|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
Cest slucaj u vise project studija u kojima sam imao prilike da nesto slusam, jeste famozno nestajanje bass i sub-bass frekvencija na mestu slusanja (za stolom) u odnosu na ostatak prostorije, gde su manje vise prenaglaseni. Buduci da sam laik za akustiku, moje skromno razumevanje i iskustvo objasnjava to stojecim talasima na tim frekvencijama, prouzrokovanim ogranicenim dimenzijama prostorije i akustickom obradom zidova.
Konkretno, trenutno raspolazem jednom prostorijom od oko 20kvm cija su sva cetiri zida (paralelni) kao i plafon prekrivena azmafon apsorberima, identicnog profila (nekada korisceno kao prostorija za probe) . Generalno sam zadovoljan "gluvocom" tojest malom kolicinom nezeljene reverberacije i fluttera, jedino me prilicno frustrira cinjenica da se moram setati po sobi ne bi li znao sta mi se u mixu desava ispod 120hz, a narocito oko 80hz. Stvarno lepo mogu da razaznam stosta u tom spektru, i da odredim generalni balans kada stojim u cosku prostorije, ali, koji je najjednostavniji nacin da ovu anomaliju ukinem?? Kako najjednostavnije razbiti stojece talase, ako su oni uzrok ovome?? Zvucnici nisu u coskovima, vec podjednako udaljeni, na oko 1m od bocnih zidova i malo manje od metar od zadnjeg zida. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Pre svega, moras da izmeris na kojim se frekvencijama tacno desavaju stojeci talasi, i pozeljno bi bilo da procenis na kojim frekvencijama je odjek prejak i/ili predugacak. S obzirom da verovatno nemas opremu za to, preporucujem ti da koristis BoZo Audio Test , i svoje culo sluha. Pustaj sva tri testa, na nekom normalnom SPL (85-90dB), ali se posebno za pocetak zadrzi na testu opsega 10-100Hz. Taj test ne traje mnogo dugo, i svaki put kada ga pustas iz pocetka, promeni mesto slusanja, pri tom zapisuj na papir koje su ti frekvencije bile nenormalno pojacane ili oslabljene u odnosu na druge. Na papiru napisi gde si pri tom sedeo kada si to slusao/zapisivao. Slusanje sopstvenim usima je sasvim dovoljno da pronadjes sve problematicne frekvencije, i sa tim vec moze da se razmislja o daljim koracima. Quote:
Quote:
Ne zuri sa testiranjem, ponavljaj testove nekoliko dana, kada god imas vremena, i proveri slaganje sa onim sto si vec zapisao. Takodje pokusaj da pazljivo menjas SPL (cuvaj woofere!), jer se ne "bude" svi stojeci talasi istim nivoom energije. Poziciju zvucnika menjaj u koracima od 1cm... ne vise... Nisu svi problemi cujni niti su svi znacajni, na ovaj nacin mozes prilicno jednostavno ustanoviti sta te realno muci u sobi, bez neke preterano skupe opreme. Na ovaj nacin ces uraditi dijagnozu, a to je vec pola posla. pozdrav bogi P.S. Zaboravih da ti kazem da testiras prvo jedan pa drugi zvucnik, i za svaki posebno zapisujes frekvencije.
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Veliki problem su ti paralelni zidovi, glavni krivac za stojece talase.
Ne bi trebalo da imas nijednu paralelnu povrsinu u control room-u, sve reflekcije bi trebale da se krecu ka tebi (tvojim usima) a ne jedna ka drugoj. Idealno bi bilo da stepenasto kosis levi i desni zid, a plafon postepeno spustas do te tacke gde se tvoja glava nalazi, onda naglo ukosis za 45 stepeni recimo (kazem "recimo" jer se ovakve stvari ne rade tek tako). Kako ces to resiti najvise zavisi od toga koliko love si spreman da ulozis za takav rad, a ne radi se o maloj sumi. Ipak je za tako nesto potreban ozbiljniji akusticki rad. Svejedno, moj ti je savet da se prvo pozabavis tim paralelnim povrsinama nekim jefintim materijalom za pocetak, pa vidi ako bude bilo nekih rezultata da kasnije uradis nesto ozbiljnije. Poz.
![]() |
#4 | |||
Moderator
|
![]()
Zdravo Vai,
Quote:
Soba oblika paralelopipeda (klasicna soba sa paralelnim zidovima) se sasvim pristojno moze smiriti po pitanju stojecih talasa za mnogo manje para i sa mnogo manje truda od specijalno projektovane sobe od temelja. Ne kazem da bi takva soba zvucila lepse od "specijalne", ali kazem da bi takva soba bila sasvim korektna za rad. Takodje smatram da je vaznije stalno raditi i stalno zaradjivati nego stalno sanjariti o boljoj sobi i pri tom cekati da novac za to "padne s neba". Ovde govorimo o akustici za "svaciji dzep" i o akustici koja obezbedjuje pristojne uslove za rad finansijeru i njegovim saradnicima, sto na kraju bude sasvim dovoljno za sve namene ako se lepo uradi... u suprotnom moze da se napravi katastrofa i da od te sobe ne moze ni ostava da se napravi. Quote:
Quote:
Nemoj shvatiti ovo kao prozivku, i ja licno ne sumnjam ni malo u tvoju dobronamernost, nego kao savet kako pristupati problemima sa akustikom, jer tu svako eksperimentisanje skupo kosta, i najcesce ostaje kao spomenik, sto niko ne voli u svojoj istoriji. Ovo nije ni snimanje ni miksanje, tu greske mogu odmah da se cuju i da se nesto popravi, postoji cak i "undo", a na kraju... moze mozda da se smiksa ili snimi jos jednom, za akustiku to ne vazi nikako. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Member
|
![]()
Zdravo boggy,
Daleko od toga da sam tvoj post primio kao prozivku, nego sam se sa mnogim stvarima i slozio ... znaci ili ti moj prethodni post nisi razumeo, ili se ja nisam bas najbolje izrazio. Idemo opet: Quote:
![]() Taj sam primer dao da bi Arthur mogao da zamisli na sta mislim kad kazem control room bez paralelnih povrsina, a veruj mi da ljudi generalno zamisle sve moguce i nemoguce oblike kad im se kaze "neparalelni zidovi". Znaci samo sam hteo da pojasnim na sta mislim kad kazem "neparalelene povrsine u jednom studiju". Quote:
Jednostavno ja kazem resenje A, skuplje, duze i teze, a ti kazes resenje B, jeftinije, krace i lakse. Oba resenja vaze, a koje ce Arthur prihvatiti zavisi od toga koliko para moze da ulozi u taj projekat. Quote:
Ako Arthur im para, moze na ovaj nacin da resi svoj problem, ako nema onda ne moze, i morace da pristupi nekom jeftinijem resenju. Samo sam na to mislio kad sam govorio o "lovi". Mislim da je ovo savet s kojim nesto moze da ucini, skupo, ali isplatljivo. Quote:
Nadam se da sam voog puta malo bolje objasnio sta sam hteo da kazem. Jos jednom boggy, tvoji komentari nisu prozivke i sigurno tvoj tekst nisam primio na taj nacin. Poz.
![]() |
![]() |
#6 | |||||||||||
Moderator
|
![]()
Zdravo Vai,
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
1. Prvo Arthur mora da prestane da koristi svoju sobicu za rad nego da krene u potragu za parcetom zemlje u nekom mirnom kraju, pozeljno na nekoj planini sa bogatom prirodom. Tu zemlju mora da kupi, osim ako je vec nema nasledjenu ili barem sa pravom na koriscenje, ukljucujuci i gradjevinsku dozvolu. 2. Tu treba da napravi svoj studio, onda su ofrlje procene da takva avantura kosta barem dva puta vise u odnosu na stambeni prostor iste povrsine, ako zeli da napravi solidan studio a ne samo udoban i kvalitetan stambeni prostor. Ako uzmemo da bi gradjevinska cena te avanture bila za stambeni prostor od 200kvm 200000EUR, onda bi mu za studio trebalo 400000EUR. Cak ni nisam siguran da je tu uracunato projektovanje i cena zemlje iz tacke 1.... 3. Ovde se racuna samo akustika i za opremu ce morati da se snadje. 4. Posle svega ta akustika mora da radi kako se ocekivalo. Quote:
Quote:
Quote:
To je inzenjerski posao, i posle nekog osnovnog nivoa koji se dobije manjim ulaganjem, daljim poboljsanjima prestaju drasticne razlike iako cena raste dosta brzo. Slican je slucaj i sa tehnikom u studiju, ma slicno je sa svim poslovima gde se nesto pravi. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi.
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
al se raspisaste.
al i malo u vetar. Definitivno znam sta su neparalelne povrsine i kako izgledaju studiji (moz'misliti, radio u dovoljno njih da bi skontao) Jeste osnovna ideja mog pitanja bila kako najjednostavnije ukloniti problem sa subovima koji se desava meni ali i u nekoliko "ozbiljnijih" studija. Moja "rezija" je prekrivena azmafonskim apsorberima koji sami po sebi nisu paralelni sa zidovima vec su pod uglovima i dosta vec cine na razbijanju refleksija. Soba mi generalno jako fino zvuci, i vec sam se dosta navikao na nju, tako da mi se cini da zapoceti posao lako zavrisiti u istoj. Cak ni trenutno nemam vremena ni zivaca da je ponovo ispitujem slusnim testovima, jer sam vec prilicno dobro skontao balans u dubljim frekvencijama... u svakom slucaju, jednostavne ideje su dobrodosle za ubuduce, jer cu verovatno nastaviti praksu privatnog rada mimo studija.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||
Member
|
![]()
Zdravo boggy,
Quote:
Slazem se da svaki materijal ima sopstvene kofecijente apsorcije, refleksije i dizfuje na razlicitm frekvencijama. Recenica "A sta se desi kada menjamo debljinu "povrsine"" je pitanje? Quote:
Bilo bi sjajno kad bi svi mi gradili svoj studio na nekoj planini sa bogatom prirodom, sto je za nase uslove nerealno ... ali ako vec ima prostor koji moze da iskoristi, zasto taj prostor akusticki da ne sredi ... i zaista se ne radi o malom prostoru. Licno sam radio u takvom studiju, ako ne i manjem, jos je u pitanju studio za post-produkciju sa sistemom 5.1, i sala je akusticki odlicno sredjena ... sva cetiri zida i plafon, a na zadnjem zidu je instaliran difuzor. Znaci ovde zaista ne vidim problem, i zasto bi se gradilo sve od temelja. Quote:
Quote:
Sa tim "daskama" (da ih bukvalno tako nazovem) bi morao da promeni oblik sobe, da nema nijedan paralelan zid. Sve ovo naravno ako moze negde da pozajmi te daske ili ih nabavi za dzabe kao sto si rekao, jer tanka daska nece bas posluziti, a sto je daska deblja to je skuplja. Cilj svega toga je da sve reflekcije usmeri ka sebi, a ne direktno jednu ka drugoj. Quote:
Quote:
Covek je samo rekao da ima problem i pitao kako da ga resi. Ja sam ponudio jedno resenje, jeste skupo, nije jednostavno, ali pristup problemu koji sam objasnio bi najverovatnije resio taj problem i mnoge buduce probleme ... ako mu je taj control room posao na duze staze. Poz.
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
ovo je, inace i bilo pocetno stanje stvari, i problem nije resen, tako da, kao sto rekoh, ideje su dobrodosle.
@boggy bice da iz objektivnih okolnosti ti i Vai ne govorite istim jezikom te bi vas zamolio da se fokusiramo na problem a ne na apstraktnu filozofiju ko bi sta trebao da kaze i na koji nacin. Hvala vam obojici na iskreno dobroj nameri. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
stojeci talas | korenjak | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 21-04-2009 12:37 AM |
Juice - Talasi (moj prvi hiphop rad) | alavuk | Promocija radova | 6 | 21-03-2009 01:01 AM |
Morski talasi i Gitare | TOLJAGA | Vlado Georgiev | 1 | 25-02-2005 11:46 AM |