Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-03-2008, 10:12 AM   #1
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Default Ableton Live controler/audio mixer (u izradi)

Mozda se vec upoznati posredstvom flikra ili drugih foruma da a planiram izradu MIDI kontrolera za Ableton Live. Pored kontrolera planiram integraciju audio mixera koji treba da bude MIDI kontrolabilan.

Nakon previse meseci planiranja testiranja i crtanja napokon i prvi opipljivi rezultati. Za sada samo pod-panel koji ce me dovoljno okupirati u nerednih mesec dana... :P

Standardni mehanicki enkoderi rezolucije 24 koraka, koji se koriste na dosta "profi" uredjaja stvarno nisu za za intenzivno koristenje sto zbog slabe mehanicke konstrukcije, sto zbog mehanickih kontakata koji se relativno brzu pohabaju. Maximalna rezolucija 24 koraka je takodje nedovoljna za precizan rad. Na slici je recikliran motor iz hard diska koji koristim kao platformu za jog. Veoma je jak i ima odlicne lezajeve. Ostatak HDD-a je takodje iskoristen (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22200)
Perforirani crni disk sluzi kao opticka barijera na osnovu cega infracrveni senzori, bez fizickog kontakta odredjuju smer i brzinu okretanja. Ako ste nekad otvarali misa sigurno ste videli slican manji disk. Rezolucija je 80 koraka i nemoguce je da zariba ili da pocne da brljavi jer nema sta da se pokvari. Kad bude gotov dosta ce liciti na jog kakav ima Vestax VCI100. Nije mi bila ideja da iskopiram dizajn. Sama konstrukcija motora mi je nametnula taj izgled. U svakom slucaju, ne izgleda lose. Ovi ruzni srafovi su tu samo privremeno, a preko ovog metalnog dela treba da bude ploca koja ce da zamaskira taj deo. Mozda takodje ugradim neko pozadinsko svetlo kao kod pomenutog Vestax-a. Naravno, nece da bude plavo.

Ova slagalica je custm aktuator za osvetljene dugmice. Sluzi da se prenese sila pritiska na taster. Ovo je 4 tip osvetljenoog digmica koji sam osmislio. Dosadasnja resenja su izgledala jednako dobro ali su bila dosta komplikovana za montazu. Na gornji, siri deo aktuator lepi se gravirana kapica od istog mutnog akrila od kog je izradjen i jog disk.

Toliko za sada, postovacu jos slika kako napredujem sa izradom. Tempo ce biti malo sporiji jer zavrsavam 808cu i jos par drugih projekata.

Last edited by Fibra; 03-04-2008 at 07:53 AM. Reason: typos
Fibra is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2008, 10:27 AM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Ableton Live controler/audio mixer (u izradi)

kad ces poceti da pravis robote koji pevaju/sviraju ??? :]]]]

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2008, 10:39 AM   #3
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

i uz jednu jednostavnu pos-tastaturu - showprogram!
yanprawda is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2008, 11:10 AM   #4
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Uuu, ova tastatura je do jaja! Ne mislim da bi dobro dosla kao dodatak za ovaj kontroler jer hocu da izbacim sve te kompjuterske periferije ali je svejedno super stvar.
Prvobitni dizajn kontrolera je imao touch pad, ali sam ga izbacio nakon sto sam video koliki je kontroler u prirodi. I nema neke potrebe za tim.
Precice sa tatature mi nisu potrebne jer je ovaj kontroler baziran na Mackie protokolu i ima podrsku za funkcije koje nisu "MIDI mapljive" po default-u.
Takodje mi nije potrebno vise dugmica jer najdonja 2 reda dugmica menjaju funkcije odnosno MIDI poruke u zavisnost od Banke. Znaci, na banku 1 ide 16 MIDI tastera, banku 2 drugih 16 itd. Naravno, memorije odnosno broja mogucih banki ima vise ego sto jednom smrtniku treba. Donja dva reda tastera su namenjena za pozivanje sistemskih funkcija kao i za direktno trigerovanje nekog klipa (prelaz, efekti... veoma korisno za reggae/dub i sl.)

Na sledecoj strani moze da se vidi veci prikaz gde se vidi koje funkcije su dodeljene. "all sizes"
http://www.flickr.com/photos/fibra/2233376620/

@alavuk
Ne zanimaju me bas hi-tec roboti. To prepustam Hondi i Toyoti :P

Last edited by Fibra; 31-03-2008 at 11:15 AM.
Fibra is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2008, 01:48 PM   #5
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

a mozda kao opcija prikljucak za tako nesto?
naime, više-manje svi kontroleri "za ableton" imaju i midi-"osjetljive" tipke koje u globalu poskupljuju sam kontroler poprilicno. tvojom verzijom midi kontrola tj. nacinom browsanja izmedju odredjenih midi naredbi smanjuje se potreba za posebnim tipkama sa dodijeljenim im midi naredbama(ako sam dobro shvatio) i to je ok. e sad...
ako meni kao izvodjacu treba real-time trigiranje klipova i scena i sl a manje sam rad s midi instrukcijama tj. browsanje njima (sasvim mi je dovoljno ovo sto bi pruzio kontroler a inace koristim uc33 i triggerfinger) onda preferiram vise zasebnih tipki koje ne trebaju biti midi-"osjetljive", radi brzeg trigiranja.
barem mogucnost prikljucka, izravno na kontroler i tako dodatno smanjiti latenciju, ako je i bude.
ah,ta masta...
Old 02-04-2008, 02:25 PM   #6
Fibra
Member

Fibra's Avatar

yanprawda, prvo mi reci sta ti znaci midi osetljive tipke?

Quote:
tvojom verzijom midi kontrola tj. nacinom browsanja izmedju odredjenih midi naredbi smanjuje se potreba za posebnim tipkama sa dodijeljenim im midi naredbama(ako sam dobro shvatio) i to je ok. e sad...
Nisam siguran ni na sta ovde mislis.
Stvar je vrlo jednostavna. Postoje dedicated tasteri iliti tipke koje imaju fixne midi poruke. Fiksne, jer ako u Live-u kazes da koristis Mackie Control kao control surface, kontroler i Live ce se odlicno razumenti. Nema potrebe za "MIDI learn" mapiranjima i sl. Sve odmah radi.
Takodje Live salje kontroleru razne informacije, potvrde statusa, timecode, nazive trackova i sl.
Pored fixnih tastera postoje dva reda tastera na dnu koji imaju visestruku funkciju u zavisnosti od izabrane banke. Direktan pristup najkorisnijim bankam se nalazi sa desne strane pored joga i xfadera. E sad ovo je moj koncept za rad sa Live-om. Iste kontrole mogu da se konfigurisu drugacije za rad sa nekim drugim softverom. Svaki taster, potenciometar, enkoder ili LE dioda moze da se konfigurise po zelji bez ogranicenja. Cak dotle da npr. taster moze da salje "CC" ili potenciometar "Note" ili sysx ili NPRS komande. Naravno, podesavanje samih MIDI kanala je takodje prisutno za svaku kontrolu ponaosob, kao i morfing funkcija (pretapanje jedne scene sa drugom scenom) Veoma zgodno za mixovanje grupa potenciometara da tako kazem pomocu jednog potenciometra ili enkodera.

Quote:
ako meni kao izvodjacu treba real-time trigiranje klipova i scena i sl a manje sam rad s midi instrukcijama tj. browsanje njima (sasvim mi je dovoljno ovo sto bi pruzio kontroler a inace koristim uc33 i triggerfinger)
Pazi, samo o real-time upravljanju je ovde i rec. O latenciji ne treba ni govoriti.
Brkas neke stvari samo jos ne kapiram koje. Sva komunikacija se obavlje preko MIDI instrukcija i posredstvom MIDI porta. Cak i kad se kontroler spoji na USB port, opet se sve obavlja MIDI instrukcijama.
Gledaj na MIDI kao na jezik za komunikaciju izmedju dve muzicke masine.
Old 03-04-2008, 12:03 AM   #7
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

hvala na ovako iscrpnom pojasnjenju
razumijem midi i shvacam ga kao jezik... moze biti da se ja ne znam izrazit. kontam da ce radit na Mackie protokolu.
najvjerojatnije me buni (a i vjerojatno mi je zelja za vise njih) manjak "triger-tipki" .
nesto kao monome+uc33 ili faderfoxova kombinacija lx2+ld2+lv2

stiglo mi je danas a sutra cu preuzeti ovo i spojiti na laptop zajedno s uc33 i trigger fingerom. nadam se da bi to trebalo bit najslicnije onome sto ja zelim, vidjet cu.

ili mozda jednog dana moja custom verzija ovog
Old 03-04-2008, 07:44 AM   #8
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Quote:
Originally Posted by yanprawda View Post
najvjerojatnije me buni (a i vjerojatno mi je zelja za vise njih) manjak "triger-tipki" .
nesto kao monome+uc33 ili faderfoxova kombinacija lx2+ld2+lv2
Monome je sasvim nesto drugo i koncept rada je drugaciji. Besmisleno ga ja koristiti samo za triggerovanje klipova.
Koliko realno nekome treba direktnih trigger tastera za komotan rad u Live-u... verovatno ne vise od 8. Bolje je da su klipovi organizovani po stranama (bankama) nego da ih 150 zauzima dragoceno mesto za vaznije kontrole. Po meni je bolje da postoje dedicated kontrole na panelu za bitne paramentre nego masa dugmica koji ce mozda jednom ili nijednom biti pritisnuta u toko jednog seta. Za DJ ili performans klipovi ili scene se okidaju sa individualnim play/stop tasterima koji se nalaze na svakom kanalu zasebno uz kombinaciju sa navigacijom sa desne strane. 16 donjih tastera rasporedjeno po stranama je dovoljno i za najzahtevnije beat jugglere. Stvarno mislim da jedino za programiranje patterna na ritam masinama npr. ima smisla vise redova tastera. Za triggerovanje klipova i improvizaciju je vise nego dovoljno ovoliko koliko sam predvideo. Na kraju krajeva nismo hobotnice a imamo i samo jedan mozak
Super stvar u Live+kontroler (pogotovo custom) kombinaciji je sto nacin rada moze da bude jednostavan, dobro osmisljen i organizovan gde se sa umerenim brojem kontrola postizu dobri rezultati i jednostavan rad. Ali isto tako sam vidjao situacije gde ljude nebi spasilo ni 300 tastera jer su set lose organizovali. Ne mislim na DJ set. Tu je i 5-6 kanala u Live-u sasvim dovoljno.
Najvaznija je organizacija, sto unutar Live-a, sto samog kontrolera jer je coveku smetnja ako ispred sebe vidi previse slotova ili kontrola koje se retko koriste. Mozak lakse razluci kad ih je manje, i brze/lakse se snadjes..veruj mi. Meni je Monodeck II pravi primer dobro resene kontrole. Svaka mu cast! Na zalost bez medju-skriptova na putu kontroler-Live neke vazne funkcjije Monodeck-a nisu izvodljive. Ja sam hteo da sve bude plug`n`play i da odmah i svugde radi bez third party softvera i MAX patcheva.

Obavesno pogledaj video Robert Henke-a sa workshopa na Novom Zelandu!
http://video.google.com/videoplay?do...61152922&hl=en
Old 03-04-2008, 10:44 PM   #9
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

da,da henke... R.Henke-Paldum
sad shvacam koncepciju. skroz. well done player one
Old 03-04-2008, 10:58 PM   #10
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Uz svo postovanje prema tebi i onome sta radis,ipak moram da pitam:

Cemu sve to?!

Prvo, ako pravis MIDI kontroler, ne vidim zasto bi on bio namenski radjen za jedan odredjeni program (kao sto je Live), kad je poenta da kontroler moze da se integrise u sto veci broj aplikacija?

A drugo, Live vec ima odlican MIDI mapping, sto ce reci da (skoro) sve mozes da dodelis odredjenom tasteru na tastaturi ili klavijaturi ili mobilnom telefonu (ako ima MIDI konektor)

Stvarno mi nije zelja da te pokolebam, ali imam utisak da nisi dobro procenio upotrebnu vrednost tvog proizvoda.

...a i ti si ga bas preslikao....

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules