Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-09-2008, 10:45 PM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Koliko se moze zaraditi od muzike dana?

posto vidim da ima puno mladjarije na forumu koja i dalje misli da se "preko...tamo negde..." mogu (jos) zaraditi pare OD MUZIKE, resio sam da otvorim ovaj thread i da vidimo STVARNO kako i koliko to moze da bude...i da li se I KOLIKO od toga moze ziveti.....

Znaci - ulaganje naspram vracanja, ulozeno vreme itd....

Jel ima ko sta da kaze...ja cu sutra malo obimnije o tome kako je ovde...
Moze neko iz nasih podneblja da baci neke podatke / utiske itd u medjuvremenu.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 11:16 PM   #2
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Koliko se moze zaraditi od muzike dana?

Pozdravljam ideju.
To je definitivno tema o kojoj se najmanje raspravlja a od nje sve zavisi.
Ako budemo otvoreno govorili kako stvari stvarno stoje mislim da ce puno njih da se presabere i promeni pravac u zivotu.

Ajmo dakle

Last edited by Moritz; 10-09-2008 at 11:37 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 01:28 AM   #3
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

bravo vrach... ovo ce biti tema godine... pa kom opanci tom & jerry...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 03:16 AM   #4
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Ono sto ja znam, a to je vezano za elektronsku muziku, je da od prodaje na beatportu i njemu slicnim portalima dobijem oko 20-23 centa po daunloudu.

Od nekih mi ozbiljnih drugara koji imaju ozbiljne "izdavacke kuce" sam cuo od prodaje muzike na beatportu nema mnogo para. Ako se nalazite u njihovom top10 (koji je baziran na uzorku od prodaje) ne mozete da napravite vise od 600-700 eura po izdanju. Bar je to njegovo iskustvo, a njegov lejbl je u tih top10 bar 5puta godisnje.

Ono na cemu se uzima lova je licenciranje za kompilacije ili ako vas nekom srecom zabode reklama ili pojavljivanje vase muzike u nekom filmu/seriji/emisiji.

I naravno kroz djing i lajv. Tu se uzima realno najvise para, i sama muzika i izdavanje iste je zapravo neka vrsta reklame da bi vas pozvali da radite u klubu/zurci/festivalu i uzeli relativno dobre pare.

I molim vas da ne ulazimo u pricu oko David Fegete ili Bob Sinklera jer sam danas u meku uz hepi mil dobio neko sokocalo iz kojeg svira bob sinklerova pesma, a ima i njegova slika

Oni su postali mtv.

A sto se tice vremena/novca da sam to hteo isao bih u zubare ili advokate.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 08:24 AM   #5
goran ns
Member

Prava tema da vidimo na cemu smo!!!
Ja oko dve godine ulazem u opremu za studio, to je oko 5000e. Pre oko godinu dana sam poceo da naplacujem usluge i zaradio sam oko 2500e. Mislim da u Novom Sadu nema niko ko iskljucivo radi studijsko snimanje muzike i od toga dobro zaradjuje.
Cak i Berar koji je najaci po pitanju ozvucenja to slabo radi.
Ja se bavim svirkom i imam firmu za rentiranje ozvucenja i od toga dobro zaradjujem i finansiram studio.
Kod nas u Vojvodini ne postoji izdavacka kuca tako da i ,,proizvodnja muzike'' je slaba.
Za sad je bavljenje studijskim snimanjem muzike hobi, nadam se da ce se to promeniti.
,,Kad nemamo GRAND, a Novosadjan ga smislio, muzicki biznismen"
goran ns is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 08:41 AM   #6
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Vrach veoma zanimljiva tema, posto ozbiljno razmisljam da palim... can`t wait...

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 08:48 AM   #7
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by goran ns View Post
Prava tema da vidimo na cemu smo!!!
Ja oko dve godine ulazem u opremu za studio, to je oko 5000e. Pre oko godinu dana sam poceo da naplacujem usluge i zaradio sam oko 2500e. Mislim da u Novom Sadu nema niko ko iskljucivo radi studijsko snimanje muzike i od toga dobro zaradjuje.
Cak i Berar koji je najaci po pitanju ozvucenja to slabo radi.
Ja se bavim svirkom i imam firmu za rentiranje ozvucenja i od toga dobro zaradjujem i finansiram studio.
Kod nas u Vojvodini ne postoji izdavacka kuca tako da i ,,proizvodnja muzike'' je slaba.
Za sad je bavljenje studijskim snimanjem muzike hobi, nadam se da ce se to promeniti.
,,Kad nemamo GRAND, a Novosadjan ga smislio, muzicki biznismen"
Ima studija u NS koji zaradjuju samo je pitanje sta su tebi dobre pare?
Berar je odavno napustio studijski posao jer je shvatio da tu nema pare koje njega zanimaju.
Nadamo se da ce uskoro da proradi "M" izdavastvo, posto produkcija vec radi ( RTV Vojvodine) .
Ono sto nece biti dobro za male studije jeste da je Radio NS ( Studio "M") usao u komercijalne vode sto ce reci mogu da se zakupljuju termini kao u privatim studijima i to ppo smesnoj ceni - 100 eura plus PDV sat vremena studia "M" sa sve Stenvej klavirom i lepim mikrofonskim parkom, PR1 ce biti jos manji zakup, a u tom studiju je Bozendorfer klavir...itd.
Daleko od toga da ce tamo da pohrle manji bendovi, ali da ce da promeni vetrove na NS, mozda i BG, studijskoj sceni sigurno hoce.

U ovom poslu ostaju samo oni koji su se zaglibili toliko da ne mogu da izadju jer su dali prevelike novce, a ako bi sve rasprodali ne bi povratili ni trecinu stoga odlucuju da nastave.
Ili oni kao ti, koji studio finansiraju iz drugih izvora, sto se jedino moze nazvati profi hobi jer drugacije ne bi ni moglo.
Old 11-09-2008, 09:34 AM   #8
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Moze da se zaradi kod nas.Ja skoro 10 god zivim od muzike, a u poslednje 3 god vrlo lagodno, odavno sam se pomirio sa tim da mi je u muzici jedini nacin da zaradim novac da budem "izvodjac radova", tako da se trudim da budem "profi" i isto tretiram neke totalno kulturne varijante i neke...one druge(samo nemojte molim vas da zapocinjemo raspravku o tome).A sto se tice studijskog rada to cemo tek da vidimo, nisam hteo da ulazem neku grozno veliku cifru (i nisu mi jasni ljudi koji tek ulaze u taj posao i puknu posle pola godine jer nikako ne mogu da naplate svojih 150 hiljada), zasad kapne neka parica(otprilike da sam povratio sa novac od ulozenog), izlaze dobri snimci(to mi je najvaznije). A inace kod nas mislim da je tragicno stanje u muzici mnogo je fenomenalnih muzicara koji mesecima nemaju posla i onih uzasno losih koji se ubise od novca, isto vazi i za studijski rad
Old 11-09-2008, 11:35 AM   #9
boom.trass
Member

Evo, i ja se prijavljujem kao "izvodjac radova" koji zaradjuje i zivi od muzike zadnjih 10+ godina. Mogu reci da sam zadovoljan, najvise cinjenicom da stvaram, u svakom smislu te reci, sto je potvrda da moje bavljenje muzikom nije uzaludno. Kada je studijski rad u pitanju, za sad moja prica pocinje i zavrsava se kod radio reklama i pravljenja muzickih podloga za iste, sto nije neki posebno isplatljiv posao, ali svakako cini dopunu licnom budzetu.

allegrosteva
A inace kod nas mislim da je tragicno stanje u muzici mnogo je fenomenalnih muzicara koji mesecima nemaju posla i onih uzasno losih koji se ubise od novca, isto vazi i za studijski rad

Da, to je istina. Mada, definitivno, osim muzickog talenta, mora da radi i neki drugi `talenat`.
boom.trass is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 01:06 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

super..dajte malo konkretnije, bar mesecni prihod, posle koliko godina itd..

ja cu evo da razbijem na nacine koji su radili ili rade jos uvek ovde.

1 - Autor / kompozitor.Das nekome pesmu...

ovde (Engleska) tesko...prvo treba da znas ko trazi pesme, a to znaju samo publisheri. A publishing deal nema svako...i jako ga je tesko potpisati. Pa cak i da ga potpisete, ukoliko pesma nije potecijalni svetski broj 1, cak ni publisher nece smeti da je ponudi (da nebi izgubili kredibilitet, alo je pesma losa!)

ZA "popunjavanje" albuma nikome ne uzimaju pesem, jer takvih svi imaju! samo mega hitove!! Asad posto se uglavnom downloaduje, i to samo dobre pesme (hitovi) to nema vise.

Za hip hop. dati nekome "beats"...to ovde niko ne uzima, svi rade svoje. A u Americi ima 15 miliona klinaca koji isto to pokusavaju danonocno. A i treba da si tamo...
A i da ti neko uzme, ako si nepoznat, bez managera i publishera...nece ti dati naikakve pare!

Od ploce, najvece su pare od emitovanaj na radiju i TV. ALI tu mora da je top20 da bi se vrtela pesma...od jednog ili dva pustanja na nekom alternativnom radiju nema nista!!

Sistem ja tebi pesmu, ti meni pare se nepraktikuje ovde kao kod nas. Uglavnom se pesam daje nekome (za dzabe) pa cekas od prodaje i radije.
Ukoliko nisi Timbaland, pa naplatis ime unapred!!

Uzmimo na primer da postoji publishing ugovor (znaci neko kontrolise i ubira pare sa radija , TV i autorske od ploce)..tu je i manager (bez koga nista ne moze da se uradi na zapadnim hemisferama).
Pulisher uzima 30% od svega sto skupi
manager oko 20-25% OD SVE OSTVARENE ZARADE!!
Pa na sve sto ostane, se plati porez!! U engleskoj do ?37.000 je 25% a sva razlika preko, se oporezuje sa 40%.
Tako kad ste recimo uboli hit (tesko) i zaradili prvih ?100.000 kad se sve zivo izodbija , ostane oko ?35.000 samo...od 100-ke!!

2. muzika za TV, reklame, filmove, serije...

i reklame su utanjile...pre 3-4 godine je prosek bio ?25-30.000 za 30 sekundi za Evropu. Sad je to palo na ?7-10.000.
Agencije u 90% slucajeva otkupljuju sva prava, tako da nema nista od emitovanja. Ponekad (ako je jak kompozitor) rade 50-50% publishing (opet pljacka!)

I kod 1 i kod 2 se u najvecem broju slucajeva sve zavrsi na "proverenim" kompozitorima, jer niko nece da stavlja na kocku projekat i zrizikuje sa novim / neproverenim kompozitorom!!!

3. stampas svoje ploce i prodajes

pre 4-5 godine sam stampao 12" singlove za DJ-e...moje stvari. Islo je u proseku 1000 komada po izdanju. neke 500 neke 2-3000 a jedna je otisal 8.000! Regularna kinta, distributer naruci onoliko koliko moze da proda, plati za 4 nedelje i svi srecni. Svaku drugu trecu licenciras nekom malo vecem labelu za 3-5 somica, pa odradis i neki remix na racun toga, itd.
Ponovis akciju svaka 2-3 meseca i super...samo danas - trt! nema vise vinila! ne prodaje se....samo download. A tu se sve isplacuje u decimalama i vise je besmisleno...

4. remiksi

do pre 3 godine remiksi su bili super izvor zarade....placalo se po 5-6,000 po remiksu, easy!! Pljuste svake nedelje, po jedan, dva....nema kraja.
Znam ljude koji su dobijali po 12-15.000 po remiksu.
I sad..? vise nema ! Pojela maca! Sada top face dobiju ?1000 - 2000 MAX!!
Manje poznati ?300-500...i to nista nije sigurno, jer bar 20 ljudi dobije da radi u isto vreme !!! pa biraju i koga uzmu taj dobije pare...koga neuzmu, samo je izgubio vreme...

5. iznajmljivanje studija za demo snimke......

najgora varijanta. Nikad nisam i necu raditi!!
Gledas da ti ne banu neki crnci nalupaju te i odnesu sve iz studija...desava se i to!!!

Sve ovo gore , da bi se dostiglo tu, podrazumeva veliko iskustvo i znanje, koje opet zahteva dugogodisnji rad sa opremom u studiju, instrumentima, itd..
Pa kad se recimo posle10 godina nesto nabode, i kad se to podeli na ulozene godine, izadje manje nego sto bi neko ovde zaradio kao radnik u prodavnici !!

nastavak sutra......
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules