

Nesto mi nije jasno........ ako se ispostuje ovaj polozaj (kao pocetni, okvirni, naravno - pa onda fine tuning), mesto snimatelja nikako ne moze biti na zlatnih 38% duzine prostorije (moze samo ako je se pravi soba iznova)

Ovde se polazi od tacke da rastojanje medjusobno zvucnika, treba da bude kao i rastojanje jednog (samim tim i drugog) zvucnika od zadnjeg zida. Takodje se izracuna odstojanje od bocnog zida. Onda, kada imamo 2 temena trougla (zvucnici) i ravan, nema druge nego da 3 teme (glava snimatelja) bude na tacno odredjenom mestu, a ono se kosi sa zlatnim pravilom koje se pominje na pocetku teksta.

Mozda sam ja negde pogresio, ali nije mi ovo jasno
Da, pocetna pozicija je dobra, ali dalje mora da se stimuje.... i pozicija monitora i pozicija "snimatelja".

Ad hoc pravila nema, sve zavisi od konkretne situacije.

Inace... doticni "kalkulator" ne uzima u obzir plafon i samim tim, visinu monitora od poda, koja isto igra ulogu (kod finog podesavanja).

pozdrav

bogi

p.s. jos jedan online kalkulator sa sumnjivom svrsishodnoscu, krace receno.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules