Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-08-2007, 02:13 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default notchevi

poludeo sam skroz. stalno u zvuku koji slusam cujem raznorazna pishatanja, cishtanja i slicne prizvuke.. upalim equium, nadjem uskim q-faktorom to sto cujem, eliminisem.
onda na tom istom instrumentu cujem druge koje pre nisam. cccap- eliminisem i njih..
ali nema kraja.
na kraju mi od zvuka ne ostane nishta, samo neki rezanci...
Pustim stranu i dobru domacu produkciju..hmm.. manje, ali cujem ih i tamo.
Sta je to? Znam da su to neki podivljali harmonici (alikvote), ali, da li je to normalno, da li ih treba eliminisati po svaku cenu ili nauciti (sto mi tesko pada) da ih iskuliram?
Vokali, gitare, reverbi, efekti, ma svuda..
konverteri? monitoring? nesto defektno u lancu snimanja/slusanja?
Ponekad mi se cini da su ta pishtanja jaca od samog korisnog signala (na clean gitarama, redovno)

alo bre, jesam li sishao sa uma??
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 03:00 AM   #2
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: notchevi

kad si poslednji put bio na odmoru? ili to ili ti neshto u d/a konverterima nije kako valja..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 03:05 AM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Iskuliraj. To ti je u glavi...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 04:06 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
poludeo sam skroz. stalno u zvuku koji slusam cujem raznorazna pishatanja, cishtanja i slicne prizvuke.. upalim equium, nadjem uskim q-faktorom to sto cujem, eliminisem.
onda na tom istom instrumentu cujem druge koje pre nisam. cccap- eliminisem i njih..
ali nema kraja.
na kraju mi od zvuka ne ostane nishta, samo neki rezanci...
Pustim stranu i dobru domacu produkciju..hmm.. manje, ali cujem ih i tamo.
Sta je to? Znam da su to neki podivljali harmonici (alikvote), ali, da li je to normalno, da li ih treba eliminisati po svaku cenu ili nauciti (sto mi tesko pada) da ih iskuliram?
Vokali, gitare, reverbi, efekti, ma svuda..
S moje strane, znam da to moze doci delom od problematicne sobe za snimanje. Probaj da snimis to isto u nekoj drugoj, pa vidi sta ti se poklapa a sta ne.
Quote:
konverteri? monitoring?
Pre monitoring nego konvertori... to imas samo na HR824, ili na svima?
Quote:
nesto defektno u lancu snimanja/slusanja?
Ponekad mi se cini da su ta pishtanja jaca od samog korisnog signala (na clean gitarama, redovno)
Moze biti ako je los prostor u kome snimas, problematican mikrofon, sta god...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 05:42 AM   #5
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Iskuliraj. To ti je u glavi...
I ja mislim... meni se isto cesto desava... verovatno je posledica mnogo glasne muzike... mozda nam je vreme za onu toplu vodu na ORL-u
... skoro sam imao trip da mi u svakoj pesmi nesto zvoni, cudno nesto... i na kraju (posle mesec dana) provalim sta je u pitanju... zvono na mobilnom mi je kao stari telefon, i to vec duze vreme ( a zvoni mi cesto), i 'ladno mi je mozak pravio neku modulaciju tog zvuka dok slusam muziku (a provalio sam jer sam poslednjih pet dana od tih mesec dana poceo da konstantno tripujem da mi zvoni tel svaki put kad pojacam muziku) ... najzad sam promenio zvono na telefonu i posle desetak dana vise nije bilo te zvonjave dok slusam muziku... twilight zone
Old 24-08-2007, 08:52 AM   #6
Max
Pro Member

Naravno da nije u glavi ..... he he he .... zarazio sam te .....

Jesu harmonici , jer kad vidis sta sledece skidas ..... otprilike je duplo ... zar ne ?

Ja sam takodje prosao kroz tu fazu , ali cu ti objasniti kad me zvrcnes ..... predugo je za kucanje ....

Javni se na phone ... a i da poslusamo ono sto si hteo ranije .... sad je malo popustila guzva

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 12:03 PM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

da, nisam hteo javno, ali definitivno me Max zarazio sa ovom percepcijom
Ne, mislim da nije do monitoringa, Boggy, mislim da se secas da sam ti prosle godine na SuperMee prijavio istu takvu pojavu na pesmi "i'm just a girl" od NoDoubt, dakle, visoka produkcija, glas Gwen Stefani, ogroman bolan notch na negde 2-2.5khz.. Cvele mi je jedanput rekao (posto mi je on prvi ikad skrenuo paznju na to) da je to do konvertera.. mada smo i tada vrlo brzo upali u zamku over-notchinga (mastering neki smo radili)
Max, cujemo se uskoro
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2007, 12:50 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....Boggy, mislim da se secas da sam ti prosle godine na SuperMee prijavio istu takvu pojavu na pesmi "i'm just a girl" od NoDoubt,
Hehm... secam se da si nesto pricao, ali tek sada vidim da nisam skapirao sta si hteo da mi kazes :o izvini!
Quote:
dakle, visoka produkcija, glas Gwen Stefani, ogroman bolan notch na negde 2-2.5khz..
Popravili smo to odavno, nisi jedini ko je to cuo... bila je "zvonjava" na mid-drajveru "van" radnog opsega, posto je cross-over frekvencija na 1800Hz

To je inace standardna pojava na drajverima sa ultra-stiff membranama... da imaju takve zvonjave... kod karbon fiber materijala postoje obicno tri u toj oblasti, "utulili" smo dve, trecu proglasili da je "van" radnog opsega... kad smo skupili dovoljno zalbi, redizajnirali smo skretnicu, poskupeli je 100EUR, i taj problem je bio resen.

Da, Arthure, to (konkretno) JESTE bila greska u monitoru! Ne kazem da su sve "zvonjave" greske u monitoru, ali neke mogu biti

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2007, 05:32 PM   #9
gregor z
Moderator

Hey.....

Predugo je to za tipkat da bi detaljno objasnio ....ali alikvoti su prisutni u svim soundovima....kako jih eliminirati ili staviti pod kontrolu je umjetnost sama po sebi.....meni se dogodi da neke soundove stavim i 12 notcheva.....bitno je da NE boosta? problematicni freq spektar i tra?i? alikvot , nego da ga tra?i? u CUT modu EQa. Rezultati su mnogo muzikalniji i na kraju ne ostane? sa soundom bez ?ivota.....

Nema to veze sa monitorima...slabiji ?to su monitori manje jih cuje?....ili cuje? svojske rezonancije i crossover pointove monitora .....mislim da treba? iznimno dobre trosistemske monitore da mo?e? problem rje?iti korektno....a i sluh i trening....

Da ne pametujem....to ?to cuje? postoji, i kontrola alikvota je esencialni dio svakog snimanja ili mixa...

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2007, 07:58 PM   #10
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

previse je to usko Q-vani problem za mene. nikad nisam zapazao problem u vidu takvih takvih pishtavaca, vec samo klasicno spektralno zasicenje (recimo midlovi su mi stalno iskakali) i to sam bas imao u jednom periodu zivota kada sam bio psihofizicki sjeban. sada sam se istrenirao i "zdravo slusam" (ne mislim iskljucivo na tiho slusanje), i nikad mi nije bilo bolje...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules