Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-08-2008, 09:52 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Temperovani i netemperovani

Akademci i ostali, pomozite polupismenom kolezi

Snimam ovih dana jedan kompletan i komplexan album. Bubanj, bass, akustare, gitara, klavir, violina, celo, flauta, harmonika, fagot, truba, sax i mozda trombon....

Velika papazjanija, veoma ambiciozno zamisljeno, pogotovo kad se uzmu u obzir uslovi i nacin na koji se sve snima. Prvi i najveci problem mi je sto ne mogu cak da ih snimam ni po sekcijama, vec se u principu snimanja rade jednom nedeljno, instrument po instrument, jer su clanovi benda po celoj Srbiji i puni svojih obaveza.

Elem, sta je najveci problem............ kako to sve ushtimovati? Na uvo- tesko, jer se cak neki instumenti snimaju u drugom studiju (BG) bez mog prisustva... Gudaci su prosli kako, tako ali flauta u truba (lokalni trubac iz Gucha orkestra, sa jazz ili flugel trubom) su mi veliki problem. Da li je do instrumenata, sviraca, nemam pojma, jednostavno, ljudi tesko mogu da se nateraju u intonaciju.... Ok, kontam da su netemperovani instrumenti, pa to nije bas kao gitara, nastimujem svih 6 zica i ako kotira to je to......

Postoji li neki praktican nacin da minimalizujem ove probleme? Shtimer - i kako?

Probao sam to, ali trubac mi svaki C (njegov D) svira skoro 1/4 tona vise... i kad su ostali ok, ovo bezi uvis....
Old 31-08-2008, 10:08 PM   #2
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Temperovani i netemperovani

Duvaci su skoro uvijek u A=442 ili cak 443 Hz, vjerovatno ti to pravi problem. E sad, najlakse ti je da se svi stimuju po njima, osim ako imas harmoniku, onda svi moraju po njoj, sto zna da bude malo problem duvacima, jer moraju mnogo da izvuku cijevi.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 10:12 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Duvaci su skoro uvijek u A=442 ili cak 443 Hz, vjerovatno ti to pravi problem. E sad, najlakse ti je da se svi stimuju po njima, osim ako imas harmoniku, onda svi moraju po njoj, sto zna da bude malo problem duvacima, jer moraju mnogo da izvuku cijevi.
Veliki problem je sto su sve gitare i bubanj vec ranije snimljeni kod pokojnog kolege Tesovca, i oni su radjeni na 440........ Harmonika svira u 7 od 10 pesama i veoma je prisutna, a tesko je naci i harmonikasa (ovde su svi narodnjaci - logicno) a kamoli harmoniku koja nije Dallape i stima svaki registar za sebe od 440 do 444

Znaci, da pokusam da taj A1 nateram na 440, pa ostalo u Melodyne ?
Old 31-08-2008, 10:27 PM   #4
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Au.

Imas ozbiljan problem, i ne vjerujem da ce te melodyne mnogo spasit...mislim, ima nacina da se i to sredi, ali je poprilicna zajebancija. Ono sto mi cak pada na pamet na brzinu je ako si na RME da probas da vozis sample rate dok snimas...

Old 31-08-2008, 10:29 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Au.

Imas ozbiljan problem, i ne vjerujem da ce te melodyne mnogo spasit...mislim, ima nacina da se i to sredi, ali je poprilicna zajebancija. Ono sto mi cak pada na pamet na brzinu je ako si na RME da probas da vozis sample rate dok snimas...
Da, rme.... to je dobra ideja.... uvek sam se pitao cemu sluzi
Old 31-08-2008, 10:31 PM   #6
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

To ponekad spasi miks...

Old 01-09-2008, 01:50 AM   #7
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

upalis stimer i nastimas a1 na 440 i gotovo. Ja nikad problema nisam imao sa time. Jedino da ti sviraci sviraju tacno. Ako falsiraju, nista te ne spasava, ali to je vec druga prica.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 01:54 AM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

OK, ajd' i ja nesto da kazem...

Ako su duvaci stelovani na A=443 dok su ostali A=440, zar nije najjednostavnije i najprakticnije uraditi spustanje pitcha u nekom pluginu ili programu za par centi ? Ne bi smeli da se stvore artifakti jer nije velika razlika u pitchevima.

BTW, melodyne bi samo zakomplikovao ako je u pitanju stimanje, ali ako je u pitanju falsiranje - mislim da nema drugog leka - sem melodyna. Dzaba bi spustao pitch cele deonice, ako je on mestimicno iznad a mestimicno ispod intonacije...
Old 01-09-2008, 02:26 AM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

...jos jedna ideja... Mozda bi mogao da upotrebis Wavesov Tuner i da samo problematicni ton C dovedes u red - dok su ostali bypassovani tj idu bez procesiranja ? Mislim da i Antares Autotune moze isto to - nisam probao.

Inace, ako su samo trube u problemu, lakse je njih doterati, nego sve ostalo prilagoditi, pogotovu ako je vec sve snimljeno... bar ja tako mislim.

pozz
Old 01-09-2008, 02:58 AM   #10
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

A sto da radi sa gitarama, koje su vec snimljene? I sto poslije da radi sa harmonikom, koja je u 440. a vec ima duvace i gitare u 443?

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules