|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#2 |
Psiho
|
![]()
Neke stvari sam znao i prije a neke su mi bogami i nove (posebno ove s pojachalima jer s njima se bash i nisam bavio). Uglavnom vrlo dobar chlanak s krajnje trezvenim zakljuchkom. Na kraju svi dobijemo shto smo trazhili
![]()
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Procitao sam prvi clanak i stao ..... Dobri kablovi zvuce cujno bolje od losih ..... tacka.
Probao .... uporedio .... cuo ...... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
Meni se cini da je ceo clanak posvecen consumer elektronici, i u tom smislu se potpuno slazem s covekom. Traziti od bilo koga da kupi 2 metra kabla (omg! pozlaceni konektori!) za $50 da bi prikljucio kucni stereo sistem je potpuna glupost.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Ne, u clanku pise da fizicki nije moguce da skuplji kablovi poboljsaju kvalitet zvuka, bez obzira na izvor i zvucnike (koliko sam ja shvatio), sto je naravno apsolutno idiotska izjava, jer svako ko je na dobar sistem nakacio dva razlicita kabla (bolji i losiji) zna da razlike ima itekako.
Pa cak i ako pricamo o consumer elektronici, probaj na nekom stubu umesto njegovih (koje dobijes uz njega) "telefonskih" kablova da stavis recimo Jamo (od 2-3e po metru) kablove i videces da onaj iz clanka lupeta bezveze. Naravno, glupost je na sistem od 100e stavljati kablove od 50e po metru, ali treba gledati da kablovi budu adekvatni sistemu.
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
meni se cini da je on zapravo ovim clankom izjavio upravo 10 najvecih lazi o audiu.. al ajd..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]()
Kablovi ne mogu da poboljsaju kvalitet zvuka.. mogu vernije da ga prenesu, ali nikada ne mogu da ga poboljsaju.
sitnicarim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Clanak je prilicno star i poznat mi je od ranije.
Verovao sam da se takvi generalni zakljucci mogu iznositi s pravom, i bez rezerve... medjutim... s obzirom da mogu da uradim kakvu zelim modifikaciju na spravama koje pravim, i s obzirom da saradjujem sa nekim brojem ljudi iz ovdasnje muzicke produkcije, sada ne mislim tako... jer... Neki put nesto promenim... pa pitam "kako ti zvuci?" ... neki put ne promenim nista... pa opet pitam isto... najcesce, u zadnje vreme ne pitam nista, nego cekam da neko primeti... itd... po onome sto dobijam kao odgovore, mogu da zakljucim (posebno od strane ljudi izuzetno posvecenih poslu) da razlike postoje, i da nisam siguran da li ista moze da zvuci bolje od prirodnog zvuka, ali da svaka tehnoloska promena u lancu neke sprave ostavlja pecat... bolji ili gori? Ne znam... pre bih rekao "drugaciji".... daleko smo mi jos uvek od bolji i gori... sa ovim zvucnicima i mikrofonima... Dva balansirana konektora istog proizvodjaca ali razlicitih tipova... zvuce drugacije. Dva mrezna transformatora (za napajanje sprava) razlicitih proizvodjaca pravljenih po istim zahtevima... zvuce drugacije. Dva tipa kalaja za lemljenje .... razlicito zvuce. i tako dalje... da ne smaram... ![]() E sad... ko to cuje... pa pre bih mogao reci... ne preterano srecni ljudi, koji ne mogu da "sklone" tu "paucinu" ispred sebe... odvlaci im paznju, smara ih,... i vrlo cesto iznervira... Znaci, po mom misljenju to je pre individualno pitanje nego nesto drugo... isto kao sto ste mozda mogli da primetite... da pojedini ljudi ni ne registruju kontrafazu na zvucnicima, a neki momentalno pocnu da jaucu, sa bolnom grimasom na licu, kada se to desi... to bi bio neki drastican primer.... Prema tome, kao sto se iz postova moze videti, nekome tekst izgleda kao da iznosi istinu (meni je nekada tako zvucao, sve mi je tamo bilo "logicno" ad-hoc!) a nekome izgleda kao pun gluposti... Znaci, da se razumemo, ja licno ne uocavam razliku izmedju mp3 i wav (jedan sam od "gresnika" zbog kojih je mp3 tako popularan... na zalost!), ne uocavam razliku izmedju navedenih komponenata u lancu sistema, drugim recima... nista me tu ne zamara, svejedno mi je.... ali... ... s obzirom da smo u proteklom periodu iskoristili neke od poslova da saznamo nesto vise o ovim "fenomenima"... zakljucak je da neki to cuju, neki ne... desava se da ljudi ne uoce uopste isti sitan detalj... skoro svako "okine" na nesto drugo... ako su detalji jako mali... E sad... druga je prica kada meni neko zeli da "uvali" kabl od par hiljada dolara (da, ovi navedeni od 50$ imaju cak i pristojnu cenu), a da mi je realno svejedno... i od toga napravi unosan business (prodajuci kablove ljudima kojima realno nisu neophodni, jer ne mogu da ustanove razlike, nemaju "problem sa kablovima")... a treca je prica prouciti pojave, i pokusati da se pomogne coveku koji ima problem sa nekom "prljavstinom"... gde god... tu vise ne "igra" cena komponenata... nego pamcenje sta je kome kako zvucalo.... Sto se tice objasnjenja ovih pojava, pa... tom problemu se, do pre neku godinu, realno pristupalo neozbiljno... skoro sva dosadasnja "naucna objasnjenja" su pre marketinska budalastina nego objasnjenje... elem... zadnjih godina se ozbiljnije krenulo sa tim proucavanjima... prosle godine je na AES konferenciji bio rad na temu kablova... ako se dobro secam... Znaci.... nije u pitanju tehnologija, nego mogucnost ljudskog sluha da uoci razlike izmedju razlicitih tehnologija... u audio lancu... Sve se MOZE cuti! Makar samo jedan covek na svetu uocavao razliku.... to za mene znaci da se razlika moze cuti. Ja ne uocavam... svejedno mi je, fokus mi je na sasvim drugim stvarima... predispozicije su "otisle" u nekom drugom smeru... normalno je da smo svi razliciti.... valjda. ![]() pozdrav bogi
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
uf, ok, nije lepo receno ali to nije ni bila poenta price, pa nisam ni obratio paznju. Naravno da niko ne misli da kabl moze da poboljsa kvalitet zvuka.
![]() |
#10 |
Psiho
|
![]()
Neispravan kabel ili kabel samo proguran kroz rupicu na konektoru i zafrkan oko stopice se ne rachuna... to je valda jasno. ABX testiranje je poprilichno dobra metoda otkrivanja placeba. Nechu tvrdit da NITKO ne chuje razliku u pozlachenim konektorima i kablovima od N $ po metru, ali jako bih volio vidjet osobu koja che na ABX testu prepoznati te svoje kablove i konektore u usporedbi sa obichnim konektorima i kablovima u vishe od 50% sluchajeva.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomognimo malom Lazi ! | Patalo | Razno | 17 | 08-02-2009 06:18 PM |