Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2008, 02:46 PM   #1
stefdza90
Junior Member

Default problem oko ugovora

pre nekoliko dana sam poslao demo jednoj booking agenciji u UK (imaju par jakih imena dance muzike koje predstavljaju).

zadovoljni su onim sto su culi i poslali su mi ugovor (1 A4 strana). prethodnih meseci sam dosta vremena proveo na netu citajuci o ugovorima (cak sam do nekih i dosao) medjutim ne bih smeo da se kockam sa ovakvim stvarima posto imaju plan da me angazuju kao opening act + nekoliko solo nastupa (da bih dobio record deal). sto se jezika tice sam sve razumeo, ali tu sigurno postoje neke pravne zackoljice koje ipak samo oni koji su to ucili mogu da znaju.

e sad,buduci da mi u Srbiji nemamo advokate koji su usko strucno obrazovani za entertainment law, ne znam sta bih mogao da uradim i kome da se obratim po tom pitanju.

napominjem da je jako ozbiljna stvar u pitanju, nije neki krs deal za stavljanje pesama na iTunes, takvih sam dobijao na desetine u proteklih godinu dana...
stefdza90 is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 03:27 PM   #2
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Default Re: problem oko ugovora

Ne znam za cega ti treba advokat?
Koliko sam razumeo, ako ti je druga ugovorna strana (inostrana izdavacka kuca na primer) poslala ugovor, to je onda formularni, tipski ugovor (adhezioni, po pristupu.... kako se naziva u pravu) gde je na tebi da potpises, ili ne. U ovakvim ugovorima nema dogovora, niti "ugovaranja", pa da bi angazovao advokata da sacini ugovor, ili se "dogovori" oko sadrzine istog. Oni su ti poslali opste uslove poslovanja, i to je to.
Dakle, na tebi je da pristanes ili ne.....
Old 24-11-2008, 03:47 PM   #3
stefdza90
Junior Member

advokat bi trebalo da zna vise opcija, tj sta sve treba da cini takva vrsta ugovora...jednostavno zna sta je standard.
otkud ja znam da li je normalna pojava da ja kao artist npr u potpunosti odgovaram za svoju opremu. tu moze da se desi milijardu scenarija i ako se neki od njih desi a nisam kriv za tako nesto oni samo mogu da mi mahnu ugovorom a ja da kukam...
nasao sam da recimo oni traze procenat od honorara koji je veci od prosecnog...
to su 2 primera,mislim da ih ima jos nekoliko gde bi mozda mogao da se napravi kompromis
stefdza90 is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 03:48 PM   #4
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Bez obzira sto je to mozda i ugovor po pristupu, ja ti ipak savetujem da makar zatrazis konsultacije u vezi tog ugovora, znaci neki pravnik ili advokat, bez obzira sto je to enterteimnet law, to je ugovor kao i svaki drugi ugovor. Takvim konsultacijama upravo izbegavaas te sitne zackoljice o kojima brines, pa ako nista drugo znaces o cemu s radi. U Srbiji postoje ljudi koji se u to razumeju, ali ne zelim nikoga da reklamiram, ako te interesuje dacu ti preporuku na PM
Braca is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 07:27 PM   #5
eterno
Junior Member

Par vaznih stvari koje da gledas su: koliko procenta hoce, koliko godina i za koje teritorije je ugovor.

Ako ti se ne svidja sta nude, kao npr. to za procente, onda pregovaraj.
eterno is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules