|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Akademci i ostali, pomozite polupismenom kolezi
![]() ![]() Snimam ovih dana jedan kompletan i komplexan album. Bubanj, bass, akustare, gitara, klavir, violina, celo, flauta, harmonika, fagot, truba, sax i mozda trombon.... Velika papazjanija, veoma ambiciozno zamisljeno, pogotovo kad se uzmu u obzir uslovi i nacin na koji se sve snima. Prvi i najveci problem mi je sto ne mogu cak da ih snimam ni po sekcijama, vec se u principu snimanja rade jednom nedeljno, instrument po instrument, jer su clanovi benda po celoj Srbiji i puni svojih obaveza. Elem, sta je najveci problem............ kako to sve ushtimovati? Na uvo- tesko, jer se cak neki instumenti snimaju u drugom studiju (BG) bez mog prisustva... Gudaci su prosli kako, tako ali flauta u truba (lokalni trubac iz Gucha orkestra, sa jazz ili flugel trubom) su mi veliki problem. Da li je do instrumenata, sviraca, nemam pojma, jednostavno, ljudi tesko mogu da se nateraju u intonaciju.... Ok, kontam da su netemperovani instrumenti, pa to nije bas kao gitara, nastimujem svih 6 zica i ako kotira to je to...... Postoji li neki praktican nacin da minimalizujem ove probleme? Shtimer - i kako? Probao sam to, ali trubac mi svaki C (njegov D) svira skoro 1/4 tona vise... i kad su ostali ok, ovo bezi uvis....
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Duvaci su skoro uvijek u A=442 ili cak 443 Hz, vjerovatno ti to pravi problem. E sad, najlakse ti je da se svi stimuju po njima, osim ako imas harmoniku, onda svi moraju po njoj, sto zna da bude malo problem duvacima, jer moraju mnogo da izvuku cijevi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Znaci, da pokusam da taj A1 nateram na 440, pa ostalo u Melodyne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Au.
Imas ozbiljan problem, i ne vjerujem da ce te melodyne mnogo spasit...mislim, ima nacina da se i to sredi, ali je poprilicna zajebancija. Ono sto mi cak pada na pamet na brzinu je ako si na RME da probas da vozis sample rate dok snimas... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
To ponekad spasi miks...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
upalis stimer i nastimas a1 na 440 i gotovo. Ja nikad problema nisam imao sa time. Jedino da ti sviraci sviraju tacno. Ako falsiraju, nista te ne spasava, ali to je vec druga prica.
![]() |
#8 |
Superoperater
|
![]()
OK, ajd' i ja nesto da kazem...
Ako su duvaci stelovani na A=443 dok su ostali A=440, zar nije najjednostavnije i najprakticnije uraditi spustanje pitcha u nekom pluginu ili programu za par centi ? Ne bi smeli da se stvore artifakti jer nije velika razlika u pitchevima. BTW, melodyne bi samo zakomplikovao ako je u pitanju stimanje, ali ako je u pitanju falsiranje - mislim da nema drugog leka - sem melodyna. Dzaba bi spustao pitch cele deonice, ako je on mestimicno iznad a mestimicno ispod intonacije...
![]() |
#9 |
Superoperater
|
![]()
...jos jedna ideja... Mozda bi mogao da upotrebis Wavesov Tuner i da samo problematicni ton C dovedes u red - dok su ostali bypassovani tj idu bez procesiranja ? Mislim da i Antares Autotune moze isto to - nisam probao.
Inace, ako su samo trube u problemu, lakse je njih doterati, nego sve ostalo prilagoditi, pogotovu ako je vec sve snimljeno... bar ja tako mislim. pozz
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
A sto da radi sa gitarama, koje su vec snimljene? I sto poslije da radi sa harmonikom, koja je u 440. a vec ima duvace i gitare u 443?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|