Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-02-2014, 07:01 AM   #1
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Default Studio "Mack"

Dakle lijep pozdrav svim članovim ovog foruma kao prvo. Naletio sam tek nedavno na ovaj forum po?to nisam dosad znal da ima kod nas nekaj na ovu foru za studio i sve kaj stoji iza toga. Inače zovem se Marin i dolazim iz Čakovca, hr. Nakon 5 godina amaterskog snimanja i ma?tanja o vlastitom studiu i skupljanja dovoljno love i znanja za početak izgradnje krenul sam tim putem iako su me svi obeshrabrivljali o uspjehu u takvom malom gradu, al stavimo to na stranu zasad, po?to je bitno prvo da se studio dovr?i.

Dakle studio je baziran na prvom katu iznad kafića, zgrada je napravljena 1997 godine i prostor u kojem bude smje?ten studio je ukupno 85m2, s nadom da će se pro?iriti jednog dana. Izgradnja je počela u 10. mjesecu 2013. godine, uglavnom da ne duljim, stavit ću slike ubrzo, kroz koji sat pa ćemo onda dalje!
Marin Mack is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2014, 03:22 PM   #2
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Default Re: Studio "Mack"

Dakle evo slika izgradnje, objavil budem u nekoliko postova do toga u kojoj fazi je trenutno studio:

dakle ovako je izgledao prostor prije nego je krenula izgradnja, oko cca 80m2 prostora + dodatna prostorija od 5m2 koja je bila zagrađena i trebalo je probiti nosivi zid da se dobije pristup, namjena - ured.

nastavak:

početak ru?enje zida za vrata prema uredu:

nastavak slika ubrzo, komentari su dobro do?li
Old 18-02-2014, 05:37 PM   #3
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

pozdrav prijatelju vido sam ovaj tread na GS, nisam znao da to nas covek radi samo napred i ne bi bilo lose da kad postujes sliku ispod napises sta si konkretno uradio-planirao u tom trenutku za taj deo, tako nas malo bolje uvedes u pricu
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2014, 08:29 AM   #4
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Hvala, evo potrudit ću se čim detaljnije opisivati sve kako i za?to sam radio ispod slika, sva ptianja i kritike su i vi?e nego dobro do?la!

Dakle nastavak izgradnje:

Prvi sloj kamena vune gustoće oko 36kg/m3 debljine od 10 cm se stavio u oba dva zida sa air gapom od nekih 5cm između. Kompletna konstrukcija je odvojena od sobe za trakom za brtvljenje, nije puno al poma?e, te pločice su se prije nego su se postavili profili zarezali do betone, otprilike je rez oko 1cm ?iroki da se ?to vi?e razdvoje jedna od druge prostorije i kolko tolko učinkovitije spriječi, iako bi najbolje bilo zarezati i beton, al to nije moguće po?to smo na prvom katu.

pogled iz live rooma prema control roomu kad jo? boćni zidovi nisu zatvoreni, trenutna debljina zida je 25cm sa air gapom između.

pomoć imam od moje najbolje majstorice, moje cure
zatvaramo prozre i lijevi zid u live roomu, na prozore je stavljena folija da se spriječi prodor vlage i na foliju stiropor, koji ne igra apsulutno nikakvu zvučnu ulogu ovdje al da je iz vana bijele boje prije nego se zaljepe folije na vanjski dio prozora, po?to se prozori neće micati.

Dakle prva ploča kanufa je postavljena, a i kak se vidi sa slike sa svake strane su vodoravno stavljene 3x5cm letve koje slu?e za pričvr?ćivanje ploča a ujedno i za dodatnih 3cm tvrdo pre?ane kamene vune gustoće 120kg/m3, dakle za ukupno 13cm vune sa svake strane.

Jeda dio zida iz presjeka, kao ?ro se vidi dakle ukupno je debljine 16cm + 5cm air gap + 16 cm s druge strane i za ukupni STC od 65-70dB samog zida, ali naravno na prozorima i na vratima je te?ko dobiti taj STC ali vidjet ćemo kako će ispasti jer oni jo? nisu postavljeni.

Ovo je najbolja slika da de vidi kolko je bitno da je masa samo sa vanjske strane a ne i unutarnje di je gap, točnije sa istom količinom materijala a razlika je 20dB lo?ija ako je po jedan sloj sa svake strane. Ja sam čak planirao stavljati 3 sloja knaufa, al su mi rekli da nema potrebe, jer budem dobil eventualno koji dB za tro?ak od nekoliko tisuća vi?e, bolje da taj novec ulo?im u sealing dupli za vrata i Low-E staklo za vrata i prozore.

lijevi zid u live room je zatvoreni, ovdje je također dupli sloj knaufa

pogled prema live room-u iz prostora koji bue namjenjem za neki kauč, i tv, mo?da playstation, uglavnom za zabavu ostalih u studiu koji mi nisu potrebni da mi stalno vise nad glavom kad se radi mix ili ne?to, iz iskustva ovo je win-win situacija
Old 19-02-2014, 01:51 PM   #5
Dino74
Junior Member

Odli?an posao radi? i li?no mi je drago ?to mogu pratiti ne?iji rad od po?etka Koju vunu si koristio. Vidim da si odabrao Knauf ali me zanima koja je oznaka tih vuna koje si koristio ? Pozdrav!
Dino74 is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2014, 02:55 PM   #6
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Gle iskreno neznam sad točno, al ova mekanija je 10cm obična knauf insulation, isto kak i ova tvrđa 3cm, a ova u roli je također jendostavno samo knauf insulation gore pisalo, mislim da nema? vi?e vrsta za pregradne zidove, al budem probal videti ako jo? imam pakiranja negde gore u studiu
Old 22-02-2014, 02:34 PM   #7
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

dakle nastavak izgradnje je i?el ovim tokom, kad se postavil sav knauf i postavila se osb priprema za vrata i prozore, krenulo se na uređenje controol rooma- i chill-out dijela:

12mm debela osb ploča koja je brtvenom trakom odvojena od konstrukcije zida da se opet maksimalno probaju smanjiti vibracije između okvira za prozore i samih prozora i cijelog zida.

postavil se i knauf u budućem uredu te jo? je potrebno dolje izravnati podlogu sa samo izravnavajućom masom da sjedne laminat ?to bolje

ovo je početak izrade povi?enog dijal za chill-out prostor, dimenzija cca 2,8m x3,5m dakle pristojno za neku kutnu garnituru i tv ekran sa 5.1 sorrund sustavom za provjeru video produkcije koja bude se radila u studiu

kao ?to se vidi, standardna grill re?etka ukupne visine 8cm + jedan sloj 12mm OSB ploča da se sa laminatom dobije ukupna visina od 10cm, za jedan sloj dekorativnog kamena koji će ići po rubu.

običan pregradni zid debljine 6cm, bez ikakve ispune po?to mi ne igra za nikakvu zvučnu ili toplinsku izolaciju, već radi dizajna samog

postavljanje osb ploča

stigla su vrat aprema uredu, ?irine 75cm, tu sma napravil gre?ku koje sam bil svjestan ali ju nisam mogel izbjeći. Ovaj zid koji je na slici desno bude zadnji zid controol rooma, i htio sam napraviti 50cm debeli bass trap pun vune od 120kg/m3, ali na?alost zbog nosivog zida vrata nismo mogli smjestiti bolje uljevo, tako da bude sad bass trap od samo nekih 10cm debljine na zadnjem zidu + budu mobilni bass trapovi za kut kad bude se miksalo i nebude potrebe za otvaranjem ovih vrata, ne?to na ovu foru:

sad je do?la faza kad počinje se ru?iti strop i izrada potpuno nove konstrukcije radi 6 QRD difuzora i dva manja matematička difuzora u stropu te jedan veliki bass trap za koji je ideja i dizajn moj, a sad kolko ?e biti učinkovito vidjet ću s prvim mjerenjima kad stignu vrata i prozori i stavi se pod i zavr?i controol room
Old 08-03-2014, 12:14 PM   #8
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Dakle nakon toga je usljedila nova konstrukcija stropa te izrada skyline difuzora i matematičkih difuzora za strop i za zadnji zid. Ako nekog zanimaju detalji, kalkulatori za iste slobodno se javite i mogu vam pomoći oko akustike i gdje i kako najbolje postaviti.

početak rezanja za skyline difuzore, 6 komada, svaki 138 dijelova

nakon cijelodnevnog rezanja i to je rje?eno i spremno je za zavr?nu obradu do granulacije od 120 vodobrusnim papirom, te onda sljedi ljepljenje i farbanje te lakiranje.

početak farbanja, nijansa - TIK

prvi je gotov, dubine 20cm na najvi?oj točki.

prvi dubine 50cm je pofarban, ovi su te?ki i imaju svaki oko 60-70kg kad su gotovi i prelakirani.

zatvaranje prozora u control roomu koji je točno iza mix pozicije. Dakle prvo ide folija da se spriječi prodor vlage, i prozor je zabrtvljen za brtvenom trakom te sa silikonom.

stiropor stavljam nakon toga da je iz vana bijele boje, da se ne vidi vuna, iako je to bitno samo do onog trenutka kad će se ljepiti naljepnice na sve zatvorene prozore s vanjske strane. Dakle neću iz vana prozore zatvarati ili micati.

napravljena konstrukcija i stavljeno oko 7cm vune

svih 6 skyline difuzora koji idu na strop su spremni i prelakirani. Dva sloja farbe i 4 sloja laka.

prva tri veća učvr?ćena gore. Ovo je bilo zanimljivo dizati na strop po?to smo bili samo dvojica kad smo to radili, dobro su učvr?ćeni i nadam se da budu tu i ostali

postavljanje manjih je bilo čas posla, direktno su učvr?ćeni za stropnu konstrukciju, na daske.

nakon toga je usljedila konstrukcija za spu?teni dio stropa u zadnjem dijelu control rooma.

postavljanje knaufa okolo svakog difuzora, te sam ostavljao nekih 5cm da vire van iz stropa jer će okolo naknadno doći lajsne drvene.

postavljanje kanuf ploča na novu stropnu konstrukciju.

spu?teni dio, i velika rupa za matematički difuzor i jedan bass trap sa starne i iza samog difuzora od ukupno 1m vune sa air gapom od 30cm. Bit će jasnije na kasnijim slikama na koju foru sam to anpravio.

popunjavanje stropa sa vunom prije nego se zatvori dok kraja te smo provukli kablove za led rasvjetu koja dolazi.

početak izrade matematičkog difuzora za prednji zid control rooma, dakle iza mixete.

gotov je difuzor, ali jo? niej prefarban i prelakiran. Kori?teno drvo je MDF debljine 12mm, 15cm dubina i razmak između redova te 125cm visine.

izrada konstrukcije prednje zida i za dodatna dva bass trapa dubine do 70cm na najdebljem dijelu i visine 175cm na najvi?em dijelu.

izrada matematičkif difuzora za strop, koji dolaze ispred stropnog bass trapa.

strop polako dobiva svoj oblik i prvi sloj geltanja je gotov.

stavljena je Led rasvjeta i prvi difuzor gore za probu, potrebno ga je jo? prelakirati.

nastavak sljedi ubrzo, ovo je sve napravljeno do prije 2-3 tjedna, tako da će sad slike dalje stizati kako se studio i radi, a otvorenje je zakazano za kraj 5. mjeseca. Sva pitanja su dobrodo?la
Old 08-03-2014, 03:05 PM   #9
Dino74
Junior Member

Bravo majstore !!! Samo naprijed!
Dino74 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2014, 04:44 PM   #10
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Jaakooo puno truda! Bravo, bravo, samo napred!

Pitanjce, jel ima? kakav mjerni mic i jesi li snimio prostoriju prije pregradnog zida, te poslije stavljanja istog. Odnosno snimku prije difuzora i absorpcije? Koji će monitoring biti u CR-u?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules