Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-01-2005, 07:54 AM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Robbie mastering?

Izgrebovao sam originalni CD Robbie Williams-a i CD grupe ColdPlay.
U pitanju diskovi koji nemaju blage veze sa piratima, a grebovao sam SoundForge-om....

Nije mi jasno kako to da na tako elitnim izdanjima kada uporedis trake, nivoi nisu isti, a pesme mi deluju prenabudzeno? Kao L2 odsrafljen preko mere... Sto se nivoa tice, jednoj su pikovi na recimo -1.5, a druga ide do 0db.

Da mi je ovo neko pricao ne bih mu verovao....
Old 20-01-2005, 09:54 AM   #2
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ja sam isto nesto nedavno kontao i pretpostavljam da se ustvari mastering radi tako da se svi instrumenti u mixu isfarbaju po modernim standardima recimo u stranoj pop muzici, a ne kao sto mi pazimo da ne bude 0.1db vise ili manje jer se promenio zvuk mixa.

Ustvari i funkcija masteringa jeste onaj make-up na kraju, znaci da se sve izmeni u korist boljeg.
To sa razlicitim nivoima snimka i nema veze, ustvari to dokazuje da ne postoji pravilo ni kod najvecih, i to cini muziku razlicitom.
Old 20-01-2005, 02:40 PM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Ako stvar ima mnogo pikova ili cak malo ali nesto duzih ima logike da se radi mastering na barem -1 (peak)...razlog je sto kod samog presovanja diskova moze doci do greske +- 1dB...barem znam da je tako bilo sa onim Computer Music CD-om na kome sam se pojavio i vecina primeraka je imala problem sa prve 4 pesme (prenabudzene su bile)...

edit:
za ovo nisam 100% siguran...
Old 23-01-2005, 03:14 AM   #4
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

a RMS jel varira ?

Quote:
Ako stvar ima mnogo pikova ili cak malo ali nesto duzih ima logike da se radi mastering na barem -1 (peak)...razlog je sto kod samog presovanja diskova moze doci do greske +- 1dB...barem znam da je tako bilo sa onim Computer Music CD-om na kome sam se pojavio i vecina primeraka je imala problem sa prve 4 pesme (prenabudzene su bile)...
Kako je ovo moguce ?
kVu is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2005, 11:51 AM   #5
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Quote:
Kako je ovo moguce ?
Imam doticni CD i stvarno klipuju prve stvari.....ljudi su naveli to kao razlog
Old 23-01-2005, 04:30 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Robbie mastering?

Quote:
Originally Posted by idekius
Izgrebovao sam originalni CD Robbie Williams-a i CD grupe ColdPlay.
U pitanju diskovi koji nemaju blage veze sa piratima, a grebovao sam SoundForge-om....

Nije mi jasno kako to da na tako elitnim izdanjima kada uporedis trake, nivoi nisu isti, a pesme mi deluju prenabudzeno? Kao L2 odsrafljen preko mere... Sto se nivoa tice, jednoj su pikovi na recimo -1.5, a druga ide do 0db.

Da mi je ovo neko pricao ne bih mu verovao....
Moram priznati da mi je pomalo ?udno tvoje pitanje.
Pesme su prenabud?ene zato ?to je to aktuelna moda, i ve?ina novih izdanje je prenabud?ena, jako mnogo je pri?ano o tome kako je dinamika potpuno ruinirana na svim komercijalnim izdanjima jer se iz samih ku?a zahteva da pesme zvu?e na CD-u kao da su pu?tene sa radija, tj kao da su ve? pro?le kroz limiter, tako je i po?ela cela stvar, i to je stara vest, ako je uop?te vest.
?to se ti?e relativne razlike u decibela?i, pogledaj o kakvim pesmama se radi. Ako su one koje su tehni?ki ti?e mirnije pesme stilski, a one glasnije ?ivlje i agresivnije, onda je to uobi?ajeno tako?e... Jer kod jakog limitovanja u masteringu, sporije, mek?e pesme postanu subjektivno ?ak glasnije od agresivnih, ako su im izjedna?ene decibela?e, tako da se ?esto "spora?i" na albumu masteruju da budu za nijansu ti?i.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2005, 12:32 AM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Sto se tice budzenja pesama i bolesnog dizanja RMS-a, to znam, ali sam mislio da je to obicaj samo kod nas. Inace, na otvarao sam u SF i pesme grupe "Placebo" i jos par albuma drugih inostranih izvodjaca (takodje originalni CD) i to uopste ne izgleda tako, pa mislim da je ovo sa Robbie W. stvarno cudno....... Ovo sto sam video je suvise cak i za nase krajeve...

Razlika u db nije ta razlika na koju...razumem o cemu pricas, ali ovo sa tim nema nikakve veze... Ovo izgleda kao da si abnormalno spustio trashold na L3, ali na jednoj pesmi L3 postavio na 0.00 db, a na drugoj na recimo -1.5, ili da si obe trake nakon kompresije i normalizacije roknuo kroz surov, ali razlicito podesen limiter.

Nije meni cudno kada vidim da je nesto tise zbog toga sto realno jeste tise, ali mi je cudno kada vidim dva "rezanca", ili dve plave trake koje se razlikuju samo u nivou pika, a izgledaju kao da su radjene lenjirom...

Ne pada mi na pamet da kazem da Robbie ima losu produkciju, taman posla, ali ovaj disk je zaista cudan...
Old 24-01-2005, 09:03 AM   #8
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ali char je u tome sto se to sve tako vidi a cuje podjednako?!?!
Old 24-01-2005, 11:48 AM   #9
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Ali char je u tome sto se to sve tako vidi a cuje podjednako?!?!
Ma da se chuje, chuje se
Old 28-01-2005, 01:01 PM   #10
Max
Pro Member

Ako sam dobro shvatio pitanje....tebe buni sto je jedan snimak matematicki tisi a cuje se isto .....ako je to pitanje stvar je u rasporedu frekvencija...ako stavis jaku nogu i bas ...da gruvaju ...ode ti sva snaga....tako da ce iako RMS pokazuje npr -10 db stvar zvucati tise nego distovane dzitre i sl.... na istom RMS
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules