Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-05-2007, 10:53 AM   #1
File
Senior Member

Default Prozor pomoć

Već jako dugo radim bez prozora između studija i kontrolne sobe, po?to su zid i vrata dosta dobro izolirani. Najveći problem su bile pare...jer za malo novaca bi samo kroz taj prozor(jeftini)puno procurio zvuk...međutim, nabavio sam debelo duplo izo-staklo od koji 4-5 cm...između je vakum(valjda)....moj plan je staviti to izo staklo u debeli okvir(koliko i zid) a sa strane kontrolne sobe na kraj okvira ubacit jo? jedno obićno deblje staklo (pod nekim kutom, jer sam negdje vidio da se tako radi)...Potrebna mi je va?a pomoć i savjet...da li je ta moja ideja dobra? Kako se to uopće, zapravo, radi?...Pod kojim kutom se stavlja drugo staklo?...Kakav okvir treba biti...i s ćime se učv?ćuje staklo za okvir? DA li je bolje da izo staklo bude sa strane studija, ili re?ije?....Koliko će to staklo utjecati na akustiku studija i re?ije(jer je poprilićno veliko(1,5m sa 1m)?...između tog izo stakla i obićnog bi jo? isiso zrak da napravim vakum...jel to dobra ideja?....Puno bi mi pomogao bilo kakav savjet...ili link na site gdje je prikazana izrada prozora....Hvala...
File is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 11:23 AM   #2
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Prozor pomoć

A sto u studio ne stavis kamericu i sprovedes je do kontrolne sobe na TV ili monitor od kompa?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 02:14 PM   #3
File
Senior Member

Razmi?lj'o sam.....Ali onda moram i obrnuto da studio vidi re?iju...ako hoću bolje onda...veći monitori....pa onda bolja kamera...pa jo? kablova....struja i zujanja (predpostavljam)....kada snimam gitaru u kontrolnoj sobi, gasim monitore jer stvaraju brum...dodu?e jo? nisam uveo sondu za uzemljenje...ali svejedno.....ovako prozor...i ekran je ogroman...interakcija savr?ena...sve u boji...full kolor ...e sad zanima me...kako to drugi rade...i kako su zadovoljni s tim ?to su napravili...najbitnije mi je da ne pokvari akustiku obaju soba(prem da nisu ne?to posebno tretirane...al ok...bolje da ne kvarimo...a i jednom ću ulo?it da to sve bude bolje, ali prozor bi ostavio netaknut) i da zvuk ne pu?ta kroz prozor...pomozite...hvala...
File is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 03:04 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

File, savet koji ti je dao SumAnuT je nesto sto ce ti najsigurnije dati dobre rezultate, ako uzmemo u obzir da je ovo forum i da se cesto desava da se ne moze (iz bilo kojih razloga) posetiti neko i videti sta to konkretno ima i sta bi bilo dobro da uradi...

Da, treba ti dve kamerice i dva monitora, za dvosmernu vezu, kamerice i monitore mozes mrdati (pogotovo u sobi za snimanje to moze biti korisno)... te stvari danas nisu skupe i to su obicno one kamerice/monitori za nadzor i obezbedjenje....

Po mom licnom misljenju, prozor prema sobi za snimanje je nuzno zlo (u tehnickom smislu) i treba ga izbegavati gde god se moze... pogotovo ako se namesti da bude samo sa leve ili desne strane od snimatelja... tada vise u reziji nema govora o frekventnoj homogenosti stereo slike... kasnije, kada se u istoj toj sobi i miksa....

Ako vec imas neki prozor, i ne zelis da odustanes od njega.... onda stavi to sto imas, i ne smaraj se sa uglovima i ostalim stvarima... samo dobro zadihtuj prozor na mestu gde se ugradjuje.... kao i sam prozor...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2007, 10:26 PM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Treba u principu izbegavati paralelna stakla, vec gledati da izmedju dva bude trece pa bi to izgledalo kao slovo N, gledajuci sa strane. Zvuk prolazi i kroz drveni okvir, tako da i njega treba maksimalno izolovati. Ja sam postavio veliki prozor i zadovoljan sam sa njim.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2007, 10:45 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
.... vec gledati da izmedju dva bude trece pa bi to izgledalo kao slovo N, gledajuci sa strane....

S obzirom da se ovde radi o "uradi sam" (sirotinjskom?) prozoru za sobu za snimanje... mislim da ne treba komplikovati i preterivati a da se pri tom nema jasna ZVUCNA "slika" i usima prepoznatljiva razlika uticaja jednog i drugog resenja, osim par ilustracija iz knjiga i nacelnih objasnjenja (u stilu "eto to vam je zbog toga"... ili "vase A se mesa sa vasim B")... pogotovo sto postoje i jedna i druga resenja u (profesionalnoj) eksploataciji... skoro potpuno ravnopravno...

pozdrav

bogi

p.s. Akustika, pogotovo ova, koja se tice emotivno-kreativnih primena, kao sto je muzicka produkcija, je vec skoro beskonacno komplikovana... te ne vidim razlog da se i resenja komplikuju i poskupljuju bezrazlozno... pogotovo ako je rec o low-budget resenjima.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2007, 11:48 PM   #7
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
S obzirom da se ovde radi o "uradi sam" (sirotinjskom?) prozoru za sobu za snimanje... mislim da ne treba komplikovati i preterivati a da se pri tom nema jasna ZVUCNA "slika" i usima prepoznatljiva razlika uticaja jednog i drugog resenja, osim par ilustracija iz knjiga i nacelnih objasnjenja (u stilu "eto to vam je zbog toga"... ili "vase A se mesa sa vasim B")... pogotovo sto postoje i jedna i druga resenja u (profesionalnoj) eksploataciji... skoro potpuno ravnopravno...

pozdrav

bogi

p.s. Akustika, pogotovo ova, koja se tice emotivno-kreativnih primena, kao sto je muzicka produkcija, je vec skoro beskonacno komplikovana... te ne vidim razlog da se i resenja komplikuju i poskupljuju bezrazlozno... pogotovo ako je rec o low-budget resenjima.
Da li je prozor sirotinjski ili nije, najvaznije je da ispuni svoju funkciju, da fizicki odvoji gluvu sobu uz sto realniju zvucnu sliku u reziji, a za to je najvaznije dovoljno poznavati svoje monitore. Ako si naslusan svojih monitora, znaces da li je prozor lose postavljen ili nije. Moja preporuka je slusati i drugu muziku na jednim te istim monitorima jer su oni kljuc svega.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2007, 01:54 PM   #8
DrumstickBass
Member

DrumstickBass's Avatar

Koje resenje imate za tu kamericu. Imam jedan lcd tv viska al nemam kameru, koje je najjeftinije resenje?
DrumstickBass is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules