Ja razliku kod diter shapera ne cujem... ne kazem, mozda je ima i mozda je to nedostatak mog sluha... ko zna...
Mislim da je odgovor na pitanje zasto mastering baje koriste diter shapere od 5-6000 isti kao i odgovor na pitanje zasto pas lize svoja jaja-zato sto moze...

(stara kineska mudrost koju Sandro rado koristi

)
Neznam, ali pretpostavljam... mislim da tu postoji neka jedva chujna, ili necujna razlika na bolje, a za mastering baju 5-6000 nije nista..., narocito zato sto oni, ubedjen sam, cene svoj posao...
Jebi ga, ja sam zbog par stvarcica prodao auto... mogao sam da radim i bez toga, kao sto sam i radio... ali ovo vooooooliiiimmm
Ukoliko bih imao x preampa, strava sto, loodilo mikrofone, opremljen prostor... i jos da mi to donosi novac, kupio bih i ja hardware-ski diter shaper, pa makar se i necuo
Ustvari, kad bolje razmislim, diter shaper i ne treba da se chuje!? Valjda je, grubo receno, njegova uloga da finim shumom maskira digitalni otpad nastao resamplovanjem...
Inace, covek pitao dali da resempluje soundforge-om, ili cubase-om, a mi raspalili o hardware-skom diter shaperu...

Isto kao da odes na pijacu da kupis nekog Yugica, a onda ti neko kaze, neeee.... kupi Porsche-a, bolji je