Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Recenzije

Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-02-2004, 04:52 PM   #1
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Recenzija: Alesis M1 active MKII - biamplified monitors

Posto sam vec nekoliko dana ponosni vlasnik istih monitora, bio bi red da napisem nesto i na tu temu... Preskocicu tehnicke karakteristike, jer to sve i sami mozete pronaci na internetu. Dakle, krecemo odmah na slushanje. Da napomenem da jos uvek ne smem da ih koristim preko pola njihove snage, jer su zvucnici jos uvek u fazi razradjivanja (kao kad kupite nova kola, mehanika)... U globalu, zvuce veoma pristojno, za neku vrstu muzike su odlicna referenca, dok za neku drugu mozete slobodno da obrisete d**e sa njima (rok, metal, distorzirane gitare i to...). Zvuce mekano, opusteno, i ne zamaraju, sto je po meni dosta bitno. Imao sam neke predrasude da na losijim monitorima je bukvalno nemoguce raditi mix kad se tiho slusaju, ali i sa ovima se mogu odraditi neke stvari sasvim pristojno na tiho, tako da nema velikih problema.

Moram napomenuti da volim da monitore postavim horizontalno, tako je i slucaj sa ovim...

FREKVENCIJSKI ODZIV:

Deklarisan je flat raspon od 50hz - 20khz, s tim sto pouzdano tvrdim da zvucnik mulja ispod 100hz, a preko 15khz bukvalno nema nista, no za mene to ne predstavlja problem, jer imam i dosta drugih referenci. Uz pojmoc "stapa i kanapa" dobar producent sa njima moze ostvariti sjajne rezultate. Bas je jasan i iskontrolisan, sa tm sto njegova vernost veoma zavisi od akustike prostorije u kojoj se slusa. Postavci kod ovih monitora treba posvetiti maximalnu paznju. Ne voli sobe od betona, gipsa i sl, gde je koeficijent apsorpcije niskih frekvencija slab. Uskoro cu kupiti piramidalni sundjer i resiti taj problem koliko je to moguce, a na leto cu postaviti lamperiju. Odziv srednjih je dobar, i prosto je uzivanje slusati na njima muziku sa puno padova, tipa Enigma i sl. Posebno mi se dopada to sto se dobar reverb na ovim zvucnicima PREPOZNA. Ono sto nisam mogao cuti kod Genelec-a ovde sasvim jasno cujem, a to je toplina lampe, jednostavno, "cuje" se kada je nesto radjeno sa vrhunskim spravama. Visoki su sjajno iskontrolisani, jako lepo zvuce i NIMALO ne zamaraju uho. Da ne bude zabune, monitori nisu sasvim tachni, ali sve mane se vrlo lako otkriju i izbegnu.

OSTALO:

Stereo slika je SJAJNA. Za ovo imam samo reci pohvale. Ono sto mi se ne dopada to je PREZENTNOST zvuka. Tu jednostavno ne znate gde ste. Taj problem licno resavam slusanjem na drugim sistemima i sa dobrim slusalicama. Posto sam ove monitore cuo i ranije, verujem da cu to kasnije resiti njihovim pojacavanjem na full power, gde ce izaci sve sto treba da izadje.

SLUSANJE:

Kao referencu za svaki studio monitoring koristim jednu, ali vrednu stvar. U pitanju je Art Of Noise - It Pleure (at the turn of the century) sa albuma The Seduction Of Claude Debussy. Instrumenti ne "izlaze" bash onako kako sam ja ocekivao, ali nije ni lose. Akusticna gitara koja iz sve one buke na boljim monitorima izlazi sjajno ovde se pomalo zamulja. Synth bass takodje nije 100% ravnomeran, ali reci cu jos jednom, nije ni tako lose. Vokal na pocetku se cuje bas kako treba, klavir izlazi kako treba.

Eric Clapton - Unplugged. Nista drugo necu reci osim da je uzivancija slusati ovakvu muziku na ovim monitorima. Za snimanje akusticnih gitara, slajdova su odlicni monitori, nema sta.

Metal, Grunge, Hard Core, Hard Rock... Jako lose, mogu reci. Ovi monitori jednostavno ne leze za ovakvu muziku, sa obzirom da su mekani. Za tako nesto bih preporucio nesto kao KRK koji su veoma brzi i gde mozete da cujete taj PUNCH na distorziji. Ovde od toga nema nista.

Ambijentalna muzika... Za ovako nesto ovi monitori su IDEALNI. Sve se cuje, sve "izlazi" i sve je SJAJNO iskontrolisano.

Pop muzika... Dobra kontrola, solidan zvuk, ali je potrebno imati jos neki reper kako bi bili sigurni gde ste.

Filmska muzika, orkestracije... Sasvim pristojno zvuce i moze se raditi na njima...

Elektronika, drum'n'bass i sl... Jako jako dobra kontrola, s tim sto za SUB je potrebno imati jos neki reper, sa obzirom (sto sam vec gore naveo) da zvucnici muljaju ispod 100hz. Synth bass-ovi se cuju fenomenalno, dok se ostali synthovi mogu odlicno kontrolisati s obzirom da oni cesto idu preko 4khz, a taj frekvencijski opseg pa do 15khz odlicno (bar ja licno) mogu da iskontrolisem na njima. Pustite nesto od Proppelerheadsa i uzivajte.

SVE UKUPNO:

Obzirom da u ovom cenovnom rangu/klasi jedino mogu da ih poredim sa M-Audio i Behringer monitorima, rekao bih da Alesisi predstavljaju bolju kupovinu od njih. Potrebno je dosta vremena za privikavanje na njih, i nemajte predrasude prema njima, jer na prvo slusanje je 90% ljudi reklo da su ocajni. Mogu reci da i ja nisam bio zadovoljan kada sam ih prvi put prikljucio i slusao na njima, al posle 3-4 dana intenzivnog slusanja i usporedjivanja audio materijala na njima, kreirao sam totalno drugacije misljenje. Sve u svemu, iskustvo ce pokazati da li su ovi monitori dobri ili ne, ovako "u magli" nista konkretnije ne mogu reci, osim da je moje misljenje da pored ovih monitora je neophodno imati jos par repera za zvuk. Hi-fi, neke dobre slusalice i sl...

To bi bilo sve. Kao i prosli put, ako neko zeli neko konkretnije objasnjenje, slobodno neka pita. S obzirom da na forumu ima vise korisnika istih monitora, voleo bih da cujem i njihovo misljenje.

pozz
kVu is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2004, 06:20 PM   #2
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Lijepo si se potrudio napraviti istrazivanje ovih monitora.

Ja ih takoder imam (kao sto znas....).

Za ovaj prag cijene nisam imala prilike doci do boljih.

Pozalila bih se da se u daljini gube visoki (ali ionako nisu namjenjeni slusati sa daljine) i da su mi trenutno prejaki basevi. ALI!! Moram napomenut da trenutno radim u totalno krivom prostoru (preblizu su mi zidu... prostorija nije niti malo sredena po pitanju akustike). Za mjesec dana radim prostoriju za svoj rad pa cu se onda i ja bolje potruditi napraviti malo istrazivanje ovih monitora, kad uvjeti budu prikladniji.

Sve u svemu prilicno sam zadovoljna . Ja ionako imam praksu sa svojim CD-om prosetati po hi-fi sustavima svojih prijatelja pa da cujem kako ce to u vecini slucajeva zvucati. Tako da se 100% ne pouzdam u nista, vec u cjelokupni dojam mnogostrukog istrazivanja na vise razlicitih sistema (+ slusalice).

AHa, ovo sto si rekao da se dobar REVERB na ovim monitorima prepozna. Tocno tako.

Tko jos ima na forumu ove monitore?
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2004, 01:44 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ja nemam takve monitore, ali ih odlicno poznajem i imam poprilican broj radnih sati na njima. Ona pesmica koju sam ti slao je mixana upravo na m1Mk2 active. Dobri su. Iznenadjujuce za tu kintu... Do duse malo laze bass, ali ako se ima to na umu nije nikakav problem.
Ipak, veoma blaga prednost za Beringer Truth sto se tice nekog R'N'R zvuka.
Old 09-03-2004, 09:44 PM   #4
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Evo... Posto su kod mene sada vec rasvirani i posto sam krenuo sa radom sa njima, mogu reci da ove kutije nisu nimalo naivne... Evo nesto sto sam smixao na njima. To je probni mix jedne baladice koju radim za jednu devojku pa procenite sami... Link je na "promocija radova", da ne bi ovde bezveze popunjavali topic...

pozz
Old 08-04-2004, 12:58 AM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default POJACATI DO KRAJA

Htijela bi naglasiti jednu stvar na koju nisam dovoljno obratila paznju misleci da ne moze biti toliko vazno.

Naime, radi se o tome da ovi monitori daju bitno razlicitu zvucnu sliku u slucaju kad su pojacani do kraja, nego kad su recimo namjesteni na pola. Govorim o istoj glasnoci, znaci, kod podjednake/iste glasnoce drugaciji zvuk je sa do kraja pojacanim ili do polovice. Puno je vise basa kad su do kraja i stvari su puno jasnije i cisce (mali pickovi se jasnije razaznaju, mislim da je frekv.amplituda ravnija).

Moram priznati da me ponekad smeta to sto nemam normalno pojacalo vec moram s rukom iza traziti taj potenciometar, to je nekad zamorno....
Negativna strana aktivnih.... ali ajde cijenim taj aspekt da je u aktivnim zvucnicima ipak ugradeno pojacalo koje najvise odgovara tim zvucnicima pa ok....
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2004, 09:57 AM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

hmmm probacu ovo na mojim behringerima pa cu jel ima promena
Old 28-08-2004, 09:32 PM   #7
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Ja danas stvarno nisam imao neku posebnu priliku da poslusam moje monitore prije nego sto izvalim kesh,ali sam ih cuo na kratko i to samo "JEDAN"
Zato sto je bas taj jedan Alesis monitor stajao pored BEHRINGERA B2031A,koje za dlaku je falilo da ih ne uzmem.
Mislim da su BEHRINgerovi imali puno topliji zvuk,bass im je nekako bio puno mekshi.Kao sto napomenuo nisam imao prilike da ih poslusam malo bolje. Radnja se skoro zatvarala i moj mali (BANDIT) "SIN", je vec poceo da isprobava razne klavijature,bubnjeve,gitare...
Najveci razlog sto sam se odlucio za ove monitere je KVuoVa recenzija,i naravno njihova pristupacna cijena.
A povrh toga svega od mene nikad nece biti "ALICE IN CHAINS", Pink Floyd,Soundgarden,Satriani.......
Old 28-08-2004, 09:54 PM   #8
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Alesise imam i ja , odlicni su , neces se razocarati
Old 28-08-2004, 11:12 PM   #9
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

HEEEEHAAAAHUUUU!!!!
Nadam se!Pravo da ti kazem nemogu da docekam do sutra.
Imam tu jos nekih sitnica koje moram da sredim pa onda da to sve lijepo postavim i oslusnem.
Old 29-08-2004, 05:40 AM   #10
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Nemoj samo da se zajebes da ih odma odvalis na full power!!!... slusaj ih max. do 1/2 snage prvih mesec dana da ne bi ostetio membranu... kada nisi pored njih, ostavi neka sviraju na 1/4 ili 1/3 snage i to neki kvalitetan materijal (originali jelte) i polako ce vremenom poceti da zvuce kako treba

A da, prvi put kad ih upalis zvucace najodvratnije. Kako se budu "razradjivali" bice sve bolje i bolje. Ovo ti kazem da se ne razocaras na prvu loptu.

pozdrav!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules