|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Pogledajte ovo!
Statistika izdanja i tiraza u Americi za 2006 godinu!!! Total releases in 2006: 75,774 (up 25% from 2005) 73.3% of all new releases last year(2006) failed to sell more than 100 units (that's right ONE HUNDRED) Average album sales by a major in 2006: 16,455 units Average album sales by an indie in 2006: 543 units SOURCE: Nielsen Soundscan Total releases in 2006: 75,774 (up 25% from 2005) Total new releases sold in unit sales in 2006: 220.3 million (down 9.4% from 2005) Total releases by majors in 2006: 11,230 (up 1.4% from 2005) Total new releases by majors in unit sales in 2006: 184.8 million (down 9.6% from 2005) Total releases by indies in 2006: 65,544 (up 30% from 2005) Total new releases by indies in unit sales in 2006: 35.6 million (down 8% from 2005) Digital-only releases: 24,720 (up 25.6% from 2005) Of that amount, 21,763 were released by indies and 2,957 were released by majors Total digital-only new release album sales: 1.22 million Percentage of digital-only new releases compared to all new releases sold: 0.6% Only 33 new releases of 75,774 sold more than 1,000,000 units (0.0004%) Only 364 sold 100,000 or more (.004% of all new releases) Total units sold of those 364 new releases: 149.4 million (meaning .4% of all releases accounted for 67.8% of all sales) Of the 364 albums that sold 100,000 or more, only 28 were issued by indies (nearly 7%) 6 of the 28 indie releases sold more than 250,000 73.3% of all new releases last year failed to sell more than 100 units 4,364 were sold by majors 51,152 were sold by indies. Average album sales by an indie in 2006: 543 units Average album sales by a major in 2006: 16,455 units PA AJDE BAVI SE MUZIKOM !!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
I onda kazu:
Nas popularni pevac prodao preko 500.000 CDa, i mi naravno u to verujemo, a radi se o tome da je Mobilna Telefonija Srbije uz svaki CD, koji se inace prodavao za 200 dinara, kao "poklon" davala besplatan 064 broj, i 200 dinara kredita, sto nam kazuje da je svaki "kupac" tog CDa primio MITO od najmanje 400 dinara da bi kupio CD, ako se na taj surovo objektivan nacin stvar predstavlja, zar ne? kao "vlasnik" jednog od aranzmana, koji silom "delim" sa nekim likovima koji su u tom "projektu" ucestvovali, cemu mogu da se nadam sto se tice mehanickih prava od prodaje istog CDa? Odgovor se nalazi u igri domina: "DUPLO GOLO" Da Bearovi navodi makar pokusavaju da nas upute na STVARNO STANJE muzicke industrije u USA, pa i u svetu (bez Indije, Turske, i ostalih azijskih zemalja) Moje je licno misljenje da jos jedino sto moze da utice na prodaju CDa, moze biti originalan, i tezak za kopiranje omot, i na njemu podaci i fotke, jer sve ostalo se piratizira po ceni koja je trenutno oko 10 dinara, sa tendencijom pada, ma o kakvoj se "zastiti" radi, zar ne? Osim piraterije MP3 ili kako ga iz miloste zovu "mrz" je jos jedan od "ubica" muzike po mome misljenju, to je kod mene toliko duboko, da sam, kada sam birao radio CD za auto insistirao da NE MOZE DA SVIRA MP3!!! a takav sam i Discman kupio (Sony, koji sam jedva nasao) Mislim da je muzika zbog svega ovoga vec u samrtnom ropcu, ili "metastazi" cemu je ogromno doprineo i POPULIZAM bavljenja muzikom, o cemu sam vec diskutovao, da ne ponavljam, i da ce pronalazenje leka biti veoma tesko za smrtno bolesnog pacijenta, koji je svojevremeno bio uzvisena umetnost, "hrana i lek za dusu", uteha, lek od usamljenosti, da ne navodim vise razne jeftino-metaforicko-pesnicke izraze...
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ako je tako, onda treba pozdraviti balerine od 140 kila, slikare daltoniste,
akademike bez osnovnog obrazovanja, alpiniste bez obe ruke i noge, dodeljivanje Nobelove nagrade za mir africkim carevima, nagradu za demokratiju i ljudska prava Crvenim Kmerima, kao i Kineskom CK zbog dogadjaja na trgu Tjenanmen.... uostalom, ko zna koliko ima dementnih osoba koje bi mozda mogle da budu perfektni neuro hirurzi? zar ne? Hocu da kazem, muzikom treba da se bavi SVAKO ko za to ima neke "predispozicije" a takvih je maaaalo, ocajno malo...Grubo posmatrano, i SADA se kod nas muzikom bavi najmanje 10 puta vise ljudi nego sto bi smelo, ali CD guta sve, a i "izdavaci" a o radio i TV stanicama da i ne pricam, jer su u velikom doprinele da se netalentovani i nemuzikalni ljudi, pa i prevaranti proglasavaju velikim muzicarima. Gorak sam, i zato bolje da prestanem sa postovanjem, da ne bih poceo da navodim brojne primere, mozda bi mi i ovo malo zivota sto je ostalo ispred mene bilo ugrozeno... P.S. Nista nisam pisao protiv racunara i softvera za "male pare" (citaj piratskog) imam samo protiv onih, koji su netalentovani, bez sluha i ritma, poludebilnih, koji ih koriste, nikoga konkretno ne prozivam, i CAST MALOBROJNIM, DIVNIM IZUZECIMA!!!!!!!
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 03-06-2007 at 06:10 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
to sto je sve sad dostupno..super. Bolje da deca dzaraju po kompjuteru i nesto klepaju sa loopovima, nego da idu u kriminal od dosade.
ali da nema leba, nema...i bice ga sve manje. Sad svi misle da je lakse da se nesto uradi jer su im dostupni zvuci i studio u PC-ju, ali stici do izdavaca i izdati nesto A ONDA I PRODATI, je sve teze i teze. Samo se zavaravamo, mislim zavaravate... bice i dalje nepoznatih bendova koji prodaju 100.000 u Svedskoj (na primer) ili u Japanu i niko ne cuje za njih van granica..isto i kod nas, ljudi prodaju po par stotina hiljada, ali na tome se sve zavrsava... sve postaje segmentovano, i malo...., radice se na "pare unapred" (kao sto se vec i radi kod nas odavno!) itd...prodaja je ugasila. Sanse su bolje da se dobije na LOTO-u nego da se zarade velike pare od muzike (Mislim - neko neko je 10 godina ulagao u muziku, pa ceka da od toga zaradi i pokrije tih 10 i jos ima za narednih 10-15 za zivot, porodicu, itd...) to nece moci! ovde odnos za dobitak 1: 14.000.000 !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Nije popularni pevac prodao 500.000 primeraka! I nije mobilna telefonija prodavala njegov Cd! I nije davala mito od 400 din! Izvini Slobo ali istina je sledeca! Mobilna telefonija je (u okviru novogodisnje kampanje) prodavala za 200 dinara pretplatnicke brojeve! A uz kupljeni broj si dobio 200 dinara kredita i mesec dana interneta! E da,,, da ne zaboravim, i Colin Cd! I da,,, prodali su 500.000 primeraka!!! Mislim pretplatnickih brojeva ( a ono sto je islo uz brojeve je bio poklon, a kako stara narodna kaze " Poklonu se u zube ne gleda!" ili ti "kad je dzaba i sirce je slatko"). Last edited by LACKY; 04-06-2007 at 12:21 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
@slowstar
Lepo je to sto statisika kaze da se sve veci broj ljudi bavi muzickom produkcijom na nacin koji je sada pa skoro svima dostupan. A da li je to umetnost ili ne.......to je vec nesto drugo. Ali da li je potrebno zavrsiti akademiju da bi se uradilo remek delo ? Naravno NE ! Muzika se oseca, ona izlazi iz coveka, to je umetnost..... moze sve to i matematicki da se gleda kao sto mnogi gledaju(u zadnje vreme i ja na primer), ali puno ljudi pesmu SLUSA i svako je vidi na svoj nacin, pa razliciti smo, i dobro je sto je tako. Ta matematika od muzike je u stvari u svima nama samo sto je ne vezbamo pa neki imaju keca ![]() Prodaja muzike ide tesko, pa makar to bilo i remek delo, iz vec znanih razloga. Ali remek delo se prepozna, energija i ulozeno znanje(godine iskustva) , i na kraju krajeva RAD ne mogu da ostanu neprimeceni, bez da se nekom objasnjava kako je to remek delo. I SVAKO bas SVAKO treba da se pomalo bavi muzikom, kao sto moze sebi da naslika sliku i okaci je u hodniku tako svako moze da uradi za sebe i neku pesmu i uziva u njoj. Ja konkretno uzivam u muzici ! I sreca je da mi za to ne treba VELIKA skola ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Banned
|
![]() Quote:
Jeste Slowstar mo?da to malo pretvrdo predstavio - kao mito od 400 din., ali je čovek potpuno u pravu. U poslu ne mo?e da postoji poklon od 500.000 diskova! Čak i kada se odvoji jedan broj diskova za promociju i "deljenje d?aba" (broj koji mora svakako biti mnogo manji od 500.000), njihova se cena lepo uračuna u ostale tro?kove. Nikad se ni?ta ne dobija d?abe! MTS je morala da kupi te diskove od izdavača, da bi ih onda davala kao navlaku da uzme? njihov broj. Isto se desilo kada je pre nekoliko godina grupa DND (dve Karićeve) imala najprodavanije izdanje. Zapravo je Mobtel kupio nekoliko stotina hiljada diskova od BK Sound, a onda je Mobtel delio po disk uz svaki kupljeni broj. Istina, DND i Čola se ne mogu porediti, jer niko sigurno nije uzeo 063 broj zbog DND, dok se poneko mo?da i zaleteo da kupi 064 broj zbog Čole (pa potez MTS mo?da nije potpuna finansijska katastrofa), ali princip je isti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
Prvo da kažem par reči u udbranu piraterije.
Sada je vrlo popularno buniti se protiv besplatnih downloads sa p2p networka, jer Bože, muzičari "gube" od prodaje. Čista laž. Kada sam ja bio mlađi, mi smo sa radija snimali kasete sa pesmama koje nam se sviđaju i slušali to, jer nismo imali kintu da kupimo sve ploče. Danas nije drugačije. Prvenstveno radi informacije UVEK prvo poslušam neki mp3 od nekog CD-a, pa ako je dobar CD, onda ga i kupim. Zašto bih kupovao mačku u džaku, pa to nikad nisam radio. A danas je sistem prodaje takav, da po CD-u imaš JEDNU dobru pesmu a sve ostale su đubre. Pre si mogao da čuješ jednu pesmu na radiju i da odeš i kupiš ploču, jer znaš da će ploča da bude super. Danas nije tako. Danas imaš tu jednu pesmu, singlova više nema, pa onda ako je ta jedna pesma dobra, kupi i 14 užasa uz nju. Ja ODBIJAM da prihvatim takvo pljačkanje. Primer: Čuli ste za Gnarls Barkley i njihov hit "Crazy"? Odlična pesma. Idete i kupite album, i šta vidite? SVE ostale pesme su đubre, osim jedne koja je polu đubre. Primer 2: Slučajno ste videli vrlo zabavan video od Robbie Williamsa "She's Madonna" i rekli ste, hey, on je bio zabavan, hajde da kupim CD. I kupite "Rudebox" i vidite da je ceo album, uključujući i pomenutu pesmu đubre. Pre, kada ste čuli, recimo, pesmu "Some Like It Hot" od Power Station, i potrčali ste, i oduševljeni kupili album, mogli ste da uživate u još šačici odličnih pesama istog žanra. Isto tako, čuli ste "Avalon" od Roxy Music, otrčali ste i kupili ploču, i oduševljeni shvatili da ima još dragulja na toj ploči... Toga više nema. Sada šta ste čuli preko radija ili MTV, to je sve. Album je UVEK razočarenje. Amy Winehouse, nova pevačica, čuli ste i videli dve pesme na MTV? E, to je ceo album. Ostatak je đubre. Neke pesme se čak ne daju slušati, toliko su loše. Dakle, ako moje slušanje radija i snimanje kaseta pre 20 godina nije bila piraterija, kako je onda modernizovana verzija istog piraterija? I kako mene mogu kriviti za albume koje prave, koji su totalno đubre, i ja sam to saznao, pa neću da kupim? Šta, ja treba da im finansiram planirani lopovluk? UVEK ću da kupim dobar album sa par odličnih pesama odozgore. Želim da posedujem taj ORIGINALNI CD sa omotom, sa listom muzičara, sa rečima, sa thank you notes, i želim da stavim taj CD u player i da uživam u muzici. ODBIJAM da prihvatim pljačku i prevaru. I samo zato što su glupani razočarani jer nisu uspeli mase da prevare, ja neću da im dam za pravo, i da kao papagaj ponavljam ono čime pune glave konzumenata. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
2008 statistika music downloads | DaBear | Razno | 2 | 17-01-2009 04:24 PM |
Softwer 2006 | Zid | Audio Software | 24 | 30-01-2007 08:55 AM |
Skale 2006 | STUDIOTON | Razno | 39 | 20-07-2006 11:21 PM |