Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-03-2008, 01:29 PM   #1
matasbrug
Junior Member

Default Roland D70 - Pomoc

Pre nekoliko dana sam kupio D70 sa cetiri kartice (jedna RAM).
Upoznat sam sa nekim njegovim karakteristikama, ali me zanimaju neka bliza iskustva korisnika, kao i da li postoji neki editor za boje, osim standardnih u DOS application varijanti.
Hvala
matasbrug is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 06:34 PM   #2
Don Solaris
Pro Member

Te?ko da će? naći editor za D-70, po?to je iza?lo dosta verzija ROM-a od D-70, a samo jedna verzija radi s editorom. Na?alost....

Usput, koje kartice ima? konkretno? ?ta pi?e na njima (oznake).
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 07:49 PM   #3
matasbrug
Junior Member

Default Re: Roland D70 - Pomoc

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
Te?ko da će? naći editor za D-70, po?to je iza?lo dosta verzija ROM-a od D-70, a samo jedna verzija radi s editorom. Na?alost....

Usput, koje kartice ima? konkretno? ?ta pi?e na njima (oznake).

1. Memory Card 256 M-256E
2. Sound Library TN-D70-01
3. Sound Library SN-MV30-01 Orchestra
4. Sound Library SN-MV30-02 Ritam

Jel mozes nesto konkretno da mi kazes za klavijaturu, okvirno znam malo nesto, a uglavnom sam koristio novije klavijature. D70 sam slusao vise puta i odusevila me, a naleteo sam sasvim slucajno za veoma malu cenu i u veoma dobrom stanju.
matasbrug is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2008, 05:08 PM   #4
?uta voda
Junior Member

?uta voda's Avatar

Pratim forum već neko vreme, ali se tek sad usudih da pitam...
Slicno matasbrugu, i ja sam uzeo relativno skoro Rolanda, ali D-50, samo što ja jos manje znam o klavijaturi. Stariji sam po godinama, ja se secam analogija u svoje vreme i sad sam sludjen. Otud pretpostavljam, glupa pitanja koja ću postaviti, ali bih bio zahvalan za bilo kakav odgovor. Dakle;
- Pored tri kartice i unutrasnje banke, zeleo bih da preuzmem jos neki zvuk tj. „patch”. Da li mogu i kako?
-Treba li mi midi kabl, gde šta bodem? (zvucna je integrisana)
- Postoji li mogućnost za korišćenje nekog programa, kakvog i šta mogu sa njim?
Dakle, potrebno je uputstvo za potpunog početnika, nemojte se ljutiti mom neznanju, ukoliko možete i imate strpljenja, pomozite. Uputstvo koje sam dobio (fabričko) mi nista ne govori, zaista ne umem da se snadjem.
Izvinjavam se matasbrugu, ne želim da preotmem temu, možda će nam obojici koristiti iskustvo onih koji su imali, ili imaju ove dve sprave.
?uta voda is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2008, 06:42 PM   #5
fischek
Senior Member

fischek's Avatar

Quote:
Originally Posted by ?uta voda View Post
Pored tri kartice i unutrasnje banke, zeleo bih da preuzmem jos neki zvuk tj. ?patch?. Da li mogu i kako?
moze - ja cu ti dam, a mozes i da skines sa interneta - poslacu ti URL

Quote:
Treba li mi midi kabl, gde ?ta bodem? (zvucna je integrisana)
treba ti midi kabl, preko njega saljes patch u D50 - ako nemas MIDI na kartici, trebalo bi da mozes da prodjes sa midi kablom koji je sa druge strane USB

Quote:
Postoji li mogućnost za kori?ćenje nekog programa, kakvog i ?ta mogu sa njim?
postoji nekoliko programa - ja koristim Sound Diver - pomocu njega saljes patch k Rolandu
fischek is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2008, 06:58 PM   #6
?uta voda
Junior Member

?uta voda's Avatar

fischek, molim te nastavi da me „hraniš” tim znanjem. puno hvala unapred.
Ponešto sam i sam skinuo sa neta, sve je nesto u syx. formatu, za mene špansko selo (onda ti je jasno koliko nemam pojma). Koliko sam pratio i Don Solaris jako voli ovu spravu, pozivam i njega ukoliko zeli da da svoj doprinos. Dakle, napred sa „uputstvom za idiote”.
Integrisana nema ni midi ni usb, vec samo one činčeve, ili ja taj usb kraj mogu da bodem bilo gde?
Gde da nadjem Sound Diver, ima li ga free?
Old 27-03-2008, 07:08 PM   #7
fischek
Senior Member

fischek's Avatar

USB ubacis u bilo koji USB , zato je zgodan; syx je sysex - to je format uobicajeni za patchove. Sound Diver - pogledaj da li ima neka trial verzija da vidis o cemu se radi Znace Don Solaris ako ima neki freeware.
Old 27-03-2008, 09:21 PM   #8
Don Solaris
Pro Member

Default D-50

Sysex2k je za upload / download patcheva baš za D-50. Nažalost mislim da ga više nema online.

Kod D-50 postoji automatic i manual patch load. Znam da je kombinacija gumbiju drugacija za ova dva. Automatski se koristi samo kod Sysex2k.

Patcheva ima tisuće online. Glavni čovjek koji ih je arhivirao je moj poznanik Analog Kid. Potraži na njegovom forumu. Ako ne nađeš onda ga slobodno pitaj gdje je smjestio arhivu patcheva za D-50.

http://analogkid.us/yabb/YaBB.pl?board=general

Ja ti za početak modu dati SYX kopije prvih 5 kartica:
http://www.astro.hr/ucionica/tom/tmp/Cards.zip

Učitaš ih preko programa: midi ox. On je besplatan!

Na D-50 moraš ih učitati "manuelno". Potraži na netu "loading patches" za D-50 kako se radi, ja ne znam napamet, a i koristim D-550 osim toga. Pošto će ti kod automatskog učitavanja D-50 čekati neki impuls koji (naravno) midi-ox ne šalje - to je zapravo u originalu bilo predviđeno za dva D-50 pa oni međusobno tako startaju prenos. Znaći, na automatsko učitavanje nema šansi da će ti radit, jer će D-50 beskonačno dugo čekati Start transfera. Ali ja se sjećam da kada se još jedna tipka stisne (možda shift) onda može odmah syx da pokreneš.

Midi ox je jednostavan. Odeš na Sysex. Učitaš file i odabereš: Send Sysex file. D-50 posesiš na kanal 1 i makneš patch protect.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2008, 09:13 AM   #9
?uta voda
Junior Member

?uta voda's Avatar

Default Re: D-50

Zahvaljujem, nastavljam sa pocetnickim pitanjima;
- skinuo midiox; da li i kako mogu da čujem ton pre nego ga učitam?
- loadovanje patcheva je individualno ili brise ceo bank (mogu li da biram, pretpostavljam da mogu, neke patcheve bih zadr?ao)
- pitanje za beogradjane; gde da kupim midi-usb kabl? Zvao ?Kanibal?, ?Sky? i ?Mitros?, nemaju.
Vidim ja da cu da se namučim, do??o djavo po svoje. Tako mi, valjda i treba kad se pod stare dane bavim onim čime sam trebao sa 18-20.
Naravno, zahvalan sam sam za svaku informaciju do sada, i molim da nastavite. Ukoliko smatrate za potrebno evo i maila; savetnik2000@yahoo.com
Old 28-03-2008, 09:25 AM   #10
fischek
Senior Member

fischek's Avatar

Default Re: D-50

Quote:
pitanje za beogradjane; gde da kupim midi-usb kabl? Zvao ?Kanibal?, ?Sky? i ?Mitros?, nemaju.

Ja sam uzeo gajtan u prodavnici na Banovom Brdu. Trzni centar preko puta Mc Donalds'a u Pozeskoj. Ako ne bude nigde drugde, mozes da pogledas tu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules