Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-08-2008, 12:48 AM   #1
master29
Banned

Default Zasstttooooo????

Pazite ovako,zasto mi na odredjenim medijima(TV konkretno)ne izlazi ono sto stavim skroz levo i desno u panorami...kod kuce u studiju,na radiju sve ok...prvi put mi se desilo da na tv-u nece da izadjeeee,dosada je uvek izlazilo i na tv-u.popizdeo sam.Dali neko zna o cemu se radi?
master29 is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2008, 01:04 AM   #2
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Zasstttooooo????

Tri mogucnosti:

1. Emitovanje je mono, a to sto si stavio hard left/right je imalo faznih problema (najvise vazi za VSTi padove i klavire), pa se ponistilo.

2. Neko na TV stanici koristi samo jedan od dva kanala, tj. uzme samo lijevi ili samo desni kanal, i tako ide u emitovanje.

3. Covjek koji je montirao spot (ako se uopste radi o spotu) je uradio jedno od gornjih dvoje

U stustini, ako ti je zvuk na TV-u bitan, uvijek provjeravaj koliko ti je miks mono kompatibilan, ili mozes i da izbacis i posebnu verziju miksa koja je vise mono kompatibilna, i da je das montazeru da je koristi za spot.

Ako imas problema sa zivim prenosom necega sto si ti radio, tj. neki tvoj klijent nastupa na nekom festivalu, onda se broj tacaka u kojima moze da se desi greska povecava, moze da bude greska i na FOH mikseru, na samom spliteru, u reportaznim kolima, na samom linku od kola do studija, i na kraju u reziji emitovanja.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2008, 01:11 AM   #3
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Tri mogucnosti:

1. Emitovanje je mono, a to sto si stavio hard left/right je imalo faznih problema (najvise vazi za VSTi padove i klavire), pa se ponistilo.

2. Neko na TV stanici koristi samo jedan od dva kanala, tj. uzme samo lijevi ili samo desni kanal, i tako ide u emitovanje.

3. Covjek koji je montirao spot (ako se uopste radi o spotu) je uradio jedno od gornjih dvoje

U stustini, ako ti je zvuk na TV-u bitan, uvijek provjeravaj koliko ti je miks mono kompatibilan, ili mozes i da izbacis i posebnu verziju miksa koja je vise mono kompatibilna, i da je das montazeru da je koristi za spot.

Ako imas problema sa zivim prenosom necega sto si ti radio, tj. neki tvoj klijent nastupa na nekom festivalu, onda se broj tacaka u kojima moze da se desi greska povecava, moze da bude greska i na FOH mikseru, na samom spliteru, u reportaznim kolima, na samom linku od kola do studija, i na kraju u reziji emitovanja.
Konkretno...veceras je bio Ohridski festival...ucestvovala je Maja Nikolic sa mojom pesmom...nisam bio tamo,gledao sam prenos na tv Svet plus i zamalo se nisam onesvestio.U pitanju su prateci vokali koje sam panovao kao do sad,znaci nema na kom festivalu nisam ucestovao do sada i nikada se ovako nesto nije desilo...Ne znam kako je tamo bilo,na sceni ali ovo sto sam ja cuo nije to sto sam i uradio....samo se cuju vokali koji su u blizini centra...sve ostalo katastrofa....svi kanali su audio pre miksa bili..evo sad proveravam kod mene,na sve sam medije vezao i sve je totalno ok....sta se desilo pojma nemam
Old 25-08-2008, 01:17 AM   #4
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Pa, jbg, 2008 a jos uvijek se bavimo monom...

Mene licno nije mnogo briga, niti obracam paznju, niti mnogo razmisljam kako ce da zvuci na TV. Jednostavno ima previse karika i previse varijacija gdje moze da se sjebe da bih se bavio time. Mislim, otkud ja znam sta ce da se desi i ko kako radi na nekoj lokalnoj TV, ili cak i na nekoj vecoj TV, kako to ide u vazduh ili kod kablovkog operatera, kakav ko ima prijemnik kuci...Nekako mi je glupo da se u 21. vijeku jos uvijek prica o tome, kad vec ne postoji standard propisan od nase radio-difuzne agencije, pa svako ko skupi 3000e moze da otvori radio stanicu, a ko ima malo vise i TV.

Ne mozes da se boris protiv toga, nije tvoj posao, to se rijesava na drzavnom nivou.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2008, 01:22 AM   #5
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Pa, jbg, 2008 a jos uvijek se bavimo monom...

Mene licno nije mnogo briga, niti obracam paznju, niti mnogo razmisljam kako ce da zvuci na TV. Jednostavno ima previse karika i previse varijacija gdje moze da se sjebe da bih se bavio time. Mislim, otkud ja znam sta ce da se desi i ko kako radi na nekoj lokalnoj TV, ili cak i na nekoj vecoj TV, kako to ide u vazduh ili kod kablovkog operatera, kakav ko ima prijemnik kuci...Nekako mi je glupo da se u 21. vijeku jos uvijek prica o tome, kad vec ne postoji standard propisan od nase radio-difuzne agencije, pa svako ko skupi 3000e moze da otvori radio stanicu, a ko ima malo vise i TV.

Ne mozes da se boris protiv toga, nije tvoj posao, to se rijesava na drzavnom nivou.
U svakom slucaju ti hvala na odgovoru..pazi poucen svim tim uvek uradim neki miks da bude blize (mono) upravo zbog prenosa,ali ovog puta nisam ni znao da pesma koja ide za cd ide na festival...tek sam pre par dana saznao,tako da nisam ni mogao da uradim neki(mono usrano tv miks)sjebao sam nogu pa odmaram kuci,nije bilo ni fizicki izodljivo da odem do studija...nije to nista strasno ali znam kako sam napucao Cecu Slavkovic i odjedanput BOOOOOOMMM.Verovatno ljudi nisu ni primetili,mozda niko i nebi,ali meni je bila parodija na ono sto sam uradio..jos jednom hvala.Pozz
Old 25-08-2008, 02:46 AM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Radim mnogo upravo za festivale. Od toga jedan bas ja realizujem. Upravo sutra radim mastering matrica za Zrenjanin. Uvek radim poseban mix za Cd, poseban za live, a za spot uvek mixam mono, jer kako Vuckovic rece, neke televizije sabiraju, a neke uzmu samo jedan kanal. Nikada nisam imao nikakvih problema ni na jednoj televiziji, upravo zato sto to predupredim u mixu. Krajnje panorame ne rad.im nikada, a za festivale mixam usko stereo

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2008, 08:00 AM   #7
ssskansi
Member

Iz svog iskustva ti mogu reći da se događa situacija da se uz najjaču opremu koju mo?e? zamisliti na HRT-u(moglo bi se napraviti omanji Lucasov projekt) i totalno napucanu opremu sa plug inovima i hardwerom, monta?er lijepo u Avidu pukne samo jedan od kanala(lijevi ili desni-ovisi na koju nogu se ustao) jer mu je tlaka otvarati dva kanala umjesto jedan.
ssskansi is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2008, 02:51 PM   #8
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Radim mnogo upravo za festivale. Od toga jedan bas ja realizujem. Upravo sutra radim mastering matrica za Zrenjanin. Uvek radim poseban mix za Cd, poseban za live, a za spot uvek mixam mono, jer kako Vuckovic rece, neke televizije sabiraju, a neke uzmu samo jedan kanal. Nikada nisam imao nikakvih problema ni na jednoj televiziji, upravo zato sto to predupredim u mixu. Krajnje panorame ne rad.im nikada, a za festivale mixam usko stereo
Ma Oggy,sve je do sada funkcionisalo......moja greska jer sam dao master za CD i pojma nisam imao da ce ici na festival....
Old 25-08-2008, 03:03 PM   #9
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

ja sam se navikao da mixam da bude jednako kompatibilno svuda .. za mono i tv kao i final za CD.. slusam na auratonima mono kompatibilnost ..

@master ..

Ja sam se tako milion puta opekao .. pratece mixam hard L,R i sve mi je do jaja .. ali samo kod mene .. na tv-u,kucnim linijama .. uvek je"slabo"

tako da skoro nista bitno ne bi trebalo da se stavlja u teske panorame ..
Old 25-08-2008, 03:08 PM   #10
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Ivan View Post
ja sam se navikao da mixam da bude jednako kompatibilno svuda .. za mono i tv kao i final za CD.. slusam na auratonima mono kompatibilnost ..

@master ..

Ja sam se tako milion puta opekao .. pratece mixam hard L,R i sve mi je do jaja .. ali samo kod mene .. na tv-u,kucnim linijama .. uvek je"slabo"

tako da skoro nista bitno ne bi trebalo da se stavlja u teske panorame ..
jbg,kazem ti....17 godina,ne mogu da nabrojim festivale.....uvek radim usko bas za festival,ali ovo je trebalo na cd da ide....do duse,za cd uvek imam teske panorame....koje su na l.r. dosta jace od onih koji idu ka centru i na svim medijima ekstra zvuci....sta je sada bilo pojma nemam,mislim da je do televizije...tonaca ili vec sta je gore d.vuckovic naveo...mislim da nije do snimka uopste.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules