View Single Post
Old 21-08-2005, 12:12 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Latencija na hardverskim sintisajzerima

Da li se ja tripujem mnogo ili malo?
Probao sam, imao, mnoooogo razlicitih (digitalnih) sintisajzera, i ubedjen sam da postoji prilicna razlika od modela do modela u latenciji. Jednostavno, nije tolika da bi je covek odmah bio svestan (preko npr. 30ms) ali....
Toga sam prvi put postao svestan kad sam na CW Luni svirao evp73 sa minimalnom latencijom (oko 1ms) i farbu vrlo slicnog karaktera anvelope (sempl rhodesa) sa Korga Trinity-ja. Sviram improvizaciju na istu harmu, i provalim da na VST sintu sviram MNOGO BOLJE, lepse, nadahnutije. Onda sam uporedjivao razne sprave (na istim dirkama, da me ne bi to zavaralo) i primetio da stvarno (ili mi se cini) postoje primetne razlike u osecaju brzine 'odziva' farbe.
Digitalni sampion mi je, naravno, DX7, koja 'kuca u glavu', a mozda najlenja sprava je (pored mnogih svojih dobrih strana) pomenuti Trinity. Tritoni su mi nesto bolji, ali ne tako 'brzi' kao stari m1,t3, Kurzweil je inspirativniji od svega japanskog, Motif mi je vrlo ugodan, kao i vecina Rolandovih sprava. Pravio sam neku analogiju sa kompom, ne znam - brzina procesora, kolicina memorije (znam da je Tinity imao neverovatnih 24mb Rom semplova za to vreme - trebalo je to ispratiti).......
Moze li ko pametan da mi pojasni stvari ?