Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2007, 06:39 PM   #1
gorjan
Senior Member

Default lakiranje lamperije?

Plafon od sobe koju koristim za snimanje je od lamperije, pa me zanima da li ce lakiranje iste da utice na "zvuk sobe"? Lamperija je trenutno "sirova", do sada nije farbana.Negde sam nacuo da lakiranje ima negativan uticaj pa me interesuju vasa iskustva...
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 06:42 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: lakiranje lamperije?

Quote:
Originally Posted by gorjan View Post
Plafon od sobe koju koristim za snimanje je od lamperije, pa me zanima da li ce lakiranje iste da utice na "zvuk sobe"? Lamperija je trenutno "sirova", do sada nije farbana.Negde sam nacuo da lakiranje ima negativan uticaj pa me interesuju vasa iskustva...
Koliko znam ... uticaj postoji, ali nisam cuo da je negativan....

Lakiraj slobodno

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 12:17 AM   #3
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Lakiraj slobodno
poslusacu te, ma nek' ide zivot ...
Old 13-09-2007, 07:15 AM   #4
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Meni je soba dosta zivlja kad olakirah parket nego dok je bio neolakiran.Vise mi se svidjalo prije...
alhoholicar is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 12:32 PM   #5
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by alhoholicar View Post
Meni je soba dosta zivlja kad olakirah parket nego dok je bio neolakiran.Vise mi se svidjalo prije...
to mi je logicno,koliko ja znam,kad se parket izlakira dobije se dosta debeo sloj laka drugacijih svojstava od ovog laka za lamperiju, pa dobijes efekat "ogledala". Mozda se zvuk sobe menja zavisno od debljine nanesenog laka ...
Old 13-09-2007, 09:06 PM   #6
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Vjerujem da će je nekoliko okačenih kaputa i perjanih jakni iza vrata znatno više promjeniti nego sloj ili dva laka... :-|

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 09:40 PM   #7
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler View Post
Vjerujem da će je nekoliko okačenih kaputa i perjanih jakni iza vrata znatno vi?e promjeniti nego sloj ili dva laka... :-|
Jesi siguran u svoju tvrdnju, uvazeni moderatoru?
ne kacim kapute i jakne iza vrata, nego ploce od azmafona i bitna mi je akustika sobe, zato i pitam vezano za lakiranje...
sarkazma na pretek, kao i obicno...
Old 13-09-2007, 10:03 PM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Jesi siguran u svoju tvrdnju, uvazeni moderatoru?
ne kacim kapute i jakne iza vrata, nego ploce od azmafona i bitna mi je akustika sobe, zato i pitam vezano za lakiranje...
sarkazma na pretek, kao i obicno...
Kakav sarkazam, i ja mislim da je Tiki u pravu. Ima mnoooogo vise bitnih stvari (naoko nebitnih) od lakiranja lamperije.... da si samo video grafik merenja iz jednog studija u zavisnosti da li na stolu stoji mali digitalni mixer ili ne.... veeeelika razlika kod jednog zvucnika

Samo lakiraj, da bude lepo i zdravo

A to za jakne i kapute..... da znas samo da su u najcuvenijoj londonskoj koncertnoj sali (ne umem da napisem na jihovom tacan naziv iste )
obavezali zene da dolaze u balskim haljinama (kao iz 18. veka) na koncerte, jer se akustika zbog nove mode drasticno pokvarila

Last edited by OFF; 13-09-2007 at 10:05 PM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 10:15 PM   #9
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Kakav sarkazam, i ja mislim da je Tiki u pravu. Ima mnoooogo vise bitnih stvari (naoko nebitnih) od lakiranja lamperije.... da si samo video grafik merenja iz jednog studija u zavisnosti da li na stolu stoji mali digitalni mixer ili ne.... veeeelika razlika kod jednog zvucnika
lepo od tebe sto ga branis, al upravo sam zavrsio lakiranje u jednoj sobi, drugu nisam ni poceo, razlika je ocigledna(u odnosu na staro stanje).Inace tu tvrdnju da utice NISAM JA IZMISLIO nego sam cuo od jednog uvazenog vlasnika poznatog BG studija na koga se pozivaju mnogi na ovom forumu.Uostalom nije ni bitno.Postavio sam to pitanje, jer sam mislio da ce i drugima koji prave kucne studije biti zanimljivo.
U svakom slucaju ja tvrdim iskustveno(na zalost) da lakiranje kompletnog plafona od lamperije utice na zvuk sobe, kao sto je i bogi rekao na pocetku.jakne i kapute cu isprobati neki drugi put
Old 13-09-2007, 10:24 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
lepo od tebe sto ga branis, al upravo sam zavrsio lakiranje u jednoj sobi, drugu nisam ni poceo, razlika je ocigledna(u odnosu na staro stanje).Inace tu tvrdnju da utice NISAM JA IZMISLIO nego sam cuo od jednog uvazenog vlasnika poznatog BG studija na koga se pozivaju mnogi na ovom forumu.Uostalom nije ni bitno.Postavio sam to pitanje, jer sam mislio da ce i drugima koji prave kucne studije biti zanimljivo.
U svakom slucaju ja tvrdim iskustveno(na zalost) da lakiranje kompletnog plafona od lamperije utice na zvuk sobe, kao sto je i bogi rekao na pocetku.jakne i kapute cu isprobati neki drugi put
Ne vidim potrebu da ovde bilo ko koga brani, samo sam hteo da potvrdim to sto je rekao za jakne i kapute.

A tvoje iskustvo sa lakiranjem prihvatam kao koristan savet, ali bi voleo da nam das i neke detalje, cime si lakirao, sta i kako se zvuk promeni

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules