|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Vidite ovako... Pre nego sto sam kupio maaaaaalo ozbiljniju opremu nisam imao pojma za sirinu umetnickog izrazavanja u fazi postprodukcije. Zapravo, od te brazde na kraju muzickog oranja zavisi vise od 70 odsto ukupnog utiska, koji, istina, zavisi i od subjektivnog, ali to bi trebalo da bude samo van domena standardno dobro ispoliranog zvuka.
Podsecanja radi, recimo da imam AMD 2500+ Baton Core koji clokovan radi na 2.01 (ili tako nesto MHz), Audigy 2 ex, EPOX 8RDA + plocu, dva puta po 256 MB RAMa, Yamahin mixer MG 12/4, Behringer B2 Pro mic, skromno ali prihvatljivo kvalitetno pojacalo i zadovoljavajuce monitore na izlazu i AKG profi slusalice. Znaci skromno, ali nije lose. Svejedno, sve to koristim, tacnije experimentisem, da bi jednoga dana mogao da napravim proizvod poznatiji kao radio drama, radio kozerija, KRP, to jest, kratka radio prica. Naravno, podrazumeva se da bi to bio proizvod koji bi mogao da ide u etar bez stida ili neke drasticne razlike u odnosu da domacu, radijsku produkciju (ne mislim na Radio Beograd ili Studio M Radio Novog Sada, vec na lokalne radio stanice. Studio nemam, ali pomocu noise gatea reverberaciju prostorije ublazim do granica neprimetnog. Zaista je tako. Medjutim, nisam siguran kako bi nakon sirovog usnimavanja i seckanja trebalo da postavim DAW lanac. Licno, prezadovoljan sam kako radi AKAIjev decabuddyev multikompresor, ali nedavno sam nabavio i neki YAMAHin finalizer koji takodje nije los... Konfuzan sam, znam... Da uprostimo... Recimo da radite neku vrstu radio dijaloga u kojem oba lika tumacite sami, s tim sto je jedan malo pichnut a drugi normalan. Ispod toga ide muzicka podloga koja je gotova, a s vremena na vreme ubacite i pokoji efekat da ilustrujete pricu. Pitanja... Na kolikoj decibelazi i kojim (plugin) redosledom obraditi sirove dijaloge? Kada ih obradite i postavite na podlogu, kako bi koristili eq da bi dobili frekvencijsku punocu? I na kraju, kada dobijete maximalno zadovoljavajuci rezultat, da li je i tada potrebno propustitimaterijal kroz neki finalizer ili je to nepotrebno?
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Ko je radio.. | HeatMan | Razno | 44 | 28-06-2008 03:17 PM |