Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-03-2005, 07:35 PM   #1
white nigga
Junior Member

Default kucni studio

sta je sve potrebno za jedan kucni studio,prosecan
nista posebno,se bavim rap muzikom i koliko bi to otprilike kostalo i ako ima neki link za neki od komponenti
white nigga is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2005, 08:14 PM   #2
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Slicna pitanja ces pronaci svuda ovdje pa se jos malo prosetaj....
BTW dobrodosao.

Ali evo sto sve treba za jedan prosjecan skroman kucni studio poput npr. mog...

1. Dovoljno velika soba - akusticki tretirana
2. Dobar kompjuter s min. 1GB rama (da se raditi i sa 512 mb za pocetak)
3. Zvucna kartica (M Audio, RME, Creamware, EMu... citaj, trazi, gledaj sto ti odgovara najvise - a o tome su i mnoge vec teme ovdje bile)4. Monitori - kako bi tvoj mix bio pouzdan i na drugim sustavima (i o tome imas puno tema svuda ovdje naokolo. Dosta nas odavde ima ALESIS M1 Mk2 koji su best buy... u tom cjenovnom rangu (pa i visem). 5. Klavijaturica neka kao midi kontroler....
6. Dobro predpojacalo za mikrofon
7. Dobar mikrofon
8. Nesto gdje ces sve popiknut, tipa mixer (ali koji ne stvara dodatni sum..) ili neke od spravica za monitoring tipa MACKIE BIG KNOB ili jeftiniji SAMSON C control
iako ovo nije nuzno ali ako kupis aktivne monitore, imas samo kontrolu preko kompjutera pa je to malo zamorno....
ili skuplje.. onda nesto kao TASCAM FW 1884 ili yamaha 01x digitalni mixer ili ... nastavite...

Sto sam jos zaboravila? Za rap ti ne treba dobar digitalni klavir ... treba ti jaaako dobra stolica.... ili dvije... na ljeto i klima i to ti je to. Dobar pocetak, zar ne?!

Hm... najbitnije je sto ces jos imati na svojim hardovima imati... iliti samplovi, soft sampleri, pluginovi... i sve to....

Takoder bitno je optimizirati sustav za audio....

I nek drugi nastave...

Sretno
Anita
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2005, 09:23 PM   #3
white nigga
Junior Member

hvala anita
samo da te pitam ovo,posto sam prilicni pocetnik u svemu ovome,ja sam do sada snimao samo na nekom roytek mikrofonu,imao sam neku budjavu karticu,sve preko kompa...

1.sta znaci da je soba akusticki tretirana?
2.kakva je razlika izmedju aktivnih monitora i onih drugih?
a sto se tice stolica,to vec sada imam
white nigga is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2005, 10:21 PM   #4
Altek
Member

Altek's Avatar

Prvo pozdrav za Dorcol sa Liona. 8)

Razlika izmedju pasivnih i aktivnih monitora je u tome sto aktivni vec imaju ugradjeno pojacalo,odnosno nije ti potreban neki Denon,Maranz...

Skuplji su ,ali definitivno pravi izbor.Ono sto sam video iz postova ljudi ovde uglavnom imaju ili KRK ili ALESIS(500-600 E par)

Ja licno imam pasivne, kupljene sada vec davno.....Yamaha NS10M (misim vidi se po avataru) i Soundcraftsman-a.

Akusticni tretirana soba ....e to ti treba
Altek is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2005, 12:22 PM   #5
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Dobrodosao
Uglavnom su ti ANITA i Altek sve rekli. Ja cu se nadovezati: akusticki tretirana soba je obicna soba u kojoj:
1. unutrasnji zvuk ostaje unutra
2. zvukovi spolja ostaju..... spolja... ne ulaze u sobu (buka od saobracaja, komsija....)
3. koriste se razne vrste izolacije.,.... imas na Forumu dosta toga pisano
4. koriste se "primitivne tehnike" ukoliko ti je studio, odnosno comp u spavacoj sobi (na primer, prekrijes se cebetom kad snimas vokal, udjes u orman.... sve to zarad imitacije gluve sobe).... svi smo to radili.... imas dosta i o ovim tehnikama na Forumu

Pozdrav

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules