|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Po?tovani Rumovljani, ovih dana radim reklamu u kojoj malo plavo animirano prase predstavlja ponudu renomirane osiguravajuće kuće. ?a?avo, ali ideja nije lo?a. Odlučio sam da ne karikiram svoj glas jer bi ?cartoon? naracija imala negativnu poruku u smislu ozbiljnosti usluge. Prase će govoriti normalno, a glas ću mu udelititi lično.
U editoru glas usnimavam preko Behringerovog B2 pro mikrofona, ali pre računara signal prolazi kroz ekvilajzer, Tube Composer i Ultramizer. Dakle jasno vam je da u računar sti?e dobar i prilično ?mastan? ton. Mene zanimaju va?a iskustva vezana za postprodukciju govornih sadr?aja kojima nije potrebna elementarna korekcija u smislu kompresije ili ekvilizacije. Znam da će rezanje određenih frekvencija biti neophodno da bi mi glas dobro legao u miks, ali, osim toga, mo?e li se uraditi jo? ne?to da bi bio ?moćniji?. Pri tome mislim na dupliranje traka, obrtanje faza, reverberaciju ili tome slično...
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ono sto je najbitnije kod nahovanih stvari (posebno u animiranom filmu) jeste koliko je sinhron snimak govora sa ustima aktera, u ovom slucaju koliko tvoj animirani lik verodostojno otvara usta. Ovo je bitno iz razloga sto glas ma koliko dobar i originalan nece imati taj efekat ako nije u dobrom sinku i emotivnom izrazaju karaktera, a vidim da je u ovom slucaju to jako bitno. Druga stvar je da boja, impostacija i dikcija govora dosta zavisi od samog animiranog lika, jer u protivnom mozes da dobijes potpuno suprotan efekat slicno cartoon efektu koji si pomenuo. Buduci da ce da zavrsi na TV-u (domacem
![]() ![]() Pozz ![]()
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 22-08-2006 at 02:17 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ma prase uop?te ne priča, nego pokreće glavu i taj move mi nagove?tava kada bi ?ta trebalo reći. Naravno, znam ja ?ta znači Behringer u krugu ozbiljnih poznavalaca muzičke produkcije, ali s obzirom koliko zarađuju novinari u Srbiji, a kojima roditelji nisu na polo?aju, ne ?alim se uo?te.
Naravno, hvala na brzom odgovoru i ako ima neko ko bi mogao da mi ka?e kako se mo?e dupliranjem i manipulacijom istih trekova mo?e pobolj?ati audio utisak, samo izvolte!
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Samo dupliranje ne donosi nista specijalno osim problema ako ne uradis pravilno, a kontra fazu koju si ranije pomenuo neces ni moci da koristis jer ce da zavrsi na TV-u, a obrtanjem faze stereo slike pa bacanjem toga u mono dobices ili veliko nista ili vrlo los zvuk. Jednostavna resenja su uvek najbolja ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Usnimi vokal bez icega, pa ga onda "zamasti".
"Mast" od prethodno navedenih sprava nije ni za podmazivanje lanca na biciklu, a kamoli za neku "poslasticu". B2 , ako znas moze da da solidan usnimak, ali ga snimi cisto, neces se pokajati ![]()
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Dakle, snimi sve "suvo", close-mike na jedno 10 cm pa malo ukoso od mikrofona, tihim i mirnim glasom, sa dobrom (ali ne preteranom) dikcijom, Nemoj da se trudis da zvucis ni "dublje" ni "deblje" od svog prirodnog glasa (kakav god on bio). Onda u miksu Waves L2 Ultramaximizer (UltraShabanizer, ali sta ces, za TV je to ustvari zakon, nema bolje i jednostavnije alatke za rad). Ne duvaj mu limit vise od 6dB EQ? Ako ides EQ pre L2 odmah mu uradi lo shelf nize od 100 Hz, skini oko 250-300Hz jedno 3-4dB sa umerenim Q-om (1 oktava). Posle L2 mozes da turis de-esser na oko 4-5kHz (posto ih on standardno naduva na vokalu) ili cak da S-ove stisas rucno (?!?!) preko volume envelope u programu koji koristis. Seljacki? Pa, jeste, ali TV je seljacki medij, boze moj... Vazno je da ti osnovni zapis glasa bude "ekspresivan" onako kako rekoh na pocetku. Nemoj da se trudis da zvucis ni kao spiker ni kao prase (ni Garfield ne zvuci kao macka, je li?).
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Pogledaj malo nemacke reklame, ima dosta animiranih...glas suv kao barut, prisutan, prvo veoma mekano komprimovan uz neki nizi threshold i mali ratio, a tek za finale ostaviti "pumpu" (limiter). Na kraju rezultat OBAVEZNO preslusati i na nekom malom zvucniku, jer to ide na TV.
A da, NI SLUCAJNO ne ubacivati bilo kakve choruse/flangove, a ne daj boze reverberaciju ili delay (jedino ako se prase na animaciji nalazi u Royal Albert Hallu) ![]()
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Ma da... Znam da pitanje nije na mestu jer u krajnjoj liniji od karakterologije glasa zavisi i odgovor. Mene vi?e interesuju va?a lična iskustva koja ne moraju (a mogu) u ovom konkretnom slučaju dati dobar rezultat. Hvala! Hvala! Hvala!
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Uh!!! To je kao da vam neko odseče levu ruku. Jeste vi dešnjak, sve je to u redu, ali...
Pokvario mi se računar, tačnije matična ploča, tačnije kabl, tačnije... Nemam pojma. Ali možda će znati neko od vas. I zato, ako imate malo vremena i volje, i, naravno, ako kao i ja želite da jedno prasence progovori a ne zaskiči, pogledajte temu "Užas" u sektoru "Razno"!!!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|