Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-06-2005, 04:26 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Opste teze na temu produkcije..

evo ima vec par dana kako ubacih album od MAroon 5 (Song about jane)u komp, i ne mogu se nacuditi. Nemam ja neke posebne simpatije za njih, previse su mi pitki, mada mi par njihovih pesama bas lezi, a i podrzavam takve antiteze onom sto se sad smatra mainstreamom. Ipak, najvise sam impresioniran produkcijom samog albuma, i to impresioniram do imbecilnosti, po ceo dan sedim, slusam, i blenem u RMEov analajzer i ne verujem onom sto vidim/cujem. Te su pesme i u najlaganijem maniru toliko debelo iskomprimovane da im je razlika izmedju PPM/VU-a ne prelazi 5db, kad snimak bije nulu. Ja sam to vidjao na Rammstainu i slicnim stvarima, ali da ova easy muzika, koja toliko pliva i seta, bude toliko iskomprimovana, a da se to ne cuje kao nesto sto smeta, to mi ne ide u mozak... kako se to uopste radi? Da li je fora u tome da jos pre masteringa sve grupe instrumenata budu maximalno iskomprimovane, ili se mixa kroz kompresor/limiter na master-outu, pa se onda drugacije sve postavlja. Ja sam pokusao da to radim na mixevima nekih mojih starijih snimaka, cisto probe radi, ubacim timeworksov mastering kompresor na master bus, i stezem, pa slusam sta se desava, i onda intervenisem. Nije losa fora, al nisam siguran da uopste razmisljam u dobrom pravcu.. Kada smo ranije u studiju experimentisali malo sa masteringom nasih mixeva, i to sa kompresorima i multiband kompresorima sa M5000, uglavnom bi veoma brzo doslo do nekih nus-efekata - pumpanja, gusenja i sl, iako su nam ti mixevi zvucali savrseno dobro tokom rada. Stvarno ne znam kako bi neko od tog mixa u masteringu i cime doveo do tog stepena kompresije koji vidim na zapadnoj produkciji, a ne cujem kao pojavu, ili barem ne znam da cujem ...
sta vi mislite/znate o svemu ovome sto ovde nabacah?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2005, 04:35 AM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja sam cele jeseni i zime samo to slusao!
Fantastican album!
Mada, kad se malo vise zadubis, cuje se da pumpa, ali majstorski.
Engleska skola...
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2005, 11:10 AM   #3
Color
Senior Member

Color's Avatar

Neznam, to je izgleda neiscrpna tema.. Nemam toliko iskustva ali nekako mi se cini razumnim odgovorom da oni jednostavno rade na kvalitetnijim spravama, kompresorima, limiterima, koji kad kidaju, neunistavaju toliko snimak a samim tim mogu da ga pumpaju mnogo vise..
Color is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2005, 08:45 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Znanje ljudi, znanje...
Old 20-06-2005, 08:58 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Mislim da je tu osim znanja neothodan VRHUNSKI audio lanac, bez ijedne 'sumnjive' karike. Svaki dB headruma je tu debelo placen. Mislim da se kod nas ne treba zanositi takvim stvarima, ali ih treba upijati i njima teziti. Evo ja upravo slusam novi Audioslave......
Old 20-06-2005, 09:14 PM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Mislis da to onaj ko je radio, ne bi mogao da uradi u nekom nasem studiju?
Ja se ne bih kladio i pre bih birao (da mogu) znanje te osobe, nego studio u kome je radjeno (Abbey).
Old 21-06-2005, 03:57 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

evo sad slusam Dynamite od Jammira, i to je vec maalko drugacije, uglavnom je malo opustenija kompresija, ali mi se cini i da je vise osecam... glas mi je uglavnom prenisko, ugusen, dok su bassevi bas masni, i cini mi se da osecam kako oni diktiraju kompresiju... bas nekako zapinju u grlu... mada na TVu zvuci odlicno... ma cuje se svasta (u svakom smislu), cak na ovoj prvoj hit numeri "feels like it should" cujem kratak attack na glasu...

e sad, sto se tice nas i nasih, ne znam.... jednom sam to musteriji definisao ovako - slicnosti i razlike izmedju nase i strane produkcije, je ekvivalentno razlici izmedju religija - i mi i oni imamo hramove (studije), samo je razlika ko izmedju crkve i dzamije; i oni se mole kao i mi, imaju tradiciju i sve u tom stilu... pojavno, razlikujemo se doosta... I ovako, odokativno, slozio bih se delimicno sa obe teze - ZNAM da su neki odlicni albumi radjeni daleko od abbey roada, ali isto tako znam da se vrh vrhova tesko postize sa "slabim karikama"... a dal bi neko njihov mogao ovde, e to cemo vec videti/cuti kad MArk Nielsen zavrsi svoje u Pinku, koji je ipak, ovdasnji studio, koliko god se neki polomise da tako ne bude, i mislim da je on sam po sebi, zbog nacina na koji je napravljen, jedna mala slaba karika, al o tom necu vise, da ne bih ovde provociro
Old 21-06-2005, 04:07 AM   #8
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Meni je opet slabija karika Misa Reljic...
E, sad, da ne gresim dusu, jer ne znam tacno ko sve svira, ali pravu sliku bi ipak imao sa nekim provereno dobrim bendom u ovdasnjem studiju i sa dobrim, stranim producentom.
Opet, ne bih da brljam previse, da ne ureknem, ali postoje i situacije kada nas covek u nasem studiju, sa nasim producentom, napravi album koji je validan u UK i dobija izdanje u rame uz rame sa albumima produciranim tamo...
Old 21-06-2005, 04:20 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

npr ko? Ne kazem da nema, vec me zanima na koga mislis?

a sto se MR tice, to da, mada mi se cini da je ekipa ipak reprezentativna, uglavnom ista jazz-tezgaroska ekipa od ranije
Old 21-06-2005, 04:30 AM   #10
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

:oops: Paa...ovaj... :oops: khm... :oops:

Juce zavrsen, u Cetvrtak putuje za London, ako sve bude u redu, treba do jeseni da bude izdat... 8)
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules