Re: SNIMANJE TAMBURAŠA savjeti i pomoć
Khm.
Mislim da je vecina razmisljala isto kao i ja. U fazonu: "Sta imam da ti pricam kako bih ja to kad verovatno znas isto koliko i ja, mozda i vise." Medjutim, mozda ipak nije lose reci sta ima da se kaze jer ponekad neko nesto zaboravi ili previdi pa razgovor o poznatom dobije smisao.
Dakle, neka moja polazna zamisao bi bila da bi to trebalo snima i iz dalekog i iz bliskog, takoznavog, balansa. Sto se tice dalekog balansa nema dileme - dva komada U87 u neko dobro (staro) cevno predpojacalo i resena stvar. Naravno pod uslovom da ih se ima. Ako ne onda sto bolji kondenzatorac s velikom dijafragmom. Medjutim, njihovo postavljanje je ono po cemu se razlikuje tonski snimatelj od pokusaja tonskog snimatelja. Stara je prica da pravi tonac ne okrece dugmice nego pomera mikrofone. E sad: gde, kako, da li ima publike (koja treba ili ne treba biti "uhvacena") ili ne, fazno preklapanje, osecaj sirine koji spominjes (koji po meni iskljucivo treba da trazis ovim mikrofonima a ne panoramisanjem mikrofonima na instrumentima)... Sve su to stvari na koje treba obratiti paznju. Moj jedini savet u vezi dalekog balansa i postavljanja mikrofona bi bio da se ne libis da ih postavis tamo gde se najmanje nadas da ce "raditi" kako treba. Makar probe radi.
Sto se bliskog balansa tice tu bih isao na sto blize "hvatanje". Toliko blizu da bih bio odusevljen kada bi instrumenti imali piezo elemente. Obzirom da znam da je to verovatnoca ravna nuli mozda bih probao bubicama a za "mecku" bih iskoristio stari fazon - da u sundjer zamotam SM58 i zavucem ga u otvor od kobilice. Namerno ga pustio da "hvata" ne samo zvukom vec i vibracijom.
Slagao se sa mnom neko ili ne, ja bih to ovako.
|