Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2009, 10:22 AM   #1
Hepek
Member

Default Koje predpojacalo??

Ako bi neko mogao da mi preporuci bio bi mu puno zahvalan, koje predpojacalo (softversko) i koji kompresor staviti na ulaz u cubasu prilikom usnimavanja gitara. I da li se to uopste radi

Pozz za sve.
Hepek is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2009, 11:00 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Koje predpojacalo??

Ja sam malo konzervativan...

Moze to da se radi,ali ja sam ipak za varijantu da umesto nekog softverskog djubreta vise poradis na dobroj gitari , pojacalu, mikrofonu i hardverskom preampu tj. karti koju koristis... ...dobar gitaros je jos vazniji od gore pomenutih stvari...

To mozes i posle usnimavanja da koristis...neki soft.preamp...

Drugo je veliki studio,pa da se igramo sa skupim uredjajima i preampima i spravama...

Dakle za kucno zezanje prvo dobar muzicar,pa najbolje moguce iskoriscavanje postojece opreme i znanja vezanog za usnimavanje pa kasnije mix...

Last edited by Bockie; 28-09-2009 at 11:02 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2009, 11:41 AM   #3
Hepek
Member

Ma dzaba dobar muzicar, ako ne usnimis da valja...
Old 30-09-2009, 03:45 PM   #4
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hepek View Post
Ako bi neko mogao da mi preporuci bio bi mu puno zahvalan, koje predpojacalo (softversko) i koji kompresor staviti na ulaz u cubasu prilikom usnimavanja gitara. I da li se to uopste radi

Pozz za sve.

Ako nesto stavis na ulaz pri usnimavanju, posle ne mozes da to promenis.A isti ti je vrag snimio clean pa stavio, nego stavio odma, jedina razlika je sto ne mozes da promenis ako stavis na ulazu...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2009, 04:09 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ako nesto stavis na ulaz pri usnimavanju, posle ne mozes da to promenis.A isti ti je vrag snimio clean pa stavio, nego stavio odma, jedina razlika je sto ne mozes da promenis ako stavis na ulazu...
+1

Ako imaš mogućnost Direct Monitoringa (sa efektima) i paralelnog usnimavanja direktnog signala (bez efekata) - to je najbolja varijanta. Omogućiš gitaristi i sebi da čujete otprilike kako sve to treba da zvuči, a snimaš "suv" signal u Cubase. I bezbedan si što se tiče eventualnog klipovanja konvertora i kasnije obrade signala.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 30-09-2009 at 04:26 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2009, 06:22 PM   #6
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Najbolji rezultat ces dobiti ako prvo gitaru ubodes u neku od gitarskih distorzija, pa onda u komp odnosno cubase gde ces koristiti samo simulaciju nekog od pojacala npr Marshall JCM 900.Fora je u tome da ces propustajuci gitarski signal kroz distorziju uz cisto malo gaina sa distorzije dobiti jaci i ujednaceniji,a bogami i cvrsci signal,nego ako ides na suv signal.Ne preteruj sa Gainom kako na svojoj distorziji tako i na vst pojacalu.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2009, 10:58 PM   #7
Griffith White
Junior Member

moguce al zapravo tako nikad nisam uspeo da dobijem dobar zvuk(mislim na pedalu u preamp pa simulacija kutije ) uvek mi je bolje zvucalo kad ili sve simuliram na kompu ili kad imam neki pod ili sta god pa sve na njemu simuliram osim eventualno nekih reverba i dileja
Griffith White is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 06:14 AM   #8
Hepek
Member

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Najbolji rezultat ces dobiti ako prvo gitaru ubodes u neku od gitarskih distorzija, pa onda u komp odnosno cubase gde ces koristiti samo simulaciju nekog od pojacala npr Marshall JCM 900.Fora je u tome da ces propustajuci gitarski signal kroz distorziju uz cisto malo gaina sa distorzije dobiti jaci i ujednaceniji,a bogami i cvrsci signal,nego ako ides na suv signal.Ne preteruj sa Gainom kako na svojoj distorziji tako i na vst pojacalu.
U zadnje vrijeme cesto ovo radim boss ds1 distorzija i git rig 3 odlicna kombinacija, meni.
Old 01-10-2009, 06:18 AM   #9
Hepek
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
+1

Ako ima? mogućnost Direct Monitoringa (sa efektima) i paralelnog usnimavanja direktnog signala (bez efekata) - to je najbolja varijanta. Omogući? gitaristi i sebi da čujete otprilike kako sve to treba da zvuči, a snima? "suv" signal u Cubase. I bezbedan si ?to se tiče eventualnog klipovanja konvertora i kasnije obrade signala.

Pozdrav,

Vasa
Ajd ako nije problem da mi objasnis ovo " Ako ima? mogućnost Direct Monitoringa (sa efektima) i paralelnog usnimavanja direktnog signala (bez efekata)"
Mozda si mislio da sa pluginovima napravim sebi zvuk kakav hocu, tj stavim reverb i dileja itd.., pa poslije to skinem.

Pozz.
Old 01-10-2009, 09:27 AM   #10
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Griffith White View Post
moguce al zapravo tako nikad nisam uspeo da dobijem dobar zvuk(mislim na pedalu u preamp pa simulacija kutije ) uvek mi je bolje zvucalo kad ili sve simuliram na kompu ili kad imam neki pod ili sta god pa sve na njemu simuliram osim eventualno nekih reverba i dileja
Mozda zvog toga sto si otpanjio gain na pedali,pokusaj sa nekom od boss-ovih pedala jacinu zvuka stavi na 80 %,a gain na 20%.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules