|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima!
Imam malu dilemu oko kupovine monitora, trenutno najvise razmisljam o M-Audio BX8 D2. Pocetnik sam sto se tice snimanja i editovanja zvuka ali imam volju da se malo vise upustim u tu oblast. Posto sam u malom stanu nemam prostora za odvojene monitore i HI-FI sistem tako da bi mi trebao jedan set zvucnika za vise namena. Malo bih se bavio snimanjem gitare i vokala, a mnogo vise bi bilo slusanja muzike, uz to verovatno podcasting. Audio interfejs ce biti Focusrite Scarlett 2i2, to sam vec odlucio. Slusalice sam pikirao Superlux HD 381 EVO, ako uspem da ih nadjem. Budzet mi je prilicno ogranicen, trudim se da nadjem nesto solidnog kvaliteta. Nikad nisam imao prilike da cujem monitorske zvucnike, pa me zanima da li su i koliko pogodni za svakodnevno slusanje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Sa koliko novca raspolazes?
Moja najtoplija preporuka u nekoj srednjoj klasi, a da nije skupo su RCF Ayra 5 ili 6 monitori
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Za par monitora sam planirao oko 400e, mogao bih izdvojiti i malo vise ako se dobija veci kvalitet sa recimo RCF Ayra 6, vidim da je cena oko 420e za par. Da li je dovoljno 50Hz u donjem spektru, koliko je jasno definisan bas?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
To zavisi I od prostorije, akusticke obrade, I sl.... Svejedno, mislim da za taj novac ayra 6 je best buy
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Lično mislim da tu (u tom rangu) nema "monitorskog slušanja"...ako se pod tim podrazumeva bilo šta iole referentno. To su eto , zvučnici, sviraju i tako, skroz je zabavno, ima i peak dioda na većini modela...
Moj stav se zna, šta da se radi ako se nema 4 cifre za monitore, neću ga ponavljati, ima po forumu... Isto tako, očekivati da 4 ili 5 ili 6 inča pošteno odsvira bilo šta na 50Hz nije baš realno... Ako je već "odluka pala"...evo predlog za jeftine zvučnike - Adam F5. Poz'
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Prostorija je mala, oko 4x3 m, a akustika sigurno nije na nekom zavidnom nivou. Koliko je bitno udaljiti monitore od zida, posto ce verovatno biti jako blizu, oko 20cm? Nisam uspeo da nadjem puno testova za RCF Ayra, mada na par mesta ih hvale, ja iskreno nisam upoznat sa proizvodjacem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Jasno mi je to, mnogi kazu da bez 4 cifre nema puno kvaliteta. To bi trenutno bio preveliki zalogaj za mene, zato bih uzeo nesto iz nize klase, da je kvalitetnije od "naprednih" kompjuterskih zvucnika, a u isto vreme kompaktno bez dodatnih pojacala i kablova.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Ne znam sto je danas najnovije u tom rangu, ali Adam A7 su standardno dobri za pare, dodaj jos 100 eura i mozes ih naci po oglasima, mozda i za te pare cak...
Sto ces davati pare za nesto sto ces ionako kroz neko vrijeme zamijeniti necim drugim. I to sve zbog stotinjak eura razlike ili slicno... bolje se strpi i dodaj jos malo novaca... Ili ako imas vec neke zvucnike na kojima si radio do sada to zadrzi, uzmi nesto tipa Avantone mix cubes, jer ces njih zadrzati i ubuduce bez obzira kakvu opremu imao a i sada ce ti biti korisniji od nekih jeftinih monitora.
"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One Last edited by MD; 19-02-2014 at 03:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Ja nemam monitore, ali sam slu?ao adame a3x (malo iznad 400e za par) i iskreno iz tog ranga su mi jedini lijepo zvučali. Ovi ostali su mi jednostavno zamarali uho (tanoyi, behringeri i slicno) jer imaju preveliku smajli karakteristiku. Ako propadne karijera bar ces imati dobru stvar za slusanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Ne znam, sad se vise razmisljam oko Behringer Truth B3031A i JBL LSR308, prvi su 430e a drugi 520e za par. Vise bi mi mozda odgovaralo tako nesto zbog sireg sweet spot-a i mogucnosti lakseg pozicioniranja u malom prostoru. Nisam ih nikad cuo, ali po netu su dobili jako dobre ocene, narocito behringer mada nisam neki ljubitelj tog brenda.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Adam a7x vs KRK 8 vxt? dilema | BladeR | Monitoring | 14 | 24-09-2011 06:39 PM |
Dilema oko zvučne | Ad Fines | Computer Hardware | 11 | 10-05-2010 11:55 PM |
Dilema | derossi | Monitoring | 3 | 08-01-2010 08:20 PM |
Dilema | Danny Lou | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 13 | 25-11-2009 03:49 PM |
Dilema... | zlobisha | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 03-06-2009 12:11 AM |