|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Planiram napraviti kontrolnu sobu, jer ju nikad nisam imao, a (naravno) bez nje se ne mo?e....bez nje ne mogu raditi zvuk u realnom vremenu.....nego:snimi, stani, preslu?avaj, ?timaj.......Nju bi izgradio u obliku trokuta.....obadva zvucnika bi i?la iz jedne plohe tog zida(trokuta), a ja bi sjedio u ?o?ku......da li je to ispravno.....hocu li tako dobiti deformaciju zvuka.....i sve one spike o space-sound continumu?........i kako bi najbolje mogao "istreshati" taj projekt (istreshati-?to manje novca potro?iti). Samo mi je bitno - da ja mogu zatvoriti vrata te sobe i ne cuti zvuk ?to dolazi izvana.....Koji je materijal dobar za izolaciju zvuka.....ne spominjite gipsane ploce----preskupo..........ja bi vi?e neku ovakvu verziju: tepih-drvo-sloj stiropora-drvo-pa opet tepih........
Dajte mi svoj predlog......budite kreativni.........thanx! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
stvarno nekad pretjerujem.......i sa glupim i pametnim pitanjima.............moram malo vi?e slu?at(?itat), a manje pitat............. :oops:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
http://ozren_bilan.tripod.com/index.htm Kad skontash elementarne pojmove o zvuku i problemima koji se pojavljuju onda cesh i sam (a shto ti je inace moj predlog!) odloziti pravljenje te sobe na "neko" vrijeme, i traziti da ti izbrishemo iz posta ovu ideju o trouglastoj sobi ![]() Aj zivio!
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Trokutasta soba - NE!
Zasto? Zato sto ti onda moras sjediti u kutu sobe a to je najgora moguca pozicija. U kutevima se pojavljuje pojacanje niskih frekvencija. Zasto se obicno postavljaju bass trapovi u kuteve? Upravo zbog toga! Radije napravi pravokutnu prostoriju i smjesti u sva 4 kuta jednostavne bass trapove. To moze biti jednostavna okrugla spuzva, valjak promjera barem 30 cm. A sto se tice te varijante da ne radis s gips plocama, nego radije ides na varijantu s drvetom i tepisima - to ti je vjerovatno skuplje! Ko je rekao da bas moras postavljati gips ploce? Postavi tanke panel ploce (panel = medijapan = MDF) i iza njih postavi mineralnu vunu. Ne znam kakve su cijene u srbiji, ali mogu reci cijene u hrvatskoj kakve su tim materijalima. Racunajte da je 7.6 kn = 1 euro... Tapisoni se obicno prodaju iz role na metar. 4 metra siroka rola, 1 metar kosta oko 60 kn. Naravno, onaj tapison od 1 do 2 cm debljine. Sve tanje kao da i nije postavljeno. Gips ploce su po kvadratu oko 18 kn Mineralna vuna je...pazi sad... 7 kn po kvadratu Panel ploce su oko 15-25 kn po kvadratu (ovisno o debljini) Varijanta s tapisonima uopce nije neko rijesenje. A da ne govorim da tapisoni jaaako slabo izoliraju frekvencije ispod 500 hz. Usporedbe radi, da stavis mineralnu vunu na zid i pokrijes ju panelima to ti izolira frekvencije cak do 70 hz.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Da......gledao sam malo i istra?ivao i shvatio.....moja trash varijanta ne dolazi u obzir.....ho?e li kontrolna soba 2 sa 3 metra biti dovoljna....jer ova druga(?to planiram za studio)je ve?a(cca 4 sa 3 m).....?uo sam da je bolje imati ve?u kontrolnu sobu, ali mene pati to ?to se osim studia i snimanja u istom prostoru moraju odr?avati probe mnogih bendova....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Mozes napraviti koliko god hoces veliku reziju, al sve ce se odraziti na zvuk! I takodjer, bez obzira koliko ti je velika prostorija, ona ce zvucati bolje ako je akusticki tretirana nego da ju ostavis golih zidova.
S malim prostorijama je jedini problem da su vrlo neprecizne u bass podrucju. Naime, potrebna je odredjena distanca "glave" od monitora i od svih zidova da bi se valovi dugih longituda (niske frekvencije) razvili u prostoru. Ako tog prostora nema u miksu ces podizati bassove, tako da kada mix poslusas negdje drugdje mozda shvatis da ima previse bassa. Ili se moze pak dogoditi da uhvatis neki stojni val u poziciji gdje slusas pa "prenabrijes" odredjeno frekvencijsko podrucje. Sto ti se tice druge prostorije, ako mislis tamo stavljati bend da odrzava probe, moras to dooooobrooo izolirati. Ako imas u blizini nekakve susjede, pozalit ces. Da bi zagusio zvuk da ne izlazi iz prostora trebat ces graditi svoje zidove od gips ploca s mineralnom vunom izmedju i to tako da te konstrukcije budu barem 20 cm debljine. Postoje dvije bitne stvari - izolacija i akustika. Izolacija je ono sto ce ti trebati da zvuk iz tvog prostora ne izadje van susjedima (to trebas napraviti u "studiju"), a akusticki tretman je ono sto trebas napraviti da u prostoriji dobijes izbalansiran i kvalitetan zvuk (ono sto ti trebas u "reziji")
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() E to ?to mi govori? o basevima i prenabrijavanju....ho?e li se to dogoditi u prostoriji 3 sa 3 metra ili da obavezno ?irim vidike i teritorij ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Mozes. Samo izbegni paralelne zidove, odradi akustiku kako treba, velicina sobe nikad nije bila problem, cak stavise, mislim da je bolje raditi u maloj sobi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Gle, soba je mala i s tim se nosis. Sad treba smislit dobar nacin kako to okrenut u svoju korist. Bilo bi super ako bi mogao nekako nactrat dimenzije prostorije i naznacit gdje su vrata i prozori.
Onako napamet, ako hoces dobru izolaciju izmedju dvije prostorije najbolje bi bilo kad bi izgradio svoj zid/vrata. Sandwich konstrukcija od nekoliko slojeva gips-ploce, mineralne vune i zraka. Napravi skicu pa ju zakaci na neki post ovdje pa cemo vidjet. ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Elevayta Space Boy | drzox | Audio Software | 1 | 27-03-2009 02:19 PM |
space out | noonchaka | Promocija radova | 0 | 20-03-2009 08:29 AM |
Bruce Swedien My Space | DaBear | Razno | 23 | 29-01-2008 06:31 PM |