Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 31-08-2006, 11:57 AM   #1
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default MS Tehnika i mastering

Koristis li MS tehniku i ako to upraznjavas, mozes li mi reci kada se ona koristi, pre ili posle normalno odradjenog masteringa ili negde u lancu?

Mogli is offline  
Old 31-08-2006, 03:47 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: MS Tehnika i mastering

Quote:
Originally Posted by Mogli
Koristis li MS tehniku i ako to upraznjavas, mozes li mi reci kada se ona koristi, pre ili posle normalno odradjenog masteringa ili negde u lancu?

Kakva je to MS tehnika?
Jel sam mnogo glup ? a?
DaBear is offline  
Old 31-08-2006, 04:20 PM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Mid Side ili ti MS tehnika mikrofonske postavke...koja bas i nema neku primenu u masteringu vise u postu
Old 31-08-2006, 04:31 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

Evo, nisi pitao mene, ali ipak cu da kazem svoje misljenje (zasnovano na iskustvu). Ustvari, da definisemo - mislis na Mid/Side tehniku? Odvojeno tretiranje centralnog i "side" kanala?

Ukratko, to je deo mastering procesa, ako se vec odlucis za tu varijantu. I nema "negde u lancu", ceo lanac je ili M/S ili L/R. Naravno, moze i da se mesa , ali uffffffffff......

M/S je zgodan ako zelis da stvari koje su obicno u centru (kick, snare, lead voc, lead *.*) tretiras odvojeno od "krila", ali je to takodje zgodna precica ka ludilu. Obicno se zavrsi tako da pogasis sve M/S lance i uradis "obican" L/R mastering, posto ne mozes da nadjes srednju vrednost izmedju sirine stereo slike i preciznosti pojedinih dogadjaja.

Ipak, M/S je jako zgodan za tretiranje izvornih stereo zapisa sa terena (snimljenih stereo mikrofonom). Ako npr. zelis da zadrzis kakav-takav stereo dozivljaj, ali da malo intervenises u onome sto je "fokus dogadjaja". Obazrivo. M/S = intervencija u stereo sirini. J**i ga, to je sustina te tehnike. Usmereno napred, "osmica" van faze sa strane i sta ti Bog da...

Last edited by awacs; 31-08-2006 at 04:35 PM.
awacs is offline  
Old 01-09-2006, 01:18 AM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

MS (Mid-Side) dijeli stereo miks na ono sto je mono i sve ostalo. Usput receno, s tim se rade karaoke. Uglavnom, vrlo je jednostavno podijeliti signal na MS. Bilo gdje u insertovima se to moze namjestit. Treba barem tri slobodna insert slota. Na prvo i zadnje mjesto se stavi ToolsOne s postavkom -6db i upali se MS gumb. Izmedju se stavi recimo Waves EQ (2 ili 10, svejedno) i sad taj EQ radi u MS modu. Probajte u masteringu ostaviti, za pocetak, lijevi kanal (M) netaknut, a desni (S) odrezat sve ispod 200 hz. Sve niske frekve ostaju samo mono i time miks postane puno definiraniji. Ista stvar se moze i s Steinberg Q-om napraviti.
Problem je jedino sto nema VST kompresora koji rade neovisno na dva kanala. Svi su linkani stereo.

(Citat - Shot)

Mogli is offline  
Old 01-09-2006, 09:52 AM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

E pa lepo si objasnio....video sam to rade na masteringu ponekad (zadnj put kad sam bio u Metropolis Studiju, kad je Dino Merlin masterovao "Burek" album)...
Ali k'o sto rekoh pre....ja se ne palim na mastering. Ja mixam i trudim se da ga izmiksam da zvuci mega bez masteringa! pa onda oni da netreba da diraju nista..! Puno puta sa svim tim akcijama moze da se ukaki puno...
Ja sam se naslusao "smiksanih i izmasterovanih" mikseva iz Beogradskih (mega) studija koji zvuce kao da ih slusas kroz plasticnu slamku!!! neko se igrao sa svim tim zajebancijama....

Kad su masterovali Dina Merlina , imao sam jedan mix/aranzman na albumu ("Mogla sam ja" - duet sa Ninom Badric)..i frajer u masteringu kaze da je moj miks bio mnogo jaci i SIRI od ostalih i da ce morati da ga smanji i suzi da ne bi odskakao !!? A EQ nije uopste dirao...
Najveci kompliment je kad ti na masteringu kazu - sve je dobro, nista ne treba da se dira!!
DaBear is offline  
Old 01-09-2006, 02:56 PM   #7
Max
Pro Member

Quote:
MS (Mid-Side) dijeli stereo miks na ono sto je mono i sve ostalo. Usput receno, s tim se rade karaoke. Uglavnom, vrlo je jednostavno podijeliti signal na MS. Bilo gdje u insertovima se to moze namjestit. Treba barem tri slobodna insert slota. Na prvo i zadnje mjesto se stavi ToolsOne s postavkom -6db i upali se MS gumb. Izmedju se stavi recimo Waves EQ (2 ili 10, svejedno) i sad taj EQ radi u MS modu. Probajte u masteringu ostaviti, za pocetak, lijevi kanal (M) netaknut, a desni (S) odrezat sve ispod 200 hz. Sve niske frekve ostaju samo mono i time miks postane puno definiraniji. Ista stvar se moze i s Steinberg Q-om napraviti.
Problem je jedino sto nema VST kompresora koji rade neovisno na dva kanala. Svi su linkani stereo.

(Citat - Shot)

Pa i ne treba ti ......

Uzmi svoj mix ...... dupliraj ga u Nuendu ( cubase u ....... )

I na jedan i na drugi stavi MS matrix ( waves , ili koji hoces )

Jedan paniraj levo , a drugi desno .......

Dalje radi sa njima sta god hoces , mozes da stavljas i razlicite kompresore i razlicite efekte .... sta god hoces .....

Na master kanalu stavi opet MS matrix ( da vratis to sve u obican stereo )

I posle toga mozes raditi sa jos ponekim kompresorom ili eq ( ali kao na obicnom stereo fajlu )

Nemoj da zaboravis da kad prebacis u MS mastrix i kad vratis da tu gubis 6 db ( tako da to nadoknadi )

Eto pa se zabavljaj

Pozdrav

Last edited by Max; 01-09-2006 at 03:00 PM.
Max is offline  
Old 01-09-2006, 03:47 PM   #8
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Pa i ne treba ti ......

Uzmi svoj mix ...... dupliraj ga u Nuendu ( cubase u ....... )

I na jedan i na drugi stavi MS matrix ( waves , ili koji hoces )

Jedan paniraj levo , a drugi desno .......

Dalje radi sa njima sta god hoces , mozes da stavljas i razlicite kompresore i razlicite efekte .... sta god hoces .....

Na master kanalu stavi opet MS matrix ( da vratis to sve u obican stereo )

I posle toga mozes raditi sa jos ponekim kompresorom ili eq ( ali kao na obicnom stereo fajlu )

Nemoj da zaboravis da kad prebacis u MS mastrix i kad vratis da tu gubis 6 db ( tako da to nadoknadi )

???????? ? ? ?
sta? 2 x stero mix (dupliran), pa jedan stereo mix pan levo a drugi stereo mix pan desno???
Tu moze toliko toga da se sjebe..a ZASTO ???

Ili mozda mislis da razdvojis trake ( u Pro Tools-u moze da split stereo traku u 2 mono)

Koje chmaranje...??!??

admin: forma quote-a je ["quote"] neki tekst ["/quote"] (bez " ). Modovi, obratite paznju na ovo i ispravljajte gdje je potrebno (ako je izostavljeno, pravi zabunu citaocima)

Last edited by diviner; 02-09-2006 at 12:47 AM.
DaBear is offline  
Old 01-09-2006, 04:02 PM   #9
Max
Pro Member

HA HA HA HA HA HA HA !!!!

Ti nas sve vreme u stvari zezas

ok ....

Znaci ..... kad stavis stereo kanal u MS matrix , na levom kanalu se desi sve sto je mono , a da desnom je " izmatrixovano " sve sto nije ....... dakle ono sto je stereo ....

Ako taj kanal panujes na levo ..... cuce se samo leva strana ( sredina ) koja je mono i onda obradjujes sa bilo kojim mono ili stereo alatom jer se cuje samo leva strana tj sredina .....

Isti takav dupliran kanal panujes desno .... ( side ) ili ono sto je stereo u usnimku .... takodje to obradjujes po volji i onda ta dva kanala ( onaj sto je levo i onaj sto je desno ) saberes u master kanalu .... stavis jos jedan MS matrix ( da vratis u obican stereo ) i to je to ..... ne mozes nista da zaj**** bes

Pozdrav
Max is offline  
Old 01-09-2006, 04:47 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
HA HA HA HA HA HA HA !!!!

Ti nas sve vreme u stvari zezas

Ajd' kad ti kazes....al cemu sve to?
to se koristi u ekstremnim situacijama, kade je nesto vec lose (l/r) u snimku pa da se ispravi...ako je neki mrmot kuci nesto dzarao pa pokvario , pa mu rekli na masteringu da to nije dobro..bla bla blaa...to je nesto sto bi trebalo da se radi samo u profesionalnim mastering studijima....

al' kad svi imaju "plugove".....onda i oru!! ha,ha,haaaa..ovo je dobro ispalo..spontano!!

PS ja sam vec priznao da nisam tehnicki / softwerski naobrazovan...meni su sve programe (Tools, Ableton , 300+ plugina i brdo soft sintija) drugi ljudi instalirali...ja nemam pojma o tome a i ko ima vremena za to??!

Ove softwere i sprave sto imam, znam kako rade i dosta je `(za sad!!)

nema se vremena da se chmara toliko...

Last edited by diviner; 02-09-2006 at 12:44 AM.
DaBear is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules