Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-08-2008, 03:38 AM   #1
Salle
Junior Member

Salle's Avatar

Default Jedna krajnje neobicna dilema

Pozdrav, ja sam nov na forumu.
Imam 18 godina i inace se bavim muzikom dosta dugo. Zavrsio sam nizu muzicku/odsek klavir, i bavim se komponovanjem i pisanjem uglavnom pop-rock i klasicne muzike.
Juce sam u dnevnim novinama procitao intervju Zdravka Colica, u kome najavljuje pocetak prikupljanja novih pesama na jesen, za novi album, i pala mi je na pamet ideja da mu posaljem jednu od svojih najboljih pesama (zapravo samo tekst iste). Pesma je zaista jako lepa, bar iz vizure onih par ljudi koji su imali priliku da je procitaju, klonio sam se izrabljivanja 10000 puta preslusanih fraza, i napisao jednu krajnje "jaku" (reci cu ovo u nedostatku nekog drugog epiteta), stvar.
Ono sto me zanima jeste da li mislite da treba da je posaljem?
Siguran sam da bi se Choli pesma svidela kada bi dosla do njega, pa bih voleo da cujem razmisljanja na temu kako to da uradim?
A tu je i problem sto sam neafirmisan muzicar (dobro, ajde za moj mali svet u kom su publika par devojcica na rodjendanu verovato sam i vise od toga), sto svakako igra odredjenu ulogu u svemu.

Bio bih zahvalan ako neko ima neku ideju.

Pozdrav
Salle is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2008, 08:23 AM   #2
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Default Re: Jedna krajnje neobicna dilema

Salle nista te ne kosta da posaljes niti ti iko brani ali znaj...

- da tako razmislja jos 300000 ljudi
- da se do cole ne dolazi lako
- da pjesama ima i boljih i losijih od tvoje
- da ti treba vise srece nego strategije
- da budes oprezan jer ne postoji zakon koji stiti tvoju pjesmu
- da nema pravila

uradi ono sto mislis da bi trebalo da se uradi, postoji rizik kao sto vidis ali ako budes uporan (ne naporan) mozda ti se i posreci.

sve u svemu Salle, puno srece i nemoj stajati

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2008, 01:47 PM   #3
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Lou View Post
Salle nista te ne kosta da posaljes niti ti iko brani ali znaj...

- da tako razmislja jos 300000 ljudi
- da se do cole ne dolazi lako
- da pjesama ima i boljih i losijih od tvoje
- da ti treba vise srece nego strategije
- da budes oprezan jer ne postoji zakon koji stiti tvoju pjesmu
- da nema pravila

uradi ono sto mislis da bi trebalo da se uradi, postoji rizik kao sto vidis ali ako budes uporan (ne naporan) mozda ti se i posreci.

sve u svemu Salle, puno srece i nemoj stajati

Istina,nista ne kosta da probas....pesmu ne moras da stitis......
master29 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2008, 11:51 PM   #4
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Gledaj samo ako saljes pesmu da ne saljes nekom od pijuna koji se nalaze izmedju tebe i njega, takvi tipusi znaju da budu krajnje neprijatni i vise sujetni od samog muzicara kome saljes. Mozda bi bilo pametnije dati pesmu nekom u koga imas poverenja, a ko ce lakse doci do Cole nego ti... Inace, puno kockica treba da se slozi, pocevsi od toga da je pesma stvarno dobra, pa sve do toga da Cola nema glavobolju dok je cita...
Old 19-08-2008, 06:03 PM   #5
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Gledaj samo ako saljes pesmu da ne saljes nekom od pijuna koji se nalaze izmedju tebe i njega, takvi tipusi znaju da budu krajnje neprijatni i vise sujetni od samog muzicara kome saljes. Mozda bi bilo pametnije dati pesmu nekom u koga imas poverenja, a ko ce lakse doci do Cole nego ti... Inace, puno kockica treba da se slozi, pocevsi od toga da je pesma stvarno dobra, pa sve do toga da Cola nema glavobolju dok je cita...
Ljudi ajte malo ovako,postavljate radove na "youtube" i "myspace" ko zna gde josh,pa vam niko nista nije ukrao....zasto????zato sto se likovi poput Cole i njegove ekipe ne bave takvim stvarima....ipak su to ozbiljni i veoma uspesni ljudi,kojima ne trebaju repovi iza sebe....tako da opusteno... i ako vam je pesma bolja od svih Colinih,Perinih Djurinih ne znaci da ce proci,veoma je to teko i zajebano....treba steci poverenje a to je deff najteze,moj je savet da krenete od manje popularnih interpretatora,stepenik po stepenik....jbg ti bi prvo pa COLUUUU,polako gazi duze ce ti noge trajati.pozz
Old 19-08-2008, 07:12 PM   #6
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Auu Mirko, mislim da se nismo razumeli, ja sam govorio u slucaju da je pesma stvarno dobra (sto nikad ne treba iskljuciti) i to je potvrdjeno od strane nekog ko je malo ozbiljniji u ovom poslu. Znaci tad je mnogo pametnije dati tako nekom pesmu da odnese bilo kome od izvodjaca (u ovom slucaju neka bude Cola), nego ici sam na kartu "e mene ce Cola"... Znaci nosi preko nekog lika koji je vec radio nesto sa Colom ili ga zna, ne zbog kradje prava (nisam na to uopste ni mislio), vec iz prostog razloga sto ako bude poslao pesmu npr. mejlom, to ce tu i ostati...

Quote:
Originally Posted by Master29
i ako vam je pesma bolja od svih Colinih,Perinih Djurinih ne znaci da ce proci,veoma je to teko i zajebano....treba steci poverenje a to je deff najteze,moj je savet da krenete od manje popularnih interpretatora,stepenik po stepenik...
E, o tome govorim...
Old 20-08-2008, 12:42 AM   #7
Era
Member

Era's Avatar

Kada je Cola (ili bilo koji drugi afirmisani pevac uzeo kompoziciju od neafirmisanog kompozitora),ajte molim!!!
Era is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2008, 01:03 AM   #8
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Era View Post
Kada je Cola (ili bilo koji drugi afirmisani pevac uzeo kompoziciju od neafirmisanog kompozitora),ajte molim!!!
Hoce,sto da ne....vidi pa kako su autori postali slavni,morali su biti anonimci pa korak po korak,ja neznam ni jednog koji je preko noci postao cudo od kompozitora a znam ih mnogo....samo stepenik po stepenik,nema nista instant.
Old 02-07-2009, 06:06 AM   #9
StevanKaranac
Junior Member

StevanKaranac's Avatar

pokusaj da dodjes do Marine tucakovic,prodaj joj text za 100 evra,ona ce ga prodati za 5000 i bice potpisana za njega, a ti ces biti faca u drustvu ,jer ce oni znati pravu istinu. ili odustani od te price,pisi nove pesme,daj ih nepoznatim ljudima,a najbolje cuvaj za neki dan kada pocnes da dobijas priznanja za svoj rad. ja ne cuvam nista za taj dan,jer neznam da li ce doci,a i uvek cu moci da napisem dovoljno dobru pesmu,mozda samo prosiris granice svojih mogucnosti,losije neces pisati skoro pa sigurno

http://www.myspace.com/karanacstevan
StevanKaranac is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2009, 08:29 PM   #10
ivan k
Junior Member

Quote:
Originally Posted by StevanKaranac View Post
pokusaj da dodjes do Marine tucakovic,prodaj joj text za 100 evra,ona ce ga prodati za 5000 i bice potpisana za njega, a ti ces biti faca u drustvu ,jer ce oni znati pravu istinu. ili odustani od te price,pisi nove pesme,daj ih nepoznatim ljudima,a najbolje cuvaj za neki dan kada pocnes da dobijas priznanja za svoj rad. ja ne cuvam nista za taj dan,jer neznam da li ce doci,a i uvek cu moci da napisem dovoljno dobru pesmu,mozda samo prosiris granice svojih mogucnosti,losije neces pisati skoro pa sigurno

Sto se tice Cole nista ne kosta da se pokusa . Mada i ja mislim da treba prvo poceti od pocetka a ne od Cole . Chola je po mom misljenju neki krajnji domet za svakog tekstopisca . Ima on deo svoga sajta otvoren za takvu saradnju . I ja razmisljam da saljem . Medjutim , pitam se da li imam kvalitet za taj korak . Svi mi verujemo u svoje tekstove ali treba dozirati optimizam . Sto se tice mogucnosti kradje , to uvek postoji ali nije ni to nista strasno . Naj strasnije je nista ne pokusati .

Sva slava u zivotu dolazi od hrabrosti da se pocne .
ivan k is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules