Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2007, 07:14 PM   #1
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Question Crveno ili plavo...

Ako zanemarimo cenu, pitanje je upotrebljivosti i jednostavno razloga; Zasto tube, ili zasto kondenzator?!

Brauner Phantera i Rode K2 kao tube mikrofoni sa jedne strane (naravno uz osetnu razliku u ceni) gde je Phantera najlosiji Brauner, a K2 jedan malo bolji Rode i recimo Rode NT2, TLM 103, ili sta vec takodje kondenzator, dakle opet je razlika u ceni evidentna, ali meni potpuno irelevantna u vom momentu i za ovu pricu!

Znaci pre svega bi to bio vokal mikrofon, ali bez gadljivosti na instrumente, od 500 do 1500 eura, cena je nebitna u smislu toga da je bitnije sta mikrofon daje bez osvrta na subjektivnost izrazenu u eurima sa kojom se, moramo priznati, svi pomalo borimo, ali pre svega zasto tube ili zasto kondenzator..

Vasa misljenja nisu dobrodosla, iskustva jesu veoma dobrodosla, pevacka jos vise kao i naravno sa producentske strane (na primer SE Gemini koji ne voli equalising, ali je u startu "pevljiviji" od Phantera)...

Hvala svima...

Pozdrav!

Last edited by kravadinka; 06-12-2007 at 07:17 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 07:33 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Crveno ili plavo...

K2 + stereo par malih membrana (451 ili nt 3 ili Oktavini oni 012)

To ti se zavrsi negde u najskupljoj varijanti sa 451 stereo parom na 1500, a mnogo je upotrebljivije nego samo jedan sa velikom membranom.

Usput, svaki Brauner zvuci bolje nego bilo koji SE mikrofon i to je poslednje o cemu bih razmisljao kada bih kupovao mikrofone (mislim na SE).

Meni se licno Brauner dopada po zvuku, pocevsi od najjeftinijeg, pa sve do najskupljeg modela, ali za duplo para nije bolji od K2 (postavlja se pitanje, da li je uopste, ako se umesa tu jos i ukus ili potreba), svakako nije upotrebljiviji od K2 + stereo par sa malim membranama.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 08:15 PM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Veoma koristan zakljucak, hvala...

Sta se desava sa tube preampom i tube mikrofonom?! Meni licno u par kombinacija nije smetalo, ali iz tog razliga moje pitanje zasto tube, ili zasto kondenzator?!

Licno volim tube jer ima personality, ali opet zavisi od namene i potrebe za linearnoscu, ali dva egocentrika na jednom mestu ne pokazu bas uvek svoje lepo lice, dakle ima li veze tube+tube?!

Last edited by kravadinka; 06-12-2007 at 08:18 PM.
Old 06-12-2007, 08:23 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Zavisi koliko ti je kvalitetan tube preamp...

Ja sam konkretno imao jako lose iskustvo sa Rode Classic 2 u TLA Ivory. Bolje je zvucao u Behringer Ultragain preampu, a onda sam kupio Amek 9098, gde je sve leglo na svoje mesto.

Ne postoji pravilo, ali losa lampa je uvek gora nego pristojan solid state...
Shodno tome, mozes zakljuciti da dobar lampaski preamp, tesko mozes imati ispod 2000 (sad ce neko reci Presonus kosta 1900, ali to je to...).
Mozes napisati sta konkretno posedujes, mozda bude lakse...

Old 06-12-2007, 08:42 PM   #5
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Trenutno mi je tu dbx 376, iz nekog razloga svima nepopularan, a meni veoma koristan, sa veoma mekanom bojom i izrazenom lampom koja mu daje taj personality! Ali bio je tu i Avalon 747, TL Audio Ivory, Api, Isa 430 i definitivno sam krenuo sa dbx kao privremenim resenjem i ostao na njemu duze potpuno neplanirano! Povela se prica o tome skoro, ali se sve zavrsilo na tome da i sam pevam i relativno dobijam naznaku onoga sto bih zeleo od vokala, dok sa ovim gore to nije tako islo...
Da ne sirim pricu na preamp, on je svakako tu dok ne dodje neki "bolji", sama njegova cena mi jednostavno ne dozvoljava da verujem da me nece nesto drugo vise zadovoljiti, koliko god da cena-kvalitet nisu linearne vrednosti, sto i govori to da ni sa ovim gore nisam bio prezadovoljan!
Bitan mi je dakle mikrofon kao polazna osnova, a sto se tice 376, u paru sa SE Gemini je radio bez ferceranja i propratnih nelagodnosti, pa recimo kao i neki jeftini integrisani sa Digidesign-a, Fireface-a, ili recimo kao Api, sa tom razlikom sto je 376 za subjektivnu nijansu meksi i laksi za slusanje, prvenstveno zbog sibilanata!
Ali kako rekoh, bitan mi je mikrofon...

Last edited by kravadinka; 06-12-2007 at 08:48 PM.
Old 07-12-2007, 02:00 PM   #6
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Kad sam vec kod preampa, ima li neko iskustva sa ovim spravama?!

http://www.sweetwater.com/store/detail/786/

http://www.sweetwater.com/store/detail/160SL/
Old 07-12-2007, 08:42 PM   #7
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Trenutno mi je tu dbx 376, iz nekog razloga svima nepopularan, a meni veoma koristan, sa veoma mekanom bojom i izrazenom lampom koja mu daje taj personality! Ali bio je tu i Avalon 747, TL Audio Ivory, Api, Isa 430 i definitivno sam krenuo sa dbx kao privremenim resenjem i ostao na njemu duze potpuno neplanirano! Povela se prica o tome skoro, ali se sve zavrsilo na tome da i sam pevam i relativno dobijam naznaku onoga sto bih zeleo od vokala, dok sa ovim gore to nije tako islo...
Da ne sirim pricu na preamp, on je svakako tu dok ne dodje neki "bolji", sama njegova cena mi jednostavno ne dozvoljava da verujem da me nece nesto drugo vise zadovoljiti, koliko god da cena-kvalitet nisu linearne vrednosti, sto i govori to da ni sa ovim gore nisam bio prezadovoljan!
Bitan mi je dakle mikrofon kao polazna osnova, a sto se tice 376, u paru sa SE Gemini je radio bez ferceranja i propratnih nelagodnosti, pa recimo kao i neki jeftini integrisani sa Digidesign-a, Fireface-a, ili recimo kao Api, sa tom razlikom sto je 376 za subjektivnu nijansu meksi i laksi za slusanje, prvenstveno zbog sibilanata!
Ali kako rekoh, bitan mi je mikrofon...
hehe.. i ja imam dbx 376 cs-a... naruchio sam gemini jer sam chuo kako radi i odushevio se.. stoga ne verujem bash oggy-u, preterano..nisam imao iskustva sa ostalim se-ovima, ali ovaj me je oborio s' nogu..

inache, zivo me interesuje kako ce raditi uz dbx-a.. ako nishta drugo ochekujem toplinu i mekocu koju mi je dbx pruzio uz (necete verovati ali istinito) c3000 mikrofon..

sve jedno.. kad skupim pare sledece pazarim VIpre, i tu je kraj shto se tiche preampa.. bar po meni.. neko bi rekao Red serije fr-a, al ovaj proizvod me zasenio..

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2007, 08:52 PM   #8
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

c 3000 mi je jedan od losijih mikrofona ikada, ali za svaki slucaj ga nemoj prodavati, mozda ti zatreba...

K2 je zver za Gemini, a kosta duplo manje, da ne kazem da za slicne ili malo vece pare imas Classic 2. Cak ga ovde neko prodaje u malim oglasima za neke pristojne pare...

Naravno, i ukusi se razlikuju.

Old 07-12-2007, 09:17 PM   #9
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
hehe.. i ja imam dbx 376 cs-a... naruchio sam gemini jer sam chuo kako radi i odushevio se.. stoga ne verujem bash oggy-u, preterano..nisam imao iskustva sa ostalim se-ovima, ali ovaj me je oborio s' nogu..
Auuuu ..... kad tebi 376 ..... hmmmmm ..... veruj Oggy ju .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2007, 10:29 PM   #10
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Meni je sE gemini ok...

Dodushe bio sam kratko u 'kontaktu' s njim, u jednom (po njihovim rijecima project studiju u rimu) a napajao ga je red7...

Sve je to za ljude

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules