Thread: Downsampling?
View Single Post
Old 16-08-2005, 03:33 PM   #18
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Downsampling?

Mislim da nije bila prica o dither shapingu, nego o SRC...

Produkcija bilo cega se sastoji iz sekvence koraka. Svaka greska u bilo kojem koraku se akumulira, i prenosi na slijedeci. Zato prica o "nevaznim detaljima" ima smisla. I ne treba otkrivati toplu vodu. Tesko da smo mi "pametni i siromasni Balkanci" ukapirali kako se posao moze raditi sa mnogo jeftinijom opremom, a da Amerikanci, koji mnogo vise vole pare od nas nisu vec probali tako nesto i shvatili da ne moze...Potrosaci su napravili firme kao sto je Behringer, a to je totalni uzas...Znam, imamo u studiju Behringer headphone preamp, koji "radi posao", ali kad sam spojio preamp koji je rucne izrade, najboljih mogucih specifikacija, koji kosta 2000 eura, gitarista mi je rekao da sad cuje sebe mnogo bolje, samim tim se i bolje osjeca, sto znaci da ce bolje da svira. Tako se "nevazan detalj" prenosi u slijedeci korak produkcije.

Bar ja tako mislim.

Isto to vazi za struju, ventilaciju, trosjed u studiju, kafu, solje...Sve to sluzi da bi se ljudi bolje osjecali i bili kreativniji. A jedna od stvari koje inspirisu ljude da budu kreativni je i dobar zvuk...

u svakom, slucaju, SRC ima svoju matematicku pozadinu. Stvar je u tome da se ona testira. A onda se odlucis za ono sto najbolje zvuci.

Uopste nisam tvrdio da je to nemoguce u softveru, samo sam istripovao da to bolje radi hardverski SRC. Ne mora da bude tacno, samo navodim svoje iskustvo, a to je valjda svrha foruma, a ne da bi se trazile apsolutne istine, i dokazivalo ciji je veci, i ko je kad napravio vece sranje.

Siguran sam da svi imamo projekata kojih se stidimo. Isto tako mislim da jednostavno pljuvanje po bilo kome i bilo cijem radu nije produktivno, ne donosi nikome nikakvu korist. Osim ako se ne radi o prostom praznjenju viska energije koju generise neciji psihicki problem. U tom slucaju mnogo je zdavije i korisnije baviti se sportom

Ovo zadnje se ne odnosi ni na koga konkretno, samo na opstu tendenciju foruma da se pominju tudji projekti u negativnom kontekstu. Ako bi isli tom logikom, ima albuma koji su mnogo gore snimljeni i smiksani nego zadnji Negative, i mozda bi se jos vise zabavili sprdajuci se na njihov racun...Ali to jednostavno nikome ne donosi nikakvu korist.

Ne mora da znaci da sam u pravu, samo tako mislim.

dvuckovic is offline   Reply With Quote