Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2005, 09:21 PM   #1
Roadie
Junior Member

Roadie's Avatar

Default Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

AKG K141 Studio su slusalice koje najvise koristim i trenutno mi predstavljaju nekakvu referencu. Svidja mi se njihov zvuk i sa njima cujem mnogo detalja koje ne cujem na vecini hi-fi slusalica i sustava koje sam imao prilike poslusati. Imam i dojam da mnogo realnije reproduciraju zvuk od istih. Zanima me koliko se ja zavaravam s njima!

Koliko je daleko njihov zvuk od nekakve idealne "flat" reprodukcije?
Kako bi definirali njihov karakter?
Da li im smijem "vjerovati"?

Koje slusalice Vi smatrate idealnim u smislu najvjernije reprodukcije?
Old 30-11-2005, 02:42 PM   #2
slowstar
Pro Member

Default Re: Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

Bazirano na mom licnom iskustvu, do sada NIJEDAN mix koji sam uradio na slusalicama nije valjao...Najveci poznati problem sa sluskama je taj sto je stereo baza "vertikalna" tojest izgleda kao da je stereo panorama "iznad glave" a ne ispred, kao sto je kod zvucnika, a i greske u basu mogu da budu neverovatne...Probao sam mnogo slusalica, i bar po meni, (imam ih vise pari, medju kojima i neke prilicno skupe) najbolje su se pokazale jeftine Beyer slusalice, model DT 231 "galactic" iako kostaju nekih smesnih 40 eura, (dosta bolje i tacnije od Sennheiser koje sam platio preko 200 DM u svoje vreme)
Medjutim, najbolje koje sam JA ikada koristio su neke STAX electrostatic (zaboravio sam model, ali rade JAKO DOBRO)
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2005, 04:03 PM   #3
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Koliko god sluske bile dobre, ne smijes zaboraviti na efekat zamora slusaoca (u ovom slucaju - tebe) koji se javlja veoma brzo!

Praksa je pokazala da je preko sat vremena sa sluskama na glavi ravno ludilu!

Pa ti vidi...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 12:13 AM   #4
andreja
Member

andreja's Avatar

ja koristim AKG 240DF, i iskustva su:

1) kad radim na slusalicama imam tendenciju da nagruvam bas, tako da kad pustim mix na zvucnicima to brevise "bruji dole". izgleda da je u pitanju mehanicko ogranicenje, jer koliko god dobre slusalice bile, ne mogu da preprodukuju te najdublje frekvence. uz nesto iskustva i nakon sto sam se nekoliko puta "opekao", naucio sam kako da otprilike postavim miks tako da ne bruji bas na zvucnicima.

2) problem sa panovanjem: kad slusas na zvucnicima, tvoje desno uvo cuje u nekoj meri i ono sto pusta levi zvucnik. kod slusalica toga nema, tako da covek na slusalicma ima tendenciju da ne "siri" dovoljno panoramu. opet, to se sa malo sikustva moze nadomestiti.

3) prostorni efekti se nesto drugacije cuju, mada ne umem da precizno definisem sta je u pitanju. to mi je ujedno i najveci problem sa slusalicama.

4) neke detalje jasnije cujem na slusalicama.

pozdrav
andreja is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 12:45 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo andreja,

Quote:
Originally Posted by andreja
ja koristim AKG 240DF, i iskustva su:

1) kad radim na slusalicama imam tendenciju da nagruvam bas, tako da kad pustim mix na zvucnicima to brevise "bruji dole". izgleda da je u pitanju mehanicko ogranicenje, jer koliko god dobre slusalice bile, ne mogu da preprodukuju te najdublje frekvence. uz nesto iskustva i nakon sto sam se nekoliko puta "opekao", naucio sam kako da otprilike postavim miks tako da ne bruji bas na zvucnicima.
Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima... tako da sliku o kolicini niskih u nekom materijalu ne mozes ustanoviti slusalicama ma kakve one bile... sa pijace ili neki Stax... nebitno...
Znati raditi sa slusalicama je neophodno... isto kao sto se ljudi uce da rade na svojim monitorima... drugim recima... iskustvo i ucenje su i ovde potrebni.

Dodato kasnije:
Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)

Inace slusalice po pravilu imaju manje problema da odsviraju nesto jako nisko nego standardni zvucnik za isti subjektivni SPL... problem je sto mi to ne cujemo u realnoj meri, jer nam ne pomazu stomak, pluca i soba.

Quote:
2) problem sa panovanjem: kad slusas na zvucnicima, tvoje desno uvo cuje u nekoj meri i ono sto pusta levi zvucnik. kod slusalica toga nema, tako da covek na slusalicma ima tendenciju da ne "siri" dovoljno panoramu. opet, to se sa malo sikustva moze nadomestiti.
Slicno kao i gore... slusalice omogucavaju skoro anechoic slusanje... i treba ih koristiti najvise za to... sumovi, detalji i sve ono sto refleksije u sobi maskiraju mogu se cuti, drugim recima, bitno je i sta trazis da cujes kada slusas na slusalice.

Quote:
3) prostorni efekti se nesto drugacije cuju, mada ne umem da precizno definisem sta je u pitanju. to mi je ujedno i najveci problem sa slusalicama.

Nesto drugacije?
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu... slusalice "nemaju" prostor, odnosno cujes sve ostalo osim svog prostora u kome se nalazis.

Quote:

4) neke detalje jasnije cujem na slusalicama.

To im je glavna namena.

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 05-12-2005 at 01:00 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 02:04 PM   #6
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Boggy ajde i tebe da pitam...
Lomim se koje slushke da uzmem. U uzem izboru su

Beyerke DT770Pro (nisam neshto odushevljen koliko svi ostali koji ih imaju)
AKG K271s (slushao sam neke iz 240 serije i zvuchale su mi ok)
Sennheiser HD25 (ne svidja mi se shto supraural, ali ih dosta ljudi fali)

Iako imam neko polumisljenje nisam unaprijed odluchio i rad sam prihvatit josh koji savjet. Prije svega me zanimaju detalji, kao i prikaz reverba i da daju shto realniji, definisaniji i nizi bas. Takodje bi bilo dobro da shto bolje izoluju u oba smjera.
I naravno, predlozi neku svoju opciju ako smatrash za bolju a da ne koshta godishnju zaradu
Thnx!

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 07:00 PM   #7
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima...
negde sam procitao da je za ovaj deo price bitno kako rezonira nasa glava/lobanja, dok je ostatak tela mozda bitan samo sa aspekta teorije. razumem da rezoniranje glave ne moze doci do izrazaja kad se radi sa slusalicama.

mala digresija:
meni je zanimljiva jedna pojava koja ima veze sa ovim. mi kad pricamo cujemo sebe i to nije isto kao ono sto cujemo kad snimimo svoj glas pa pustimo snimak. obicno nam na snimku glas zvuci nesto tanje, da kazem "nema basa".

Quote:
Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)
hmm... pa, to i nije tako lose.

Quote:
Nesto drugacije?
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu...
htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...

pozdrav,
andreja

-----------------------------------------------

@Boskovic:

sto se tice slusalica, iskreno receno, nisam ih mnogo probao, ali pre nego sto sam kupio ove AKG 240DF proveo sam dosta vremena na netu citajuci recenzije i karakteristike...
ako sam dobro zapamtio AKG 240 je neki radijiski standard i koncept tih slusalica se nije menjao u proteklih 20-30 godina (zaboravio sam tancno kad su se prvi put pojavile). imam utisak da je ovaj model u svetu slusalica ono sto su yamaha ns10 bili u svetu monitora.

pozdrav,
andreja
andreja is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 09:44 PM   #8
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boskovic
Boggy ajde i tebe da pitam...
Lomim se koje slushke da uzmem. U uzem izboru su

Beyerke DT770Pro (nisam neshto odushevljen koliko svi ostali koji ih imaju)
AKG K271s (slushao sam neke iz 240 serije i zvuchale su mi ok)
Sennheiser HD25 (ne svidja mi se shto supraural, ali ih dosta ljudi fali)
He, ja se dvomim izmedu tvoja prva dva izbora! Imam AKG 141 Monitor vec godinama i odlicne su. Trebaju mi jos jedne za snimanje (s obzirom da je moja prostorija za snimanje u prostoru za monitoring takoder). Htjela bi da su zatvorene i odlicno mi je kod ovih akg sto imaju onaj kabel sto se da iskopcati i sto kod ne koristenja prestanu reproducirati zvuk ("ugase" se), cak ako je u pitanju i jedna slusalica, sto je izvrsno jer ne reproducira zvuk kod snimanja, a neki pjevaci vole slusati na samo jednu...

Kod Beyerki je dobro, "bolje" uvjetno receno za snimanje to sto su vise hi-fi slusalice, manje flat, pa si covjek bolje zvuci dok pjeva..... a i to je ponekad poanta. Sto su zadovoljniji time kako zvuce, to bolje pjevaju...

A kakve su te seinheiser? Njih najjednostavnije mogu nabaviti.. bez cekanja.. ali nisam ih ni stavila u uzi izbor.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::

ROADIE....sto se tice toga koliko vjerovati AKG slusalicama? Osim sto je boogy iznio svu teoriju, pa je nepotrebno ista ponavljati (cak i onaj djelic toga koji znam ).... nekako imam dojam da ti ne mixas na monitorima, vec samo na slusalicama!! Ne znam bas kome i koliko mozes vjerovati u toj mjeri da su ti jedino na cemu provjeravas mix. Ja sam zasigurno zadovoljna njima jako, ali godinama radeci sa njima i mojim kronicnim tinitusom, gotovo da vise ne koristim slusalice osim u vrrrrrrlo rijetkim slucajevima (snimanje i provjera konacnog mixa). To preporucam i drugima. Čuvajmo svoje u?i, ljudi! Puno je jeftinije kupiti monitore nego pronalaziti lijek za tinitus (zzzzzzzzzzzzzzzz.. shshshshsshshshshshsh)... kojeg btw nema!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 10:19 PM   #9
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

ne bih se slozio da beyerke imaju hifi zvuk.. meni mnoooooooooooogo pomazu kod stvari koje zvucnici ne mogu da mi izbace...

slazem da kod paniranja treba vise verovati kutijama, dok kod prostora mislim da treba naci neki balans...

boskovicu.. evo preporuka za tebe.. Grado RS-1 .. ja cu ih uzeti kad budem imao viska para
kVu is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 11:38 PM   #10
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

AKG 240DF imaju sertifikat neke Evropske agencije za radio difuziju ili sl. (ima na AKG sajtu, da sad ne trazim). Sony MDR 7506s su jako rasprostranjene po studijima, TV i radio stanicama.

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules