View Single Post
Old 02-09-2005, 01:03 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Pomoc oko vocal-a

Ajd kad smo vec kod vokala, da ne pravim novi topik : imam sledeci problem- u vokalu koji sam nedavno snimio imam neku neprijatnu freqvenciju koja se javlja u gornjoj polovini spektra (od 2k pa navise), i cini da ako osvetlim vokal dobijem neki kao "ferc", iliti feler, kao da negde nesto zuji. Procitao sam da se ovo dosta cesto javlja na vokalima, i na drugom projektu koji sad mixam u drugom studiju ovo dosta lako resim tako sto notch-evanjem (uskim eq) nadjem koja je ta frekvencija, pa samo nju skinem, a onda ceo opseg visokih pojacam proporcionalno. E sad, kada to pokusam sa prvim projektom, koji experimentalno mixam kuci na HI-fi, nikako da ubodem koja je prava frekvencija za notch. JEdnostavno, koliko god sekao ono sto cujem kao problem, to ostaje kao neka neprirodna pojava. Da li je moguce da glas ima vise takvih "extra-harmonika", pa da pokusam sa vishe notcheva (sto mi zvuci pomalo heeevi) ili je to ipak do monitoringa? Zasto do ovakvih pojava uopste dolazi - glas ili mikrofon? preamp?
Inace, licno od skora volim da usnimavam glas kroz kompresor ukoliko radim na ok spravama.. puno olaksa posao ukoliko snimatelj zna tacno sta radi... meni je trebalo vremena, ali neke nekomprimovane vokale nikad u mixu nisam uspeo da sredim bez velikih frka..
Arthur is offline   Reply With Quote